Preskočiť na obsah

Redaktor:Senormichal/pieskovisko

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

EDYMAX SPU Nitra je profesionálny slovenský basketbalový klub z Nitry hrajúci najvyššiu slovenskú basketbalovú súťaž – Extraligu. Nitra hrá svoje domáce zápasy v Mestskej Hale na Klokočine, ktorá má kapacitu 2300 divákov. Počas svojej novodobej histórie získali dva majstrovské tituly - 2005, 2009, dvakrát striebro, bronz a raz sa tešili zo zisku Slovenského pohára - 2012.

História nitrianskeho basketbalu sa začala datovať na začiatku 50. rokov, hlavným míľnikom bol rok 1952, v ktorom Ing. Kažimír stál za vzrodom TJ Slávia VŠP Nitra. V prvých rokoch fungovala mužská zložka bez vedenia, t. j. činnosť si organizovali sami. O päť rokov neskôr klub začal rásť v súvislosti s výstavbou športových ihrísk. Vysoká škola sa začala angažovať do klubu v roku 1960, kedy sa stal jej súčasťou. Svoju púť začali v divíznej súťaži, aj názov klubu sa pretransformoval na Slávia VŠP Nitra. Slávii sa niekoľkokrát podarilo prebojovať do vyššej súťaže, ale nedokázala sa v nej dlhšie udržať.

V 70. rokoch pomohla nitrianskemu basketbalu výstava Športovej Haly Mladosť, ktorá funguje do dnešného dňa. Hluché obdobie sa prerušilo až v polovici 80. rokov, kedy do Nitry Ľubomír Urban. Postupom času dokázal vypracovať konkurencieschopný káder, s ktorým sa mu v sezóne 1984/1985 podarilo postúpiť do slovenskej národnej ligy. S postupom sa začala budovať aj mládežnícka základňa, ktorej úspechy mali nastať v nasledujúcich rokoch.

90. roky priniesli príchod zaujímavých hráčov a s tým rástla aj sila nitrianskeho basketbalu, ktorému sa podarilo prebojovať v sezóne 1992/1993 do 1. ligy osamostatneného Slovenska. Bohužiaľ Nitre sa podarilo udržať v najvyššej súťaži iba 2 sezóny, následne padli do 2. ligy. Nitra dlho fungovala ako jediný tím na amatérskej báze. Počas tohto obdobia však dokázala vyprodukovať niekoľko reprezentantov ako bratia Gendiarovci, Tábi, Jusko, Gál, Chrenka, Bohunický a Veber.

Značka nitrianskeho basketbalu sa výraznejšie začala presadzovať od roku 2000, kedy sa generálnym sponzorom klubom stala spoločnosť KCERO. Prelomová bola sezóna 2001/2002 pretože sa klubu podarilo po mnohých rokoch dostať do najvyššej slovenskej súťaže. Na začiatku to však na postup nevyzeralo. V skupine západ sa po základnej časti umiestnili na 2. mieste za nepozeraným tímom Štart Bratislava. Následná nadstavba však vyšla Nitranom na výbornú, keď jej podarilo vyhrať všetky zápasy v tejto skupine, a tak mohli vo veľkom štýle oslavovať postup do najvyššej slovenskej súťaže. Pod tento úspech sa podpísali hlavne: Tábi, Cehula, Sabo, Ivanovič, Kolár, Hrnčiarik, Dérer, Seman, Rizman, Látečka, Takáč, Tomek, Uharček. S postupom sa vrátil aj Ľubomír Urban, ktorý už v tom čase mal skúsenosti s vedením mužskej reprezentácie. Počas tohto obdobia sa Nitra prebojovala do Extraligy a hneď v nováčikovskej sezóne sa tešila z 3. miesta, keď v boji o bronz porazili BK Inter Bratislava. Pod tento úspech sa podpísali nasledovní hráči: Mujagič, Tomek, Marek, Gál, Tábi, Jackson, Cehula, Rizman, Seman, Ivanovič, Meluš, Petrušev, Čurkovič, Weiss a Babič. Postupom času sa klub etabloval medzi tradičných favoritov na zisk titulu. Svojho prvého titulu v novodobej histórii sa dočkali v sezóne 2004/2005, kedy sa im podarilo poraziť vo finále celok MBK Handlovívej. Pod všetkými podstatnými úspechmi je podpísaný rukopis trénera Ľubomíra Urbana, ktorý v minulosti pôsobil aj ako kormidelník slovenskej mužskej basketbalovej reprezentácie. Obsah