Preskočiť na obsah

Redaktor:Fúzač Červený/pieskovisko

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Na pískovišti se hrají deti. Na pískovišti ptáci spia.

Na pieskovišti sa deje príprava pre Apex programovací jazyk wiki.

Vlastnosti jazyka Apex :

Integrovaný / včlenený

Poskytuje vstavenú podporu pre idiómy společnej Lightning platformy vrátane:

  • volania DML (Data Manipulation Language), napríklad INSERT, UPDATE, DELETE a zahrňa taktiež manipulaci s DmlException
  • Salesforce Object Query Language (SOQL) a Saleseforce Object Search Language (SOSL) dotazy, ktorých dotazovaným výsledkom je potom zoznam sObject záznamov
  • cyklenie umožňuje hromadné spracovanie viacerých záznamov
  • prevencia konfliktov pri aktualizácii záznamov sa deje pomocou uzatvárajúce syntaxe
  • prispôsobené verejné API volania, ktoré môžu byť postavené z uložených Apex metód
  • varovania a chyby, ktoré sa zobrazia ak užívateľ chce editovať alebo vymazať prispôsobený objekt alebo pole, ktoré je odkazované Apexom (kontrola referencií?)

Jednoduchosť použitia[upraviť | upraviť zdroj]

Apex je založený na úzoch obecne platných v jazyku Java, medzi ktoré paria, premenné, syntax výrazov, blokový a podmienková syntax, cykly, objekty a zapisovania polí. Na miestach kde je Apex obohatený o nové elementy používa syntax a semantiku, ktorá je ľahko pochopiteľná a podporuje efektívne použítie Ligthning Platformy. Apex vytvára kód ktorý je jednoduchý a stručný.

Práca s dátami[upraviť | upraviť zdroj]

Apex je navrhnutý tak aby umožňoval prepojiť viacero databázových dotazov a DML dotazov do jednej jednotky bežiacej na Salesforce servri. Podobne ako vyvojári používajú databázové uložené procedúry k vzájomnému prepojeniu viacerých dotazov na databázovom servri. Ako ostatné databázové uložené procedúry, Apex neposkytuje obecnú podporu pre vykrelovanie elementov v užívateľskom rozhraní.

Striktnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Apex patrí medzi strikné programovacie jazyky, ktoré používa priame odkazovanie na objekty schémy, ako sú objekty a mená políčok. Chybové hlásenie sa pri kompilácii zobrazuje v prípade že referencie na tieto objekty schémy nie sú platné. Ukladá všetky prispôsobené políčka, objekty a závislosti ried do metadát, aby si overil, či niesu vyžadované aktívnym Apex kódom.

Hosťovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Apex je interpretovaný, vykonávaný a kontrolovaný celý na Lightning Platforme.

Mnohonájomnícké povedomie[upraviť | upraviť zdroj]

Ako zvyšok Lightning Platformy, Apex beží na mnohonájomnom prostredí. Runtime modul Apex je navrhnutý tak, aby dôsledne chránil pred unikajúcim kódom a tým predchádza monopolizácii zdieľaných zdrojov. Každý kód, ktorý sa približuje stanovaným limitom je pozastavený a zobrazí sa chybová hlášky s popisom.

Jednoduchosť testovania[upraviť | upraviť zdroj]

Apex poskytuje zabudovanú podporu pre tvorby a prevedenie jednotkových testov. Zahŕňa výsledky testov, ktoré naznačujú ako je kód pokrytý a ktoré časti kódu by mohli byť efektívnejšie. Salesforce zaručuje, že všetky prispôsobené Apex kódy fungujú ak sú vykonané všetky jednotkové testy kritické pri aktualizácii platformy.

Verzovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Apexový kód je možné ukladať v súvislosti s rozličnými verziami API. To umôžňuje spravovať chovanie.

Apex je zahrnutý v Performance Edition, Unlimited Edition, Developer Editioin, Enterprise Editio a Database.com