Preskočiť na obsah

Redaktor:Regina Spectra/pieskovisko

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Hviezdny ničiteľ - ENG Star Destroyer, Star Destructor, CZ Hvězdný destruktor


Hviezdny ničiteľ je koncept vojnovej vesmírnej lode v ságe Hviezdne vojny.

Hviezdne ničitele sa delia na dva základné typy: klasické a ostatné.

Pod klasickými sa rozumejú ničitele s trojuholníkovou koncpciou.


Klasické hviezdne ničitele sa delia na niekoľko základných tried.

  1. Aklamátor - ENG Acclamator - prvý typ hviezdneho ničiteľa, názov v latinčine znamená "Príchodzí". V angličtine sa označuje aj ako Acclamator Assault Ship. Bol stavaný v Kuat Drive Yards na objednávku Kaminskej vlády za účelom prepravy klonovej armády. Je to veľkokapacitná bojová loď určená predovšetkým na inváziu do nepriateľského systému a prepravu vojsk. Je rýchla ale v boji loď proti lodi nieje najvhodnejšia. Nesie 4 batérie turboleizrov určených predovštkým na orbitálne bombardovanie planét. Majú pomalé nastavovanie do inej polohy a teda sa nehodia a ostreľovanie pohyblivého cieľa - inej lode. Napriek tomu dosahovali tieto lode dobré výsledky voči lodiam Konfederácie nezávislých systémov - separatistov. Mal trojuholníkovú koncepciu trupu ale zadná časť je potiahnutá rovno. Má dva veľké a dva menšie iónové motory a okrúhlu podlhovastú vežu na tenkej trojuholníkovej konzole. Konzola pokračuje do akéhosi kormidla na zadnej strane lode medzi motormi. To má po stranách "prilepené" ďalšie dve menšie. Loď dokáže pristáť na povrchu planéty pomocou vlastného trojnohého podvozku. Má veľké prístupové brány na rýchle nalodenie či vylodenie vojsk.
  1. Venator - ENG Venator - druhý typ hviezdneho ničiteľa, názov v latinčine znamená "Lovec". Staval sa ako väčšina vojenských lodí republiky či impéria v Kuat Drive Yards. Bol projektovaný ako loď na boj proti iným lodiam, ale často slúžil ako doprovodné ochranné plavidlo k Aklamátorom či iným lodiam či ako nosič stíhačiek. Mal trojuholníkovú koncepciu trupu, ale v zadnej časti sa nachádzajú veľké výrezy umožňujúce prístup k dvom postranným hangárom. Venator má 10 iónových motorov na každom boku po 2 veľké a 3 malé. Medzi nimi sa nachádza, podobne ako na Aklamátoroch akási konzola. Táto je ale v pomere k lodi nižšia a hrubšia. Venator má masívnu nástavbu na trupe, ktorá prechádza do dvoch konzol nesúcich hranaté veliteľské veže. V ľavej je umiestnené riadenie a velenie lode. V pravej velenie leteckej skupiny. Kokpity veží sú rovnaké ako na mladších Imperátoroch. Venator má celkovo 4 hangáre - dva po stranách, jeden dole v strede ako na Imperátoroch a jeden "chrbtový" hore za zasúvacou bránou. V animovanom seriály je konštrukčne riešený po celej dĺžke trupu a brána má dve krídla, ktoré sa odsunú do strán, v Pomste sithov, čo je kanonicky vyššie postavený zdroj má tento hangár len malú bránu pred nástavbou, jej brána sa skladá z viacerých dielov zasunutých do seba a pri otváraní sa zasúvajú pod vonkajšie plátovanie trupu. Venator nesie ako hlavnú výzbroj 8 ťažkých dvojhlavňových turboleizrových batérií na korme - po stranách nástavby a dve ľahšie tiež dvojhlavňovňové v samostatných výrezoch na prove. Všetky sú vhodné k paľbe na pohyblivé ciele. Predné zvládnu aj ostreľovanie stíhačiek. Venator má tiež k dispozícii ťažný paprsok. V prípade potreby môže presmerovať všetku použiťeľnú energiu do

zbraní. Loď má na prove dokovací prstenec - môže sa provou spojiť z vesmírnou stanicou a rýchlo naložiť či vyložiť posádku, vojakov alebo iný náklad bez zdĺhavého presúvania v raketoplánoch. Venatory boli objednané pre Starú republiku a impérium ich používalo len v ranom období. Boli hlavnou loďou flotily a jedijský generáli ich využívali ako svoje veliteľské lode - tie mali veže netreté na červeno. Venatory často operovali v skupinách po troch ale zvládali aj samostatné misie. Boli rýchle tak v hyperpriestore ako aj v normálnom priestore a postačovali na prenasledovanie korviet. Na rozdiel od neskorsich hviezdnzch nicitelov ma modre strely z turboleizrov

  1. Viktory - ENG Victory. Tento typ sa vo filmoch neobjavil. Nazov znamena vytazstvo. Victory MK 1 -Je to akysi medzityp medzi Imperatorom a Aklamatorom. ma malu velkost - v podstate patri medzi fregaty. Vzhladovo je to len zmensena verzia Imperatora, ma rovnake usporiadanie trupu, hangara, motorov, velitelskej superstruktury s velitelskym mostikom. Odlisuje sa len tym, ze ma rozsirene baterie turboliezrov - akesi "kridla" na bokoch. Ma pomerne nizku vyrobnu cenu a preto sa pouziva hlavne v planetarnych flotilach. V hlavnej flotile sa ale nevyskytuje. Jeho najsilnejsou zbranou su turboleizre. Victory MK 2 je tvarovo identicky, len ma dvojnasobny pocet turboliezrov - kridla ma po dve, kolmo na seba posadene.
  1. Imperator - ENG Imperial/ Imperator Star Destroyer/ Destructor. Hlavna lod flotily Prveho Galaktickeho imperia. Vo filmoch prevazujuca.
  1. Super - ENG Super Star Destroyer.
  1. Zatmenie - ENG Eclipse.
  1. Ultra - ENG Ultra.