Redaktor:Sweeps.lil/Thomas Wedgwood

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Šablóna:Infobox - umělecThomas Wedgwood ( 14. mája 1771 Staffordshire - 10. júla 1805 Dorset ), syn Josiaha Wedgwooda, bol hrnčiarom, priemyselníkom a neskôr experimentoval spoločne s Humphrym Davym vo fotografii, je považovaný za priekopníka a vynálezcu v obore fotografie.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Thomas Wedgwood sa narodil 14. mája 1771 v Staffordshire, ktorý je dnes súčasťou mesta Stoke-on-Trent v Anglicku. Narodil sa do rodiny výrobcov keramiky, vyrastal a bol vzdelávaný v Etrurii, kde mu bola počas jeho mladosti vštiepená láska k umeniu. Počas svojho krátkeho života sa stretával s maliarmi, sochármi a básnikmi. Stal sa ich patrónom po tom, čo v roku 1795 zdedil bohatstvo svojho otca.

Ako dospievajúci sa Wedgwood začal zaujímať o najlepšiu metódu vzdelávania detí, a preto strávil mnoho času študovaním detí. Došiel k záveru, že väčšina informácií, ktoré dospievajúci mozog prijme, prechádzajú očami a sú spojené so svetlom a obrazmi. Pokúšal sa vytvoriť stále svetelné obrazy a s nimi skvalitniť výučbu, čo ho priviedlo k myšlienke vynálezu fotografie.

Wedgwood sa nikdy neoženil a nemal deti. Zomrel v anglickom grófstve Dorset . [[Kategória:Úmrtia 10. júla]] [[Kategória:Úmrtia v 1805]] [[Kategória:Narodenia 14. mája]] [[Kategória:Narodenia v 1771]] [[Kategória:Priekopníci fotografie]]