Redaktor:Style nábytok

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie


Style nábytok[upraviť | upraviť zdroj]

Style nábytok je firma zaoberajúca sa navrhovaním a produkciou nábytku. Firma sídli v menšej obci Vrakúň neďaleko Dunajskej Stredy. Každý produkt vzniká tradičným, ručne spracovaný spôsobom. Na dosiahnutie kvality je dôležitým faktorom presné obrábanie, v záujme toho sa na výrobu používajú najmodernejšie poloautomatické a počítačom riadené stroje (CNC 5 - osová fréza), takýmto spôsobom je firma schopná zachovať a spojiť dedičstvo minulosti s kvalitou 21. storočia.

Individuálny prístup[upraviť | upraviť zdroj]

Prvou fázou individuálnej produkcie je objasnenie myšlienok a dizajnu, ktorý zabezpečí v príjemnom prostredí v našej vzorkovni tím Style. Objasňujú sa priestorové rozmery, riešenia problémov s rozmermi, dizajn z hľadiska kvality, estetiky a praktickosť. Ďalej výber drevených materiálov a dekoratívnych prvkov. V dizajne dôležitú úlohu zohrávajú doplnky, ako rôzne textilné materiály, kože ktoré tvoria naslovo vzatí majstri. Keď si to estetika daného nábytku vyžaduje, ďalšou dôležitou úlohou je výber farebného odtieňa alebo morenie dreva plus patina. Vybraný nábytok môže mať matný,hodvábny alebo vysoký lesk. Na požiadanie kvalifikovaný personál vykoná presné zameranie na mieste Vášho bydliska a existuje aj možnosť objednania vizualizácie 3D. Spracúvame údaje a analyzujeme vybraný kus nábytku. Z technického hľadiska je tento proces dôležitým faktorom, ktorý je nevyhnutný na obrábanie materiálu. Vyrobené elementy-časti nábytku sa podrobia povrchovej úprave. Pracovné postupy ako: morenie, brúsenie,lakovanie,patinovanie sú dôležitou súčasťou tvorenia dokonalého dizajnu. Po vysušení laku elementy-kúsky nábytku sú zostavené,zdokonalené a potom zabalené.

Stačí iba snívať,mi vytvoríme...

Proces výroby a navrhovania[upraviť | upraviť zdroj]

Po vhodných plánoch a výpočtoch, vrátane počítačovej priestorovej kresby, ako aj individuálny výrobný proces, prebieha koordinácia. Tieto tzv. predbežné procesy často trvajú niekoľko dní. Projekty sa začínajú tak, že sa od dodávateľov, osobne vyberie vhodná drevina. Je to veľmi dôležitý okamih, pretože každý druh dreva má špecifickú kresbu (štruktúru), takže nájdenie príznačného Style vzhľadu je smerodajný. Spracovanie surového dreva, dimenzovanie a všetky začiatočné operácie sú manuálne, ručne vykonané procesy, ktoré sú náročné. Na sa používajú ručné stroje na 500 metroch štvorcových. Ďalšia fáza, jemnejšie opracovávanie taktiež vykonávané ručne. Po manuálnych procesoch je nevyhnutné použitie poloautomatických a počítačom riadených strojov, pre maximálnu presnosť, napríklad pri spojoch. Nasleduje povrchová úprava, ktorej prvá fáza je ručné brúsenie produktu. Potom produkt namoríme, alebo sa nafarbí ručne. Po tomto procese nasleduje viacnásobné brúsenie dielcov, koneční povrch laku poskytuje vhodnú ochrannú vrstvu a ligot pre nábytok. Ak je to žiadajúce, tento proces môže byť ešte patinovaný, táto vrstva sa aplikuje ručne na materiál a postupne s unikátnou technológiou, dosahujeme vhodný vzhľad. Po vysušení nasleduje montáž nábytkových častí, zdokonaľovanie a potom balenie.

Farebné odtiene[upraviť | upraviť zdroj]

Najčastejšou drevinou pri výrobe nábytku v Style nábytok je buk.

Všetky farebné odtiene sú nanášané striekacou pištoľou vo forme moridla, neskôr prelakované základným lakom v druhej fáze vrchným lakom.

  • TMAVÁ ČOKOLÁDA (tv. čokoláda) tradičná povrchová úprava morením, posledná vrstva,lak-"hodvábny lesk".
  • BIELA ČOKOLÁDA (tv. svetlý orech) tradičná povrchová úprava morením, posledná vrstva,lak-"hodvábny lesk".
  • ĽAHKÁ KÁVA (tv.orech) tradičná povrchová úprava morením, posledná vrstva,lak-"hodvábny lesk".
  • RIŠAVÉ ÚSVIT (tv.čerešňa) tradičná povrchová úprava morením, posledná vrstva,lak-"hodvábny lesk".
  • TMAVÁ NOC tradičná povrchová úprava morením, posledná vrstva,lak-"hodvábny lesk".
  • BIELY MESIAC tradičná povrchová úprava morením, posledná vrstva,lak-"hodvábny lesk".


PATINA

Ručne aplikovaná špeciálna vrstva v ohýbaných častiach , ktorá zvýrazňuje štruktúru a reliéf dreva, čím dáva nábytku zrelejší vzhľad.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Rudolf Végh (1903-1979), ktorý v 30. rokoch 20. storočia pracoval ako stolár. Mal malú dielňu na konci rodičovského domu, kde neskôr svojho syna vyučil remeslu a odovzdal mu všetky znalosti a vedomosti. Všetky štyri deti Rudolfa Végha ako aj ich potomkovia, sa vyučili za stolárov a zostali verní tejto profesii.

Anton Jerábek (1926-2001), sa naučil stolárstvu od svojho starého otca, ktorý sa vyučil kolárstvu. Pracoval v dedine v dielni družstva ako stolár, kde vyrábal a opravoval  koče, boky kočov a kolesá kočov. V tom čase sa okrem kolárov veľmi málo ľudí rozumelo umeniu sústružníctva. Na pracovisku bol jeden sústruh, s ktorým pracoval. Bol to jednoduchý ručný stroj na elektrický pohon. Neskôr, keď už kolárska výroba upadala, začal sa naplno venovať stolárskej práci. Vyrábal okná a zárubne ale hlavne sa venoval výrobe schodísk a zábradlí, kde využíval svoje poznatky zo sústružníctva.

Anton Jerábek (1962) pomenovaný po svojom otcovi.

Nadobúdal skúsenosti stolárskeho remesla keď ako darček od svojich rodičov dostal malý sústruh, na ktorom začal vyrábať malé vázy. Prvá dielňa bola dielňou môjho otca, kde popri svojom zamestnaní robil stolárske „fušky“. Po dostavaní väčšieho domu, spravil novú, väčšiu dielňu.

Po absolvovaní umeleckej školy sa rozhodol počúvať svoje srdce a začal sa naplno venovať stolárskej činnosti. Nadobudnuté umelecké vlohy zakomponoval do stolárskej práce. Vytrvalosť a talent priniesli svoje ovocie a svoju prácu mohol povýšiť na vyššiu úroveň. V roku 1977 začal chodiť na strednú školu drevársku v Topoľčanoch. V tom čase tam pôsobil jeden z najväčších výrobcov nábytku – firma Mier Topoľčany, vybavená najmodernejšími strojmi. Škola bola riadená samotnou firmou. V druhom ročníku po odchode jedného z profesorov viedol krúžok intarzie. Počas vedenia krúžku sa mu podarilo získať 1. miesto v československej súťaži s intarziou 2 x 3 metre s komunistickou tematikou.

Za stolára Antona Jerábeka nechala vyučiť slávna firma Západoslovenské Nábytkárske závody, sídliaca v Bratislave a po vyštudovaní na strednej škole drevárskej v tejto spoločnosti robil 3 roky. Neskôr po zmene režimu ho niekoľko predajcov požiadalo o spoluprácu v oblasti výroby nábytku a jeho dodávania do ich predajní, avšak s partnerkou, s ktorou sa oženil v roku 1987, sa rozhodli založiť vlastnú firmu, nakoľko mali spoločné sny, ciele a vízie v rámci umeleckej výroby nábytku. V roku 1988 získal živnosť ako umelecký stolár, jeho manželka v roku 1996 otvorila prvú vzorkovňu nábytku a v roku 1997 spoločne založili firmu Style nábytok s.r.o.

Syn Antal Jerábek (1990), absolvoval základnú umeleckú školu, neskôr pokračoval na strednej umeleckej škole so zameraním na priemyselný dizajn a po ukončení štúdia grafického dizajnu na vysokej škole posilnil rodinný tím a jednotu rodinnej firmy. [[Kategória:Nábytok]] {{DEFAULTSORT:Style_nábytok}}