Redaktor:Pedro.valkovic58/pieskovisko

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Miešaný spevácky zbor Cantus Bratislava[upraviť | upraviť zdroj]

História zboru[upraviť | upraviť zdroj]

Miešaný spevácky zbor Cantus Bratislava vznikol v roku 1984.

Rok 1984[upraviť | upraviť zdroj]

Zriaďovateľom bolo Obvodné kultúrne a spoločenské stredisko Bratislava II – terajší CULTUS – Centrum pre kultúru a umenie Bratislava-Ružinov, v ktorého priestoroch Domu kultúry Ružinov zbor nacvičuje dodnes.

Pri zrode CANTUSU stála skupinka nadšencov zborového spevu, Jozef Darmo, Anton Kováč, Stanislav Fides a Ján Jankovič (bývalý riaditeľ ObKaSS II). Prvým dirigentom sa stal pedagóg bratislavského konzervatória Vladimír Daněk, po jeho tragickej smrti sa zboru prechodne ujal Anton Krištof.

Rok 1985[upraviť | upraviť zdroj]

Od januára 1985 zbor viedol pedagóg a dirigent Zdeněk Bílek, ktorý pozdvihol CANTUS dramaturgicky i v umeleckom prejave. Za jeho pôsobenia zbor naštudoval vokálne skladby všetkých štýlových období – od starej polyfónie po súčasnú zborovú tvorbu (Händel, Bach, Monteverdi, Mozart, Brückner, Dvořák, Suchoň, Cikker, Moyzes a ďalší). Každoročnou tradíciou je nielen séria adventných koncertov v Dome kultúry Ružinov CULTUS, ale aj pravidelné koncertovanie vo farskom kostole sv. Vincenta de Paul.

Rok 1986[upraviť | upraviť zdroj]

Roku 1986 sa dirigentskej taktovky ujal Ondrej Šaray. Pod jeho vedením postúpil CANTUS na Celoslovenských slávnostiach zborového spevu z kategórie B do kategórie A a získal Cenu za hlasovú kultúru.

Rok 1987[upraviť | upraviť zdroj]

Od roku 1987 preberá zbor dirigentská dvojica Jozef Búda a Pavol Tužinský. Pod ich vedením sa CANTUS úspešne predstavil na Zlatom venci mesta Bratislavy, na Festivale speváckych zborov podunajských štátov v Silistre (1988, Cena bulharských skladateľov) i na celoslovenskej súťaži speváckych zborov. S priaznivým ohlasom sa stretli koncerty zboru vo Francúzsku (Metz, Forbach), Grécku (Lafkada, Filippiada) a Taliansku (Perugia, Giano di Umbria).

Rok 1989[upraviť | upraviť zdroj]

Roku 1989 sa umeleckou vedúcou a dirigentkou zboru stala popredná umelkyňa prof. Blanka Juhaňáková, ArtD. ktorá zanechala v zbore nezmazateľnú stopu svojej pozoruhodnej muzikantskej osobnosti. Pod jej vedením dosiahol zbor vynikajúce výsledky predovšetkým v umeleckom zrení, dramaturgickej profilácii a v etablovaní sa na domácej interpretačnej scéne. Rozhodujúci význam malo absolútne víťazstvo Cantusu na vrcholnej celoslovenskej súťaži speváckych zborov v Trnave (Trnavské zborové dni 1992-93). Okrem pravidelnej koncertnej činnosti s náročnými zborovými dielami nahral viacero skladieb pre Slovenský rozhlas v spolupráci s poprednými sólistami opery SND, koncertoval so Slovenskou filharmóniou a inými hudobnými telesami. Počas pôsobenia Blanky Juhaňákovej zaznamenali vystúpenia zboru nevšedný ohlas u obecenstva, tradíciou sa stala spolupráca so špičkovými sólistami a prepojenie hudby s umeleckým slovom a poéziou. Slovenskú kultúru reprezentoval CANTUS aj v zahraničí (Umbrijské kultúrne leto v Perugii, Taliansko, Festival zborovej tvorby Kampanila v Mikulove, Česká republika, Marburg, Nemecko). Od roku 1991 do r. 1999 bol druhým dirigentom zboru a klaviristom Marek Tomašovič.

Rok 2006[upraviť | upraviť zdroj]

Roku 2006 CANTUS účinkoval pri korunovačných slávnostiach mesta Bratislavy omšou Kronungsmesse W. A. Mozarta. Súčasným dirigentom a umeleckým vedúcim zboru CANTUS je Juraj Jartim, ktorý pôsobí v zbore od roku 1999, najprv ako druhý a po odchode Blanky Juhaňákovej v roku 2007 ako hlavný dirigent. Jeho pôsobenie v zbore sa nesie v znamení dramaturgickej a interpretačnej kontinuity. Nové impulzy vniesol uvedením viacerých diel pôvodných slovenských skladateľov (Cón, Bella, Schneider-Trnavský, Jartim) ako aj hudobnými úpravami piesní, inštrumentáciou a aranžmánmi skladieb určenými špeciálne pre CANTUS. Popri duchovných kompozíciách sa venuje výraznejšie aj doplneniu repertoáru zboru o skladby profánneho zamerania.

Rok 2004[upraviť | upraviť zdroj]

Roku 2004 založili členovia zboru Občianske združenie PRO CANTUS, čím sa zbor stal samostatným subjektom. CANTUS stále pôsobí v mestskej časti Bratislava-Ružinov a už tradične tu usporadúva niekoľko koncertov ročne. Obľúbenými sa stali najmä vystúpenia v miestnom Kostole sv. Vincenta de Paul, či už pri omši alebo ako samostatné koncerty.

Rok 2009[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2009 oslávil 25.výročie vzniku ozaj jedinečným spôsobom. Prekrásnym koncertom, vydaním jubilejného CD, naštartovaním www stránky zboru a slávnostným posedením v Klube spisovateľov.

Rok 2014 je jubilejný pre CANTUS[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2014 zbor veľkolepým spôsobom oslavuje 30 výročie vzniku. Zbor pripravil k k tomuto jubileu niekoľko unikátnych akcií. Slávnostný a jubilejný koncert pre svojich priaznivcov

Osobnosti v CANTUS-e[upraviť | upraviť zdroj]

So zborom spoluúčinkovali poprední sólisti opery SND i mladé spevácke talenty konzervatória a VŠMU, ktoré sa stali hviezdami slovenského a svetového operného neba: Vladimír Kubovčík, Jitka Fischerová-Sapara, Ľubica Vargicová, Henrieta Lednárová, Ida Kirillova, Gustáv Beláček, Dalibor Jenis, Nao Higano, Otokar Klein, Peter Mikuláš, Jaroslav Dvorský, Elena Hladíková, Eva Garajová, Jana Kurucová, Kateřina Machovská, Eliška Trnová a mnoho ďalších. S CANTUSOM účinkovalo viacero orchestrov, Wiener Akademie orchester, Filharmonie Bohuslava Martinů v Zlíne, Orchester komornej opery v Bratislave, Štátny komorný orchester v Žiline, Hodonínsky symfonický orchester, Orchester Wiener Akademie z Rakúska, Trnavský komorný orchester, Barokový komorný orchester, Komorný orchester Konzervatória v Bratislave, Neues Zűrcher Orchester a iné hudobné telesá. So zborom spolupracovali viacerí zahraniční dirigenti, napr. Martin Haselböck z Rakúska, J. Scott Ferguson z USA, Salvatore Silivestro z Talianska, Martin Studer-Müller zo Švajčiarska, slovenskí dirigenti Marián Vach, Pavol Selecký, Juraj Valčuha, hudobný a skladateľ Peter Zagar, režisér Pavol Smolík, klaviristi Perla Čápová, Tomáš Nemec, Ladislav Kaprinay, Monika Mockovčáková, koncertné vystúpenia dirigovali v rámci vysokoškolských štúdií napr. Adrián Kokoš, Jozef Chabroň, Katarína Krúpová a ďalší. So zborom dlhoročne úspešne spolupracuje recitátor a konferencier Ulrich Ulmann. Zbor absolvoval koncertné vystúpenia v Bulharsku, Grécku, Taliansku, Juhoslávii, Francúzsku, Švajčiarsku, Rakúsku, Maďarsku, Nemecku a v Českej republike.