Redaktor:Gruzhn

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie


Konjunktivitída[upraviť | upraviť zdroj]

Zápaly oka tvoria rozsiahlu skupinu ochorení. V etiológii nachádzame infekčné alebo neinfekčné príčiny. Môže ísť o ochorenia, ktoré postihujú len jednotlivé, izolované štruktúry oka a okolia oka, iné zasahujú oko ako celok. Najčastejšie ide hlavne o ochorenia benígne, zvládnuteľné ambulantným terapeutickým postupom.

Konjunktivitída (zápal očných spojoviek) je zápal tenkej priehľadnej membrány zvanej spojivka (konjuktiva, tunica conjunctiva), ktorá vystiela vnútorný povrch očných viečok a presahuje až na očné bielko (sclera). Zápal spojiviek býva najčastejšie spôsobený bakteriálnou, vírusovou infekciou alebo alergickou reakciou. U malých detí a novorodencov zúženými slznými cestami (vrodeným zúžením alebo získaným zúžením slzných ciest).

Príčiny vzniku konjunktivitídy[upraviť | upraviť zdroj]

Vírusová a bakteriálna konjunktivitída sa často objavuje spolu s infekciami horných dýchacích ciest, ako sú virózy alebo bolesti v krku. Rovnako môže byť príznakom vírusu COVID-19. Medzi najčastejšie vírusové konjunktivitídy patria DNA vírusy ako adenovírusy, herpetické vírusy (Herpes simplex virus, Human simplex virusy), poxvírusy a RNA vírusy ako pikornavírusy a paramyxovírusy. Baktérie, ktoré zapríčiňujú vznik konjuktivitidy sú chlamýdia, haemophilus influenzae, pneumokok, gonokok, stafylokok. Zápal spojiviek často vzniká pri nedostatočnej hygiene kontaktných šošoviek. Nosenie zašpinených alebo nedostatočne vyčistených kontaktných šošoviek je častým zdrojom bakteriálnych konjunktivíd.

Zápal spojiviek spôsobený alergiami spravidla postihuje obe oči a vzniká ako odpoveď organizmu na alergén, najčastejšie na pele a prachy. Podráždenie oka chemickými látkami alebo cudzím telesom v oku môžu byť ďalšou príčinou zápalu spojiviek. Medzi príznaky zápalu spojiviek spôsobeného cudzím telesom patrí červené oko, vodnatý alebo hlienovitý výtok z oka.

Príznaky ochorenia konjuktivitídy[upraviť | upraviť zdroj]

• Začervenanie, svrbenie jedného alebo oboch očí,

• bolesť očí spojená s pocitmi rezania a pálenia v očiach,

• slzenie oka,

• výtok z očí - najčastejšie cez noc, kedy sa pacienti ráno prebúdzajú so zalepenými očami a majú viečka zlepené dohromady chrastou žltej farby.

Pacienti často krát nemôžu otvoriť oči, kým chrastu nerozpustia vhodnými očnými kvapkami či olejom.

Formy ochorenia konjunktivitídy[upraviť | upraviť zdroj]

Podľa priebehu ochorenia rozoznávame hyperakútnu, akútnu, subakútnu a chronickú formu.

  • Hyperakútna forma je typická rozvojom príznakov do niekoľkých hodín. Neisseria gonorrhoeae je najčastejším pôvodcom hyperakútnej bakteriálnej konjunktivitídy a je zvyčajne považovaná za okulogenitálnu formu choroby vyskytujúcej sa u novorodencov alebo u sexuálne aktívnej časti populácie.
  • Akútna forma sa zvyčajne prejaví ako jednostranný proces, ktorý vzniká do niekoľkých hodín až dní. Behom týždňa sa môže rozšíriť aj na druhé oko. Netrvá dlhšie ako 4 týždne.
  • Chronická forma je typická trvaním dlhšie ako 4 týždne s miernejšími klinickými príznakmi trvajúcimi až do odstránenia príčiny.
  • Hraničná forma medzi akútnou a chronickou formou sa označuje ako subakútna forma.



Diagnostika ochorenia[upraviť | upraviť zdroj]

Vo väčšine prípadov je diagnostika zápalu spojiviek nenáročná a spočíva v odbere anamnézy, klinického obrazu a popisu príznakov. V niektorých prípadoch lekár odoberie vzorku sĺz (alebo výtoku z oka) a odošle ho na laboratórne vyšetrenie (kultiváciu bakteriálnych kmeňov). Kultivácia sa vykonáva zvyčajne v prípade, keď má pacient závažné príznaky zápalu spojiviek, ak nezabrala predchádzajúca štandardná antibiotická liečba alebo pri podozrení na pohlavne prenosné choroby či iné závažné bakteriálne infekcie. Vzťah koronavírusu a ľudského oka je v súčasnosti veľmi diskutovaný, no v skutočnosti zostáva v rade ohľadov nejasný. Klinický obraz koronavírusového zápalu je podobný príznaku pri bežnom zápalu očných spojiviek, a to začervenané oko, rezanie či slzenie. Typická odpoveď na vírusový zápal je tzv. folikulárna reakcia, tj. vznik malých uzlíčkov na sliznici spojiviek. To, že sa jedná o koronavírusový zápal očných spojiviek dokazuje odobratie vzorky sĺz z postihnutého oka, ktorá sa následne testuje na prítomnosť protilátok SARS-CoV-2.

Liečba zápalu spojiviek[upraviť | upraviť zdroj]

Liečba zápalu spojiviek spočíva väčšinou v zmierňovaní príznakov ochorenia. Na efektívnu terapiu očných infekcií sú bežne používané široko spektrálne antibiotiká. Lokálna aplikácia antibiotík poskytuje rovnaké percento úspešnosti liečby pre citlivé aj pre rezistentné kmene baktérií. V prípade, že je konjunktivitída spôsobená herpes vírusmi (napríklad vírusom spôsobujúcim opary - herpes simplex virus), nasadzujú sa špeciálne očné kvapky s antivirotikami (lieky proti vírusom), ktoré pôsobia priamo proti herpes vírusu. Účinnou látkou v týchto kvapkách býva často aciklovir, známy ako antivírusový liek.

Liečba sezónnej a celoročnej alergickej konjunktivitídy je zameraná na zmiernenie akútnych prejavov. Pri liečbe umelými slzami, slzy plnia funkciu bariéry a tvoria obrannú líniu na úrovni spojovky. Umelé slzy pomáhajú riediť rôzne alergény a zápalové mediátory nachádzajúce sa na povrchu oka, kedy dochádza k určitému stupňu úľavy oka. V súčasnosti sa využívajú umelé slzy s obsahom kyseliny hyalurónovej. Medzi najčastejšie používané liečivá pri liečbe alergickej konjunktivitídy sú antihistaminiká, ktoré kompetetívne obsahujú H receptory a pomáhajú znížiť prejav svrbenia, pálenia a začervenania. Pri liečbe alergickej konjunktivitídy sa používajú stabilizátory žirných buniek a nesteroidné antiflogistiká.

Prevencia konjunktivitídy[upraviť | upraviť zdroj]

  • Nedotýkať sa očí holými rukami.
  • Umývať si často ruky.
  • Každý deň používajte čistý uterák a osušku a nezdieľajte ich s ostatnými členmi domácnosti.
  • Pravidelne meniť posteľnú bielizeň.
  • Obmedziť používanie líčidiel a nezdieľať líčidlá ani ďalšie kozmetické prípravky s ďalšími osobami.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

FURDOVÁ, A. et al., 2016. Ochorenia spojovky a rohovky- vybrané kapitoly. I: Klinika Klinika oftalmológie, Lekárska fakulta, Univerzita Komenského v Bratislave. (online). 155s. (cit. 2020-12-02). ISBN 978-80-223-4174-5. Dostupné z: https://www.fmed.uniba.sk/fileadmin/lf/sluzby/akademicka_kniznica/PDF/Elektronicke_knihy_LF_UK/Ochorenia_spojovky_a_rohovky_Furdova.pdf

SVOBODOVÁ,M. a PALOS,M., 2013. Diagnostika a léčba červeného oka. I: Interní Med. (online). roč. 15, č. 2, s. 69-74. (cit. 2021-05-01). Dostupné z: https://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2013/02/06.pdf

VILÍMOVSKÝ,M. 2020. Zápal spojiviek. I: Medlicker. (online). (cit. 2020-12-10). Dostupné z: https://sk.medlicker.com/1822-zapal-spojiviek-konjunktivitida#liecba

VODRÁŽKOVÁ,E.2020. Alergická konjunktivitída – liečba a manažment. I: Očná klinika VESELY. (online). (cit. 2020-12-02). Dostupné z: https://www.eduprofipharm.sk/userfiles/clanok_20200827_115258_6233762859366.pdf

{{DEFAULTSORT:Konjuktivitída}} [[Kategória:Konjuktivitída]]