Preskočiť na obsah

Redaktor:David19972/pieskovisko

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Gejzír Hozelec a travertínová skala[upraviť | upraviť zdroj]

Na lúke uprostred obce Gánovce, v lokalite zvanej Hrádok, sa nachádza travertínová kopa chránená ako Národná prírodná pamiatka Gánovské travertíny. Hoc o tom na Slovensku bežný človek vôbec netuší, ide o jedno z najvýznamnejších paleontologických nálezísk na svete. V 20. rokoch 20. storočia tu istý strelmajster Koloman Koky našiel pri ťažbe travertínu odliatok mozgu neandertálca. Vedel, že za tento nález, ktorý on sám považoval za skamenený mozog zvieraťa, dostane od výskumníkov pár drobných, odovzdal ho spolupracovníkovi Národného múzea v Prahe.

Koloman Koki, nálezca odliatku mozgovňe neandertálca v travertínovej kope v Gánovciach


Gánovské travertíny boli v roku 1972 vyhlásene za prírodnú pamiatku, ktorej predmetom ochrany je mimoriadne významné nálezisko fosílnej fauny a flóry v travertínoch z posledného interglaciálu a tiež archeologické a antropologické nálezisko. Cenný geologický a geomorfologický fenomén dokumentujúci vznik travertínu sedimentáciou z termálnych minerálnych vôd. Nález výliatku mozgu neandertálca. Travertín je druh vápenca, vznikajúceho vyzrážaním zo sladkovodných minerálnych, prípadne termálnych prameňov. Mineralogicky je zložený z aragonitu, ktorý však býva prekryštalizovaný do trigonálnej modifikácie kalcitu, najčastejšia prímes býva limonit.

Koloman Koki[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1926 našiel kamenársky majster, Róm Koloman Koky, v dvadsať metrov vysokej travertínovej kope v tunajšom travertínovom lome unikátny výliatok mozgovne včasného neandertálca, starý okolo 120-tisíc rokov. Travertínový lom si na kopčeku nad Gánovcami otvoril taliansky kamenár Giuseppe Migliorini z Milána.

Opis nálezu[upraviť | upraviť zdroj]

Odliatok patril skôr žene než mužovi. Jedinec zomrel asi v zrelom veku. Nález sa podobá nálezom La Chapelle-aux-Saints, Gibraltár 1 a La Quina.

Ako píše Thurzo 1998:

Kapacita mozgovne je 1 320 cm³, pri pohľade zboku je odliatok nápadne nízky, s ubiehajúcou čelovou časťou, má zaoblené záhlavie s typickým neandertaloidným „drdolom“; na povrchu sú odtlačky mozgových závitov, rýh a žilných splavov, pričom celé úseky sú pokryté zvyškami lebkových kostí (časti šupiny ľavej spánkovej kosti, oboch temenných kostí, čelovej kosti a drobné kostné „nálepy“ aj na iných miestach). Pri tomografickom vyšetrení sa ukázalo, že hoci je kostné tkanivo veľmi mineralizované, odliatok nie je homogénny a najmä pod povrchom kostí sú štrbiny rôznej šírky. Podľa nerovností a dutín sa dá odhadovať, že lebka spočívala na záhlavných častiach a vzhľadom na hladinu žriedla bola naklonená pod uhlom 45o. Tomografické snímky tiež ukázali, že čelová dutina nesiahala nad horný okraj torus supraorbitalis.

Hneď za obcou smerom na Hozelec, teda už v katastrálnom území obce Hozelec sa nachádza ďalšia zaujímavá travertínová kopa, ako ju (Daniel Klouda) nazval Plačúca Gánovská skala. Vyviera z nej priezračná slaná voda a je obrastená morskými trávami.

Travertínová kopa v obci Gánovce

Gejzír Hozelec[upraviť | upraviť zdroj]

Neďaleko Popradu, medzi Hozelcom a Gánovcami sa nachádza prameň, z ktorého zhruba každú trištvrte hodinu prýšti voda a  potom na rovnako dlhý čas je pauza. V katastri obce Hozelec vyviera niekoľko prameňov, ale najznámejším z nich je tento „gejzír“. Pramení na lúke, kde tvorí malé jazierko a usadeniny z vody vyformovali travertínovú plošinu. Počas teplých dní tam chodia ľudia, ktorí oddychujú na okolitých lúkach a čakajú, kým prameň začne striekať, aby sa osviežili. Je to ako vodná masáž. Voda má dobrý vplyv na pooperačné stavy, pohybové ústrojenstvo, ale aj na kožné choroby.

Gejzír Hozelec

Vznik Gejzíru[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj vody bol vyvŕtaný do hĺbky 110,0 m v roku 1977 v rámci hydrogeologického prieskumu minerálnych vôd oblasti Gánoviec. Celková mineralizácia je 3830 mg/l, teplota sa pohybuje medzi 22,3 – 25,2 0C. Minerálna voda je číra, zapácha po sírovodíku, má chuť teplej sírnej kyselky.  Voda vplyvom veľkého obsahu CO2  eruptuje pod veľkým tlakom z kovovej rúry navarenej na oceľovú pažnicu.. Na okolí vrtu si voda vytvorila jazierko o priemere asi 8 m, hlboké do 0,4 m. Neďaleko tohto vrtu je travertínová kopa Biely kameň. Pôsobením tečúcej minerálnej vody z prírodného prameňa sú v okolí vyzrážané soli uhličitanu vépenatého zaujímavých tvarov. Pod prameňom vytekajúcim zo skaly sa vytvorilo jazierko, ktoré sa tiež využíva na kúpanie.


Väčšina ľudí chodiacich k týmto prameňom je z okolia, turisti toto miesto veľmi nepoznajú. Minerálne pramene sa nachádzajú v katastry obce Hozelec, ale najlepší prístup je z obce Gánovce. A keď už budete v Gánovciach nemali by sme obísť ani Geopark  Neandertal. Travertínový výliatok  mozgovne neandertálca, ktorý bol nájdený na kope Hrádok, zabezpečil Gánovciam miesto vo všetkých učebniciach antropológie.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Geoparkneandertal.sk - Travertíny Gánovce a Koloman Koki
Časopis Kamenný mozek - Kamenný mozek