Redaktor:Rjak47/pieskovisko

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
B Lab
B Labs hodnotí celý rad podnikateľských činnosti a ich sociálny a environmentálny dopad. Na základe skóre hodnotenia je možné získať certifikáciu B Corporation
B Labs hodnotí celý rad podnikateľských činnosti a ich sociálny a environmentálny dopad. Na základe skóre hodnotenia je možné získať certifikáciu B Corporation
Právna formaNezisková organizácia
Založená2006
ZakladateľJay Coen Gilbert, Bart Houlahan, Andrew Kassoy
SídloBerwyn, Pennsylvania, Spojené štáty americké

B Lab[upraviť | upraviť zdroj]

B Lab je nezisková sieť, ktorá transformuje globálnu ekonomiku v prospech ľudí, komunít a planéty.

B Corporations (skrátene B Corps) zisková spoločnosť, ktorá bola certifikovaná spoločnosťou B Lab na základe noriem merania dopadu činnosti podniku.[1] V súčasnosti existuje viac ako 5 000 certifikovaných spoločností B Corporation.

Hnutie B Lab[upraviť | upraviť zdroj]

B Lab začal v roku 2006 s myšlienkou, že iný druh ekonomiky je nielen možný, ale aj nevyhnutný, a že podnikanie by mohlo viesť k novému modelu riadenému zainteresovanými stranami. B Lab sa stala známou udeľovaním certifikátov B-Corp, ktorými sú označené spoločnosti spĺňajúce vysoké štandardy sociálnej a environmentálnej výkonnosti, zodpovednosti a transparentnosti.

B Lab vytvára štandardy, politiky, nástroje a programy, ktoré posúvajú správanie, kultúru a štrukturálne základy kapitalizmu. Mobilizuje komunitu spoločností s certifikáciou B-Corp ku kolektívnej akcii s cieľom riešiť najkritickejšie výzvy spoločnosti.

Vďaka slobodnému podnikaniu dokáže B Lab aplikovať pozitívny vplyv na spoločnosti po celom svete a pomáha vyvážiť ciele ekonomické s cieľmi, z ktorých môže benefitovať celá spoločnosť. B Lab posúva ekonomiku zo systému, v ktorom profituje úzka skupina ľudí, na systém, ktorý prináša úžitok všetkým. Presadzovanie nového modelu, ktorý prechádza od koncentrácie bohatstva a moci k zabezpečeniu spravodlivosti a od uprednostňovania individualizmu k prijatiu vzájomnej závislosti.

Teória zmeny ekonomiky B Lab[upraviť | upraviť zdroj]

Teória zmeny riadi poslanie transformovať ekonomický systém na inkluzívnu, spravodlivú a regeneratívnu globálnu ekonomiku. Súčasný ekonomický systém, poháňaný podnikaním ako jedným z jeho kľúčových faktorov, nenapĺňa svoj potenciál a neprináša pozitívny dopad na ľudstvo. V skutočnosti má významne negatívny vplyv na ľudstvo, komunity a planétu. B Lab identifikoval tri kľúčové aspekty, ktoré upevňujú problematickú úlohu podnikania:

  • návrh právnych systémov,
  • obchodné správanie a operácie,
  • firemná kultúra a dominantné príbehy o podnikaní a úspechu.


Tieto aspekty vedú k trom typom negatívnych vplyvov, ktoré vidíme naprieč spoločnosťami a kultúrami:

  • štrukturálna sociálna a ekonomická nerovnosť,
  • zhoršovanie životného prostredia a ťažba zdrojov,
  • pokles individuálneho blahobytu a strata sociálnej súdržnosti.

Riešenie problémov súčasného ekonomického systému[upraviť | upraviť zdroj]

Spoluprácou s hnutiami, koalíciami, tvorcami politík, aktivistami a organizáciami a katalyzovaním zainteresovaných strán - certifikovaných B korporácií, benefičných spoločností a podnikov prijímajúcich štandardy B Lab – sa dá dosiahnuť vízia inkluzívnej spravodlivej a regeneratívnej globálnej ekonomiky. Na jej dosiahnutie bolo sformulovaných päť globálnych stratégií:

  1. Podporiť prijatie štandardov B Lab na riadenie vplyvu podnikania.
  2. Certifikovať a zapojiť podniky, aby sa zlepšil ich vplyv.
  3. Sformulovať a posilniť príbehy podnikania ako prostriedku konania spoločenského prospechu
  4. Katalyzovať zmenu politiky, aby sa podnikanie stalo prostriedkom konania spoločenského prospechu
  5. Vytvoriť sieť lokálnych, regionálnych a globálnych komunít pre aplikáciu zmien.

Schéma Teórie zmeny ekonimiky B Lab[upraviť | upraviť zdroj]

Schéma Teórie zmeny ekonomiky B Lab







Zoznam zdrojov[upraviť | upraviť zdroj]

  1. What is a Certified B Corporation? | Harvard Business Services, Inc. [online]. The HBS Blog, [cit. 2022-05-25]. Dostupné online. (po anglicky)