Redaktor:KNOVOTNA

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

PhDr. Klára Novotná (*11.máj 1961, Nové Zámky), je slovenská diplomatka, dlhoročná veľvyslankyňa Slovenskej republiky.

Od 1.2. 1991 – doteraz: Ministerstvo zahraničných vecí SR

Od 1994 v diplomatickej hodnosti veľvyslankyňa

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Klára Novotná po absolvovaní maturity na gymnáziu v Nových Zámkoch študovala na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, Katedra estetiky a dejín umenia, kde v roku 1985 získala doktorát z kulturológie. Po ročnej materskej dovolenke nastúpila pracovať na Obvodný národný výbor Bratislava III, Odbor školstva a kultúry. Po Nežnej revolúcii 1989 v bývalom Československu, ktorej sa aktívne zúčastnila, nastúpila 1. februára 1991 na novozriadené Ministerstvo medzinárodných vzťahov SR, Odbor bilaterálnej spolupráce. Pôsobila ako vedúca oddelenia pre nemecky hovoriace krajiny a Maďarsko. Počas roka 1991 absolvovala 3-mesačnú pracovnú stáž v Bavorskej štátnej kancelárii, v Divízii pre medzinárodné a cezhraničné vzťahy Slobodného štátu Bavorsko.

V júni 1992 nastúpila na Veľvyslanectvo Československej federatívnej republiky v Nemecku ako 1. radca veľvyslanectva. Po rozdelení bývalej ČSFR bola poverená zriadením Veľvyslanectva SR v Nemecku, kde pôsobila ako vedúca zastupiteľského úradu vo funkcii Chargé d’affaire od januára1993 do mája 1994.

Následne nastúpila na Veľvyslanectvo SR v Štokholme ako prvá mimoriadna a splnomocnená veľvyslankyňa SR vo Švédskom kráľovstve, kde pôsobila do júna 1998. Po návrate na Ministerstvo zahraničných vecí SR vykonávala funkciu riaditeľky Kancelárie štátneho tajomníka MZV SR.

V decembri 2000 nastúpila na Stálu misiu SR pri OSN v New Yorku, ako veľvyslankyňa a zástupkyňa Stáleho predstaviteľa SR. Od februára 2003 do decembra 2004 viedla diplomatickú misiu vo funkcii Chargé d’affaires a.i. Stálej misie SR pri OSN v New Yorku. V roku 2003 obdržala Cenu GT OSN - Award “Women Who Make a Difference” (UN, New York, 2003)

V rokoch 2005 - 2010 pôsobila vo funkcii vedúcej oddelenia a následne riaditeľky Odboru pre Blízky východ a Afriku. V rokoch 2011 - 2013 čerpala sabatické pracovné voľno vo Francúzsku a v rokoch 2014 - 2018 pôsobila vo funkcii veľvyslankyne, Stálej delegátky SR pri UNESCO.

V roku 2019 čerpala sabatické pracovné voľno za účelom realizácie prednáškového cyklu Multilateralizmus pre mladých a s účasťou mladých -  na univerzitách v SR, v Paríži a v NY. Od 1.7.2020 – doteraz, pôsobí vo funkcii veľvyslankyne pre OSN Agendu 2030 pre udržateľný rozvoj ako Koordinátorka pre implementáciu rozvojových cieľov Agendy 2030 v rámci SR, v interakcii s EÚ, OECD a OSN. Od roku 2021 je členkou Stálej rady Medzinárodnej organizácie Frankofónie z titulu funkcie osobnej predstaviteľky prezidentky SR v Stálej rade Frankofónie.

Klára Novotná je vydatá a má syna Ľuboša. Ovláda jazyk anglický, francúzsky, nemecký, maďarský a dohovorí sa po rusky.