Preskočiť na obsah

Redaktor:VicTu

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

13. november 2015[upraviť | upraviť zdroj]

Dňa 13. novembra 2015 sa stal útok islamského štátu (IS, ISIS) na Paríž (Francúzko). Krvavý masaker sa odohrával vo svetovej metropole - Paríž. Terorstitcký útok, ktorý majú na svedomí ôsmy teroristi sa stal z piatku 13.11.2015 do soboty 14.11.2015. Teroristi sa prevážali na lodiach z utečencami. Tento krvavý masaker sa zapíše do dejiny ľudstva .

PREHĽAD ÚTOKOV

1. a 2. útok Futbalový štadión Stade de France, 8:20 Dvaja atentátnici sa odpálili pár minút po sebe v rôznych častiach štadióna (jeden pri vchode a druhý pri bráne H). Zomrel jeden človek.

3. útok Le Petit Cambodge and Le Carillon bar, 8:25 Skupina útočníkov zasiahla v obľúbenej kambodžskej reštaurácii, 15 ľudí zomrelo.

4. útok Pizzéria La Casa Nostra a bar La Belle Equipe, 8:38 Tá istá skupina sa presunula najprv do pizzérie, kde začala strieľať do ľudí na terase a zabila minimálne piatich, potom prešla do baru, kde zabila ďalších 19.

5. útok Kaviareň Comptoir Voltaire, 8:43 Ibrahim Abdeslam († 31) odpálil svoju samovražednú vestu pred kaviarňou blízko divadla Bataclan. Mal požičaný čierny seat.

6. útok Koncertná hala Bataclan, 8:49 Tretia skupina (podľa doterajších informácií sa predpokladá, že bola zložená z troch mužov a jednej ženy) začali strieľať do ľudí v Bataclane vyzbrojení s AK-47. Podľa preživších návštevníkov sa následne traja útočníci vyhodili do vzduchu a štvrtého zastrelila polícia ešte predtým, než stihol nasledovať komplicov.

7. útok Blízko Stade de France, 8:50 Posledný výbuch zaznel pri reštaurácii McDonald´s blízko štadióna. V dave už aj tak vydesených ľudí snažiacich sa dostať zo štadióna to vyvolalo ešte väčšiu paniku. Útočník bol identifikovaný ako 20-ročný Francúz žijúci v Belgicku.