Redaktor:Eny29

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Sivý zákal - Katarakta[upraviť | upraviť zdroj]

Sivý zákal (katarakta) je ochorenie očnej šošovky. Ide o zakalenie normálne čírej očnej šošovky. Pre toto ochorenie je typický pomalý pokles zrakovej ostrosti trvajúci mesiace až roky. Nieje spojený s bolesťou ani začervenaním oka. Pokročilý sivý zákal je vidieť voľným okom a najčastejšie sa s ním stretávame u ľudí po 60. roku života. Väčšina osôb starších ako 70 rokov má určitý stupeň katarakty, minimálne na jednom oku.

V najrozvinutejších krajinách je pre sivý zákal každoročne operovaných cca 0,7% populácie.V priebehu života operáciu podstúpi každý druhý až tretí človek.[1]

Príčina a druhy[upraviť | upraviť zdroj]

Medzi rizikové faktory vzniku sivého zákalu patria predovšetkým vek, celkové ochorenia, cukrovka, dlhodobé užívania niektorých liekov, fajčenie a úrazy oka.

Senilná kataraktra je označenie pre šedý zákal, ktorý sa objavuje po 50. roku života a pri ňom nepoznáme inú príčinu vzniku. Zakalenie šošovky postihuje jednotlivé štruktúry šošovky s odlišnou intenzitou.

Traumatická katarakta vzniká pri penetrujúcom očnom poranení, vplyvom ionizujúceho žiarenia (ožarovanie nádoru)alebo pri zásahu elektrickým výbojom. Môže zostať stacionárny, väčšinou však nastane úplné zakalenie.

Komplikovaná katarakta je komplikáciou celkovou či očnou chorobou, alebo je nežiadúcim prejavom jej liečby. Z očných ochorení ide hlavne o pigmentové degenerácie sietnice, po vnútroočných operáciách... Z celkových ochorení sú to metabolické choroby, vedľajšie účinky liekov...

Vrodená katarakta (katarakta congenita) označujeme katarakty prítomné v období narodenia. Katarakty ktoré sa vyvinú v priebehu prvého roka života sú označené ako infantilné. Konkrétnou príčinou môžu byť vonkajšie vplyvy v priebehu tehotenstva.

Príznaky[upraviť | upraviť zdroj]

  • zahmlené videnie, rozmazané videnie, neostrý obraz(hlavne pri pozorovaní predmetov do diaľky)
  • farby niesú tak sýte ako na druhom oku, lámu sa, majú inú intenzitu a odtieň
  • nepríjemné oslňovanie a citlivosť na silnejšie svetlo (slnečné svetlo, umelé osvetlenie)
  • pri pohľade jedným okom sa predmety zdajú zdvojené až strojené
  • narastá krátkozrakosť


Liečba[upraviť | upraviť zdroj]

Odstránenie sivého zákalu sa zväčša vykonáva formou ambulantnej očnej operácie. Zakalená šošovka je bezbolestne rozomletá pomocou ultrazvuku a odstránená. Na jej miesto očný chirurg implantuje novú umelú šošovku.Operácia sa vykonáva mikrorezom veľkosti do 2,2 mm. Operácia je úplne bezbolestná. Samotný zákrok trvá niekoľko minút.

Od roku 2012 sa využíva pre odstránenie šedého zákalu i femtosekundový laser. Laser nahradzuje úplne alebo čiastočne ultrazvuk, ostré nástroje a skalpel. Femtosekundový laser je zásadne presnejší a jemnejší než ruka chirurga. Laser je až 10x presnejší než človek a až o 96% šetrnejší než ultrazvuk. Femtosekundový laser LenSx je prvým a jediným laserom určeným na kompletnú laserovú operáciu sivého zákalu s povolením FDA a CE. Ide o metódu, ktorá sa v zahraničí nazýva femtokatarakta. V priebehu 40-50 sekúnd laser svojim lúčom rozdrví zakalenú vnútroočnú šošovku, vytvorí operačný otvor v puzdre šošovky, vytvorí rezy v rohovke a odstráni astigmatizmus pomocou nárezov na rohovke.

Primár NeoVízie, MUDr. Radovan Piovarči sa stal 1. slovenským certifikovaným očným chirurgom na operácie sivého zákalu femtosekundovým laserom LenSx.

Bibliografia[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Atlas oftalmologie II / Josef Hycl, Lucie Trybučková

Interné odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]