Preskočiť na obsah

Redaktor:House1107

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Kráľová[upraviť | upraviť zdroj]

Kráľová (skrátené z Kráľova dedina, lat. Villa Regia, nem. Königsdorf) pôvodne samostatná dedina, bola založená mestom Modra v rámci mestského chotára v r. 1609 ako poddanská dedina. V polovici 17. stor. mala dedina asi 400 obyvateľov, ktorí sa venovali prevažne vinohradníctvu. V r. 1663 bola Kráľová vypálená tureckým vojskom. Počet obyvateľov sa v priebehu 18. stor. zvyšoval (v r. 1760 asi 800 obyvateľov), v r. 1770 sa Kráľová stala súčasťou mesta Modra. Malá Ves (platea Newst) sa spomína v r. 1349. Pravdepodobne sa nachádzala na území neskoršej obce Kráľová.

Kráľová je časť mesta Modra a nachádza sa tri kilometre od centra mesta. Založená bola pôvodne ako poddanská obec slobodného kráľovského mesta Modra. Jej poloha a nezastaviteľný terén mali za následok, že s mestom táto časť nikdy územne nesplynula a vyvíjala sa skôr ako dedinské sídlo. Významnú úlohu v jej historickom vývoji zohralo i osamostatnenie sa evanjelického cirkevného zboru na Kráľovej. Tento krok neznamenal však iba výstavbu nového kostola ale i zriadenie vlastnej školy, aby kraľovanské deti nemuseli, hlavne v nepriaznivom počasí, dochádzať do vzdialenej Modry. Spočiatku na vyučovanie miestnych evanjelických detí slúžil dom, ktorý cirkvi darovali miestni obyvatelia a vyučovali tam nekvalifikovaní učitelia. Prvá riadna škola bola zriadená v roku 1860 a mala jednu triedu. Prvým, už kvalifikovaným učiteľom sa stal Daniel Neumann, ktorého si kraľovanskí evanjelici sami vybrali a zvolili. Počas jeho 50 ročného pôsobenia v tejto funkcii počet žiakov vzrástol až na 138. Jedna trieda nezodpovedala tak veľkému počtu žiakov a učenie v nej bolo mimoriadne namáhavé. Miestny cirkevný zbor sa rozhodol postaviť novú školu a rozdeliť tak vyučovanie do dvoch tried na mladších žiakov a starších žiakov. Veľkú zásluhu na jej vybudovaní mal miestny učiteľ Daniel Neumann a evanjelický farár Vladimír Jurkovič (brat architekta Dušana Jurkoviča), ktorý v tom čase na Kráľovej pôsobil. Na jar v roku 1903 sa začalo s výstavbou novej školy. Stavbu realizoval staviteľ Jozef Haltzel, stavebný materiál poskytlo mesto Modra a nadšene pomáhali obyvatelia Kráľovej. Slávnostná posviacka a otvorenie školy sa konalo 13. septembra 1903. Nová škola bola jednotriedna s triedou v uličnom trakte a učiteľským bytom v zadnom trakte. Ľudová evanjelická škola na Kráľovej v takejto forme existovala až do 40. rokov 20. storočia. Neskôr boli cirkevné školy zoštátnené, vrátane ich inventáru. Stali sa súčasťou štátnej školy v Modre a na výučbu kraľovanských detí sa využívali až do začiatku 90. rokov, kedy bolo na Kráľovej definitívne zrušené vyučovanie detí.

V miestnej časti Kráľová sa zachoval kostol v historizujúcom slohu z r. 1875. Neoklasicistická kaplnka bola postavená v r. 1863.