Preskočiť na obsah

Redaktor:Futbal007

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

FK-Baník Ľubietová

Práca s domácimi odchovancami a s mládežou je niečo, čím je malá obec v regióne Banská Bystrica výnimočnou. FK - Baník si prešiel obdobím, ktoré mohlo byť definitívnym koncom pre futbal mužov v Ľubietovej. Tá bola dlho súčasťou II. Triedy, kde ale bola viac-menej iba do počtu. Dôvodov pritom bolo viac.


FK - Baník Ľubietová a jeho A-mužstvo zaniklo počas sezóny 2004/05. Okrem toho, že sa tímu nedarilo a hráči boli radi, ak počas sezóny nazbierali za celý čas aspoň 6 bodov, mali až príliš starý káder, ktorý sa už na nič lepšie nezmohol. Terajší prezident klubu Zdeno Urva spomína na časy, kedy sám bol futbalistom. „Mal som asi 29 rokov a bol som najmladší hráč v mužstve. Okrem mňa tam bol pomerne mladý ešte jeden tridsiatnik a všetci ostatní mali okolo 40 či 50 rokov,“ vysvetlil príčiny vtedajšieho odhlásenia sa zo súťaže. Tím bol skrátka prestarnutý. Ľubietová musela aj obranu založiť na starších pánoch, ktorí už toľko nevládali. Úplné rozpustenie klubu vtedy možno prekvapilo a nie každý s tým súhlasil, bolo ale rozumným riešením.

V Ľubietovej futbal nezomrel úplne. Fungoval na mládežníckej báze. Z miestnych dorastencov a juniorov chcel klub vypracovať futbalistov, ktorí by v budúcnosti dokázali potiahnuť svoj tím k lepším výkonom. Mladí sa síce nechytili v čase, keď klub odišiel z II. Triedy, avšak netrvalo to príliš dlho. Precízna práca s mládežou a jej aklimatizácia na ihrisku Baníka pomohla k celkovému rozvoju športu v dedine a napokon aj k návratu.

Počas sezóny 2011/12 sa Ľubietová opäť vrátila k dedinským tímom a zaradila sa do oblastnej súťaže. Oproti rokom, kedy došlo k zániku, sa veľa vecí zmenilo. Baník má jeden z najmladších kádrov v rámci oblastnej ligy a viac než polovicu tímu tvoria rodáci z obce. Práve na nich klub stavia a je akousi jeho filozofiou. „V mužstve sa snažíme pracovať najmä s domácimi chlapcami a s hráčmi, ktorí majú nejaký vzťah k Ľubietovej, chceli by sme mužstvo budovať dlhodobejšie,“ prezradil nám tréner klubu Leo Turčan.

Klub je pritom s kádrom vysporiadaný. Počas zimnej prestávky nik neprišiel ani neodišiel, čo je dôkazom dlhodobého budovania stabilného mužstva. Hoci v minulosti patrili na chvost tabuľky a očakávania neboli veľké, každým rokom idú vyššie a trúfajú si aj na stred tabuľky.


Hlavný kouč tímu sa pritom snaží aj o čo najväčšiu propagáciu futbalu v dedine. Pod jeho vedením rozbehol klub komunikáciu s fanúšikmi najmä na sociálnej sieti Facebook. Aj vďaka tomu klub už dva razy vyhral vďaka podpore fanúšikov internetovú súťaž o finančnú podporu projektu. Oblastný tím má navyše aj mediálnu podporu. Ako jediný tím z II. Triedy spolupracuje s internetovou televíziou ESO, ktorá robí zostrihy z ich zápasov a približuje ich tak aj miestnym divákom. Vzbudzuje sa tak väčší záujem o futbal v Ľubietovej aj v povedomí Banskobystričanov. Perspektívny mladý domáci káder s dobrou PR má tak veľké vyhliadky do budúcnosti a stále vyššie ciele.[1]

  1. A.S, Petit Press. V minulosti zanikli, do hry ich vrátila poctivá práca s mládežou [online]. mybystrica.sme.sk, [cit. 2020-03-11]. Dostupné online.