Redaktor:Marianna Mäsiarová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Srí Lanka [upraviť | upraviť zdroj]

Srí Lanka

Srí Lanka, dlhý tvar Srílanská demokratická socialistická republika (do roku 1972 Cejlón), je štát ležiaci na ostrove Cejlón v Indickom oceáne. Jej zemepisná šírka je 6°55´s.š. a zemepisná dĺžka 79°52´v.d., pričom maximálna dĺžka je 268 míľ (432 km) a maximálna šírka 139 míľ (224 km). Od Indie je ostrov oddelený úžinou Palk, cez ktorú sa tiahne reťaz koralových útesov nazývaný Adamov most. Na východe sa nachádza Bengálsky záliv a na juhu Indický oceán. Najväčším mestom je Kolombo (tiež Colombo).

Hlavným mestom je odnedávna Šrí Džajavardanapura Kotte (Sri Jayawardenapura, alebo tiež len Kotte), ktoré je predmestím Kolomba. Medzi ďalšie významné mestá patrí Dehivala, Moratuva, Kandy, Jápané a Trinkunámalé.


Dejiny

Sinhalci prišli na Srí Lanku koncom 6. storočia pravdepodobne zo severnej Indie. Budhizmus bol zavedený v polovici tretieho storočia. Najväčšie kráľovstvá sa objavujú okolo miest Anurádhapura (od roku 200 do roku 1000) a Polonnaruwa (1070 - 1200). V 14. storočí juhoindická dynastia prevzala moc a založila tamilské kráľovstvo. Srí Lanka bola v 16. storočí okupovaná Portugalcami, v 17. storočí Nizozemskom a v roku 1796 bola odovzdaná Britom. V roku 1802 sa stala kráľovskou kolóniou. V roku 1948, po takmer 150 rokoch britskej nadvlády sa Srí Lanka stala nezávislou krajinou a bola prijatá do OSN o sedem rokov neskôr. Na Srí lanke od roku 1983 pretrvávala občianská vojna medzi menšinovými Tamilčanmi a Sinhálcami. Začala povstaním organizácie Tigrie oslobodenia tamilského Ilámu a ďalších miestnych ozbrojených skupín. Tamilčania sa snažili na severe a východe ostrova, ktorý bol obývaný Tamilčanmi, vytvoriť samostatný štát tzv. Tamilský Ilám. Vojna trvala 26 rokov, do mája 2009. Odvtedy zahynulo v konflikte niekoľko desiatok tisíc ľudí. Napätie medzi menšinovými Sinhálcami a Tamilčanmi stále trvá. Zvíťazili Srilanské vojská. Krajina je členom Commonwealthu a Juhoázijského združenia pre regionálnu spoluprácu. Na administratívne účely, krajina bola rozdelená do deviatich provincií a do 25 okresov.


Reliéf

Výrazné klimatické rozdiely sú dané rozsiahlymi nížinami na pobreží, ktoré sa dvíhajú vo vnútrozemí do 2 524 metrov vysokého pohoria- Pidurutalagala. V najvlhkejších oblastiach (cez 3 000 mm zrážok) sa darí sviežim dažďovým pralesom, kým v suchších severných častiach krajiny rastú odolnejšie monzúnové lesy s cennými drevinami ako je ebenové alebo tzv. atlasové drevo - veľké plochy lesov však už boli vyrúbané. Prírodnými zdrojmi sú: diamanty, drahokamy, grafit a piesky s obsahom rudy. Najdlhšou riekou je Mahaveli. Zem je ohrozovaná tropickým cyklónom a tornádami.


Odvodňovanie

Povrchové odvodňovanie Srí Lanky sa skladá z asi 100 riek, z ktorých väčšina sú len sezónne potôčiky. Dvanásť veľkých riek tvoria asi 75% priemernej ročnej rieky vyprázdnenia krajiny. S výnimkou 208 míľ dlhej rieky Mahaweli, všetky hlavné rieky tečú radiálne zo stredohoria až k moru. Mahaweli vzniká na západných svahoch v najvyšších polohách vysočín, nasleduje okľukou pred vstupom na východ od vysočiny a potom prúdi smerom na severovýchodné pobrežie. Pretože časť jej povodia je v rámci Wet zóny, táto rieka má väčší i menší sezónne premenlivý tok ako iné z Dry Zone riek, a preto je významným prínosom pre zavlažovanie v suchších častiach krajiny (suchá zóna zahŕňa severnú časť krajiny, ale aj východ a juhovýchod krajiny).


Pôdy

Variácie pôdy v rámci Srí Lanky odrážajú efekty klímy na pôdotvorných procesoch. Klimatické vplyvy sa odrážajú v dominancii červeno-žltými podzolmi v mokrej zóne a v suchej zóne červenkastými, hnedými zeminami. V niektorých častiach stredohoria sú červenohnedé pôdy alebo nezrelé hnedé hliny. Medzi ďalšími dôležitými typmi pôd sú naplaveniny, ktoré sa vyskytujú pozdĺž dolných tokov riek a z pobrežných ciest. Väčšina pôd na Srí Lanke sú potenciálne vhodné pre nejaké použitie v poľnohospodárstve. Avšak, došlo k úbytku prirodzenej úrodnosti pôdy a to vďaka jej zlej ochrane.


Podnebie

Srí Lanka sa nachádza v tropickej polohe a tak zaručuje trvale vysoké teploty s mesačnými priemermi medzi 72 ° F (22 ° C) a 92 ° F (33 ° C) v nížinách. V stredohorí rátame s mesačnými priemermi medzi 44 ° F (7 ° C) a 71 ° F (21,6 ° C).

Zrážky sú jasným faktorom sezónnych a denných kolísaní podnebia Srí Lanky. Väčšina častí krajiny prijme priemerné ročné zrážky z viac ako 50 palcov (1 270 mm). Však regionálne rozdiely v množstve dažďa, jeho sezónnosť, jeho variabilitu a účinnosť sa stali základom pre odlíšenie medzi Wet zónou a Dry zónou. V bývalej oblasti, ktorá zahŕňa juhozápadný kvadrant ostrova (vrátane vysočiny) sú zrážky silné (ročné priemery v rozmedzí od 98 palcov pozdĺž pobrežia na viac než 150 palcov na vysočine) a sezónne dobre rozložené (aj keď väčšia časť dažďa pochádza z juhozápadného monzúnu od mája do septembra). Zrážky sa každoročne líšia len pomerne málo od priemerných ročných hodnôt a to je dostatočne efektívne pre udržanie vlhkosti v pôde a pre povrchové odvodnenie po celý rok. Sucho, ktoré pretrváva dlhšie ako tri mesiace je bežné.


Rastliny a živočíchy

Prirodzená vegetácia Srí Lanky pokrýva asi tretinu celkovej rozlohy. Vyvrcholením vegetácie vo väčšine častí krajiny je les. V mokrej zóne dominuje v nížinách tropický vždyzelený les, naopak, na vysočine prevažujú podhorské a horské ihličnaté lesy. Dry Zone má suché ihličnaté lesy a vlhké listnaté lesy. V najvyšších polohách stredohoria bývajú lesy riedke. Väčšina vegetácie Srí Lanky bola ťažko vyčerpaná kvôli rozsiahlemu výrubu lesov pre sídla, kvôli ťažbe dreva a poľnohospodárstvu. Iba v Sinharaja forest a Peak zostávajú významné zvyšky mokrej zóny, pôvodných vždyzelených lesov. Pôvodné lesy Srí Lanky sú bohaté na ich rozmanitosť a hojnosť či už rastlín alebo živočíchov. Nachádzajú sa tu voľne žijúce slony, leopardy, medvede, byvoly a iné. Z drevín napr. eben a mahagón.


Národnostné zloženie

Sinhalci (74%)Tamili (17%)Moorovia (7%)

Srí Lanka je husto obývaná. Väčšina obyvateľstva je chudobná, žijú vo vidieckych oblastiach a sú závislí na poľnohospodárstve, ktoré predstavuje neodmysliteľnú časť ich života. Z hľadiska fyzického prostredia a rozmanitosti je Srí Lanka jedna zo svetovo najkrajších krajín. Ako domov niekoľkých etnických skupín, z ktorých každá má svoje vlastné kultúrne dedičstvo, Srí Lanka má tiež veľmi pestrú kultúrnu krajinu.

Etnické, náboženské a jazykové rozdiely na Srí Lanke sú v podstate rovnaké. Tri etnické skupiny-Sinhalese, Tamil a moslimovia, tvoria viac ako 99 % obyvateľov krajiny. Tamil sa skladá z dvoch skupín- Srí Lanky Tamils (potomkovia z juhovýchodnej Indie) a Indický Tamil (nedávni prisťahovalci z juhovýchodnej Indie, z ktorých väčšina boli migrujúci pracovníci na Srí Lanku pod nadvládou Britov). O niečo viac ako jedna osmina celkovej populácie patrí do prvej skupiny. Moslimovia tvoria asi 7,5 % populácie. Mešťania (komunita zmiešaného európskeho pôvodu), Parsis (prisťahovalci zo západnej Indie) a Veddas (považovaný za domorodých obyvateľov krajiny), celkovo menej než 1 percento populácie. Sinhálci tvoria väčšinu v južnej, západnej, strednej a severnej -centrálnej časti krajiny. Vo vidieckych oblastiach mokrej zóny tvoria viac ako 95 % populácie. Predovšetkým koncentrácia Srí Lanky Tamilov sa nachádza na polostrove Jaffna a v priľahlých okresoch severných nížin. Menšie aglomerácie tejto skupiny sú tiež pozdĺž východného prímoria. Hlavné moslimské koncentrácie sa vyskytujú vo východných nížinách. V iných oblastiach, ako je Colombo, Kandy, Puttalam a Gampaha, moslimovia tvoria malý, ale dôležitý segment mestskej a prímestskej populácie. Indický Tamilovia žijú vo vyšších oblastiach stredohoria.


Náboženstvo


Kresťanstvo


Platí, že zatiaľ čo viac ako 90 % Sinhálcov sú budhisti, tak Tamilové sú prevažne hinduisti. • budhizmus (69%)hinduizmus (15%)kresťanstvo (8%)islam (7%)


Demografické trendy

V čase získania nezávislosti mala Srí Lanka populáciu asi 6,5 milióna, čo sa na začiatku 1990 zvýšilo na viac ako 17 miliónov. Miera populačného rastu sa v priemere zvýšila o 2,6 % ročne až na začiatok roka 1970 , kde sa znížila zhruba na 1,7 % v priebehu nasledujúcich dvoch desaťročí. Pomalým procesom na Srí Lanke je pohyb ľudí z vidieckych oblastí do mestských oblastí. Výrazný trend je, že vzrástla migrácia do vnútra Dry zóny, čo zdvojnásobilo podiel obyvateľov krajiny od získania nezávislosti.

Priemerný vek dožitia muža: 69,33 rokovPriemerný vek dožitia ženy: 74,45 rokovGramotnosť: 90,2 %


Hospodárstvo

Srí Lanka je predovšetkým poľnohospodárskou krajinou s rozvinutými plantážami, pestovaním čajovníka, kokosových paliem, kaučukovníka, ryže, manioku, sladkých zemiakov, cukrovej trstiny, ovocia a korenia. Významný je aj rybolov. Pôsobí tu spracovateľský, potravinársky a textilný priemysel. Srí Lanka je tiež obľúbenou turistickou destináciou, hoci ostrov v súčasnej dobe zmáha národnostný konflikt.


Zdroje

Na Srí Lanke je potenciál zdrojov v mineráloch, ako sú drahokamy, grafit, ilmenit, železná ruda, vápenec, kremeň, sľuda, priemyselné íly a soľ. Malé, ale komerčne extrahovateľné množstvo farebných kovov a minerálov, ako je titán, monazity a zirkón sú obsiahnuté v piesku pláže na niekoľkých lokalitách. Jediným známym zdrojom fosílnych palív je low-grade rašelina, ktorá sa nachádza v bažinatom úseku pozdĺž západného pobrežia.


Financie

Bankovníctvo a otázka meny sú riadené centrálnou bankou Srí Lanky. Až do konca roku 1970, komerčné banky boli takmer výhradný monopol na dvoch štátom riadených bankách - Bank of Ceylon a Ľudová banka. Po oslobodení, vznik niekoľkých súkromných komerčných bánk a celkové rozšírenie v bankovníctve, najmä s rozhodnutím vlády v roku 1979, aby umožnili zahraničnej banke otvorenie pobočky na Srí Lanke. Rovnaké tendencie boli replikované v iných oblastiach obchodu, ako je poistenie a veľkoobchod s dovážaným tovarom. Zvýšenie účasti súkromného sektora v priemysle a obchode, viedol k vzniku malého, ale živého akciového trhu v Colombe.


Doprava

Cestná a železničná doprava predstavuje ohromne veľký podiel pohybu osôb a tovaru v rámci Srí Lanky. V železničnej doprave drží vláda monopol. Cestná doprava je zdieľaná vládou a súkromným sektorom. Súkromný automobil zostáva naďalej luxusom, ktorý si môžu dovoliť len bohatí. Bicykle a vozy sú dôležité spôsoby prepravy, a to najmä v oblastiach Rual. Air Lanka, národná letecká spoločnosť prevádzkuje pravidelné spojenie medzi svoju základňu v Colombe a niekoľkých veľkých mestách v Ázii a Európe. Ostatné letecké spoločnosti často obsahujú Colombo národných dopravcov Singapuru, Thajska, Indie, Holandska a Veľkej Británie. Prístav Colombo spracováva väčšinu dopravy na Srí Lanke. Medzinárodná nákladná doprava je tiež riadená v prístavoch v Trincomalee a Galle.


Štátne zriadenie

Srí Lanka je demokratickou socialistickou republikou v rámci Commonwealthu. Podľa ústavy z 16. augusta 1978 je hlavou štátu prezident, ktorý stojí tiež na čele vlády a je vrchným veliteľom ozbrojených síl. Prezident je volený vo všeobecných voľbách na maximálne 2 šesťročné funkčné obdobie. Z členov parlamentu potom vyberá premiéra a po konzultácii s ním menuje členov kabinetu. Premiér zastupuje prezidenta vo funkcii v prípade, že tento nemôže vykonávať úrad. Zákonodarná moc je v rukách jednokomorového parlamentu, do ktorého je volené 225 poslancov na šesťročné volebné obdobie.

Oficiálnym hlavným mestom je Šrí Džajavardanapura Kotte, do ktorého bolo už v rámci decentralizácie prenieslo sídlo parlamentu. Väčšina štátnych inštitúcií však doteraz sídli v Kolombe. V skutočnosti je Kotte jedným z predmestí Kolomba a väčšinou nie je považované za zvláštne mesto. Veľmi dôležité mesto je Kandy (niekedy tiež Kendy), bývalé sídlo sinhálských kráľov ležiace v centrálnej vrchovine. Schádzajú sa tam budhisti z celého sveta, pretože v Chráme Zlatého zuba je podľa legendy uložený zub Buddhu Gautamu. Obľúbené je tiež prístavné mesto Galle (Galáty), a takmer 2000 m.n.m. ležiaci Nuwara Eliya, sídlo boháčov a centrum pestovania čaju a obchodovania s ním.


Vzdelanie

Vláda ovláda vzdelávací systém a ponúka bezplatné vzdelanie od základnej školy cez univerzity a tiež v niektorých odborných a technických odboroch. Krajina má relatívne dobre rozvinutý systém základného a stredného vzdelávania s vysokou mierou zahraničných študentov vo väčšine častí krajiny. Viac ako 85% populácie je gramotných, takže Sri Lanka dosahuje jednu z najvyšších úrovní gramotnosti medzi rozvojovými krajinami. Avšak, veľká väčšina absolventov vysokých škôl je vhodná len pre obmedzené počty úradníckych miest, čo spôsobuje rozsiahlu frustráciu medzi vzdelanou nezamestnanou mládežou. Hlavnými univerzitami sú University Ruhuna (1978), University of Jaffna (1974) , University of Kelaniya a University of Sri Jayewardenepura, ktoré boli centrami pre budhistické učenie kým neboli povýšené na štatút univerzity v roku 1959.


Zdravotníctvo a sociálna starostlivosť

Na Srí Lanke sú vládou sponzorované zdravotné služby zadarmo a sú dodávané prostredníctvom rozsiahlej siete nemocníc a ambulancií. Niektoré špeciálne kampane preventívnej zdravotnej starostlivosti a program plánovania rodiny na základe západných lekárskych technológií výrazne zlepšili hygienické podmienky na Srí Lanke. Medzi hlavné zdravotné problémy tu patrí podvýživa a rôzne infekčné choroby.


Zaujímavosti

Všetci obyvatelia ostrova aspoň raz do roka navštívia vrchol hory Srí Pada (Svätá stopa), 2 224 m.n.m, tiež nazývané Adam 's Peak, kde je otlačené v skale veľké chodidlo: kresťania veria, že Adamovo, budhisti Buddhovo, hinduisti Kršnovo a moslimovia Alláhovo. Do roku 2005 mal každý väčší náboženský smer svojej vlastné ministerstvo. Prezident Radzapakse je však zjednotil do ministerstva pre náboženské záležitosti. Vojenská služba: vo veku 18 rokov


Odkazy

https://cs.wikipedia.org/wiki/Sr%C3%AD_Lanka http://www.britannica.com/EBchecked/topic/561906/Sri-Lanka http://sk.wikipedia.org/wiki/Sr%C3%AD_Lanka