Redaktor:Jurgi10.22/Portál:Samoa/Odporúčaný článok/16

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Salelologa je mesto na ostrove Savai’i v Samoe. Nachádza sa na juhovýchode ostrova. Patrí pod volebný obvod Fa'asalele'aga I, ktorý je súčasťou okresu Fa’asaleleaga. Je hlavnou vstupnou bránou na ostrov Savai’i, keďže tu kotví najviac trajektov z ostrova Upolu. Mesto tiež slúži ako centrum pre nakupovanie, trh, politické záležitosti, remeslá a umenie. Mesto Salelologa sa skladá z viacerých dedinských častí.

Mesto sa skladá z jednej hlavnej nákupnej a priemyselnej ulice. Mestský trh, ktorý je takmer najväčší v celej Samoe, sa nachádza pri pobrežnom móle. Trh je otvorený šesť dní v týždni, od pondelka do soboty. V nedeľu je vždy takmer všetko zatvorené, až na niektoré malé obchodíky.

Tiež sa tu nachádzajú veľkoobchody, supermarkety, čerpacie stanice, pekárne, hotely, penzióny, ale aj ekonomické a občianské spoločnosti, ako napríklad banky, zmenárne, či prístup na internet. V meste, veľmi blízko trhu na nachádza Verejná knižnica Savai’i. Ide o jedinú pobočku Národnej knižnice Samoa.

Mestský prístav je najväčší a najfrekventovanejší prístav na ostrove. Z prístavu premávajú trajekty, ale aj osobné lode a lode špecializované na prevoz ľudí. Trajekty, ktoré často prevážajú aj autobusy a autá sú riadené vládou štátu a prevážajú sedem dní v týždni približne každé dve hodiny.

Asi 10 minút južne od mesta sa nachádza letecká dráha - letisko Maota. Je to asi najväčšie letisko ostrova Savai’i. Väčšina letov sa uskutočňuje medzi letiskom Faleolo, ale existujú spoje aj s ostatnými letiskami.

V meste sú k dispozícií autobusové linky, taxíky a prenájom automobilov. Autobusové linky väčšinou prechádzajú hlavnou ulicou a sú načasované tak, aby kompenzovali s odchodmi lietadiel a trajektov. V meste ale neexistujú „autobusové zástavky“. Ľudia proste zastavia na okraji cesty a gestom alebo signálom upozornia vodiča autobusu, aby zastavil.