Redaktor:Jiri.holubb/pieskovisko

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

== # Guarana - prášok (Paulonie nápojná) == Hrubý text Guarana (Paullinia cupana, Paulonie opojná) je jedna z najžiadanejších a najúčinnejších stimulantov. V Amazónii bola Guarana používaná tamojšími indiáni pre svoje povzbudzujúce účinky a na tlmenie bolesti. Ešte pred tým ako Krištof Kolumbus objavil Ameriku, pestovali domorodci Guaranu na plantážach a vedci sa domnievajú, že voľne rastúce liany sú zvyšky po pestovania. V roku 1669 bola Guarana prvýkrát objavená a o 31 rokov neskôr bola prvýkrát skúmaná.

Guarana sa pestuje predovšetkým v Južnej Amerike, ktorá je aj jej pôvodným domovom. Najrozšírenejšie pestovanie je v Brazílii, Venezuele a Uruguaji. Gurana je popínavá drevnatá liana s drobnými bielymi alebo žltými kvetmi. Plodom je jasne červená tobolka. Zberá sa semená, ktoré ešte nespadla na zem. Guarana dorastá do výšky až 12 metrov.

Guarana je známa pre svoje povzbudzujúce účinky, znižuje únavu, udržuje pozornosť a bdelosť. Je vhodná pri nervových vypätí, pri depresiách a môže sa použiť pri rekonvalescencii po dlhej chorobe. Môže tíšiť menštruačné bolesti. Kladne pôsobí na nervový i telesný stav, stimuluje mozgové funkcie a podporuje mozgovú činnosť. Likviduje v tele voľné radikály, napomáha pri hnačkách. Je vhodná pre študentov, ktorí majú pred dôležitou zkoužkou. Guarana zlepšuje pamäť a sústredenie. Ďalej môže byť Guarana súčasťou redukčných diét, pretože znižuje chuť do jedla a stimuluje odbúravanie tukov. V Brazílii ju užívajú ako výborné afrodiziakum.

Zloženie: V Guarana je obsiahnutá živice, stimulanty teobromín a teofylín a ďalšie alkaloidy, ako je kofeín

Dávkovanie: Do teplého mlieka sa pridá jedna čajová lyžička (5g) a poriadne rozmieša. Potom sa môže dochutiť cukrom. Zo začiatku by sa nemala táto dávka prekračovať, pretože by sa mohli dostaviť nežiaduce účinky ako je nervozita a podráždenosť.

VAROVANIE: Guaranu by nemali užívať tehotné alebo dojčiace ženy, deti a pri veľkých dávkach je možné predávkovanie!