Preskočiť na obsah

Redaktor:Fred53355/pieskovisko

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Paládium

Paládium, chemická značka Pd, lat. Palladium je drahý kov šedivo bielej farby. V skupine drahých kovov sa vyznačuje najväčšou reaktivitou. Nachádza uplatnenie predovšetkým pri výrobe priemyselných katalyzátorov a ako súčasť zliatin pre dentálne a šperkárske využitie.
Základné Fyzikálno-chemické vlastnosti

Paládium izoloval v roku 1803 anglický chemik William Hyde Wollaston. V roku 1804 ho pomenoval podľa planétky Pallas objavenej v roku 1802. Ušľachtilý, odolný, kujný a ťažký kov, elektricky aj tepelne stredne dobre vodivý.Spoločne s ródiom a ruténiom patrí do tzv. triády ľahkých platinových kovov. V prírode sa vyskytuje najmä rýdze aj keď takmer vždy v zmesi s inými drahými kovmi. Predpokladaný výskyt paládia v okolitom vesmíre je uvádzaný približne ako 1 atóm Pd na 30 miliárd atómov vodíka. Ľahko sa rozpúšťa v lúčavke kráľovskej aj koncentrovanej kyseline dusičnej. Zaujímavá je schopnosť paládia pohlcovať značné objemy plynného vodíka. Palladium vykazuje tiež dobré katalytické vlastnosti a to ako v zlúčeninách, tak ako kovové.

Využitie

Zásadné využitie má paládium v chemickom priemysle, kde je v najrôznejších podobách používané ako veľmi účinný katalyzátor v rade organických syntéz. Spoločne s platinou sa využíva aj v autokatalyzátorov, ktoré slúžia na likvidáciu nežiadúcich látok, ako nespálených uhľovodíkov a oxidu uhoľnatého z výfukových plynov. V obmedzenej miere sa paládium používa ako súčasť zliatin pre výrobu šperkov, predovšetkým tzv bieleho zlata, kde slúži ako náhrada lacnejšieho avšak potenciálne toxického niklu. Pomerne rozšírené sú dentálne zliatiny na báze paládia a striebra, ktoré slúžia ako náhrada drahších zliatin na báze zlata. Palladium sa tiež (aj keď nie tak často) obchoduje ako investičný kov, podobne ako zlato alebo striebro.

Platidlo

Paládium je síce drahým kovom, kujným, vhodným pre ražbu, ale pre ražbu mincí nebol a ani nie je veľmi obľúbený, pre svoju skôr šedú farbu. V súčasnej dobe sa používajú platinové a paládiové mince skôr ako zberateľské, či investičné mince. Mince z paládia sa razia skôr v malých rozmeroch.

Odkazy By Freddemek@gmail.com