Redaktor:MarMatUCM

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Samuel Langhorne Clemens[upraviť | upraviť zdroj]

Samuel Langhorne Clemens

Samuel Langhorne Clemens, známy viac pod pseudonymom Mark Twain sa narodil 30. novembra 1835 v štáte Missouri. Preslávil sa najmä ako spisovateľ a humorista. Jeho talent najlepšie vynikol v dielach Dobrodružstvá Huckleberyho Finna a Dobrodružstvá Toma Sawyera, Princ a Žobrák a v poviedke "Slávna skákajúca žaba z okresu Calaveras." Je označovaný za jedného z najvplyvnejších Amerických spisovateľov [1] Jeho život sa dá zhrnúť ako bádanie a pozorovanie životov ľudí z jeho prostredia. Zomrel dňa 21. apríla, 1910 vo veku 74 rokov.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Od raného detstva sa malý Samuel mal možnosť zaučiť do rozličných oborov. Pracoval ako pomocník v tlačiarni, ako kormidelník na rieke Mississippi a dokonca sa zapojil do americkej občianskej vojny ako pešiak v radoch Konfederácie. Neskôr podľahol zlatej horúčke a vydal sa na cesty naprieč Amerikou v nádeji , že zbohatne. To sa síce nestalo ale zážitky z týchto ciest mu poslúžili ako bohatý zdroj informácii a skúseností pre jeho budúcu literárnu tvorbu.

Tvorba[upraviť | upraviť zdroj]

Prvý krát sa verejnosti predstavil ako spisovateľ a humorista v roku 1863 vydaním poviedky "Jim Smiley a jeho skákajúca žaba," kde využil svoje nadobudnuté novinárske skúsenosti. Jeho neskorší pobyt v Európe ho podnietil k spísaniu cestopisných denníkov, ktoré v roku 1869 zhrnul do svojej prvej knihy Nevinní v cudzine [2]. O dva roky Mark Twain zameral svoju pozornosť na kritiku vtedajšej spoločnosti a v roku 1873 v spolupráci s Charlesom Dudley Warnerom, vydavateľom z Hartfordu publikoval román Zlatý vek. Nasledujúcich 17 rokov venoval všetok čas na dokončenie svojich najslávnejších a najznámejších diel – Dobrodružstvá Toma Sawyera(1876), Život na Mississippi(1883), Princ a žobrák (1881), Yankee z Connecticutu na dvore kráľa Artuša(1889) a Dobrodružstvá Huckleberryho Finna (1884).Prvé dve diela odzrkadľujú spisovateľove spomienky na život v Missouri a sú popretkávané popismi života v Amerike v druhej polovici 19. Storočia. Kritikou priepastných rozdielov v spoločnosti – bohatstvom a chudobou a nespravodlivosťou zákonov – sa zaoberal v dielach Princ a žobrák a Yankee z Connecticutu na dvore kráľa Artuša.Nič menej za jeho vrcholné dielo sa považuje román Dobrodružstvá Huckleberryho Finna, kde kritizuje otroctvo a zlyhanie Rekonštrukcie Juhu po americkej občianskej vojne a taktiež žalostné zaobchádzanie s Afro-američanmi.Hoci mu tento román priniesol slávu a bohatstvo, jeho nevhodné investície ho priviedli na pokraj bankrotu. K týmto problémom sa pridali aj tragédie z osobného života. Jeho nasledovná tvorba je typická pochmúrnejšou atmosférou a protivládnymi ideami, ktoré mali za následok, že jeho diela sa až do jeho smrti nevydávali.Napriek tomu je Mark Twain stále obľúbeným spisovateľom nielen medzi deťmi ale aj dospelými čitateľmi.

Iné diela:[upraviť | upraviť zdroj]

Nevinní v cudzine (1869) Zlatý vek (1873) Dobrodružstvá Toma Sawyera (1876) Princ a žobrák (1881) Život na Mississippi (1883) Dobrodružstvá Huckleberryho Finna (1884) Yankee z Connecticutu na dvore kráľa Artuša (1889)

Referencie:[upraviť | upraviť zdroj]