Redaktor:Farbickianapipi

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

 zvieratá afriky[upraviť | upraviť zdroj]

Zvieratá Afriky Žije tam vela zvierat napr. Levy, zebry, slony, vtáky, tigre, opice, žirafy, atd. Lev africký: je veľká mačkovitá šelma. Hovorí sa o ňom, že to je ,, kráľ zvierat ". Lev africký, ako napovedá jeho meno, žije v afrike, ale sú aj druhy, ktoré žijú v Ázii. To už ale sú levy horskí čiže pumy.http://dent.ii.fmph.uniba.sk/~filit/fva/afrika.html



U leva afrického lovia iba samice.trúfne si na zebry, pakone, gaziel, ale niekedy aj na byvoly. Keď sa zviera ulovia, musí ako prvý jesť samec. Potom ešte len lovkyne. Najväčší nepriateľ leva je pravdepodobne človek. Lovia ho hlavne kvôli hrive. Samice má v jednom vrhu asi dve až tri mláďatá. Musím si ich ale starostlivo strážiť pred samce, pretože tí malá levíčatá zabíja, kvôli tomu, aby sa mohli znovu parit.

zebra je označenie pre jeden z troch podrodu kopytníkov z rodu Equus , ktorých srsť je charakteristicky bielo-čiernym pruhovaná ( "rebrovaná"). Títo zástupcovia skupiny koní nepárnokopytníkov žijú zvyčajne v rodinných skupinách, ktoré sú tvorené jedným žrebcom, sprevádzaným kobylami a mláďatami. Zebra sa dožíva 30 až 40 rokov v zajatí. Vo voľnej prírode 10 až 15 rokov.

Slon africký (Loxodonta africana) je najväčší z 3 druhov slonov (niekedy sa nazýva aj savanový slon). Obýva rozličné habitaty od púští po horské dažďové lesy. Má väčšie uši ako slon ázijský a okrem toho nie 1, ale 2 výbežky na konci chobota. Obe pohlavia majú dopredu nasmerované a vyhnuté kly (používajú ich okrem iného na rozrýpavanie pôdy bohatej na minerály (najmä soľ), ktorú potom požierajú). Slony africké potrebujú obrovské množstvo potravy (a veľké územie na jej zaobstaranie), takže ich stáda neraz spôsobujú dramatické zmeny prostredia, zvlášť v čase dlhotrvajúceho suchá.https://m.dromedar.zoznam.sk/gl/161821/1165091/Najnebezpecnejsie-tvory-Afriky

Hroch je zodpovedný za viac ľudských obetí v Afrike ako akékoľvek iné veľké zviera. Samci hrochov počas celého dňa strážia svoje teritórium, zatiaľ čo samičky kŕmia malých potomkov. Vo svojej prirodzenosti sú veľmi agresívne. Ich čeľusť má 20 ostrých, očných zubov. Hrochy vylučujú prírodný opaľovací krém ako ochranu pred ostrým slnkom. Nedokážu skákať a ich najbližší žijúci príbuzný je veľryba.