Preskočiť na obsah

Redaktor:Vlado Pi./pieskovisko

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Slovenská komora zubných lekárov

Slovenská komora zubných lekárov (SKZL) vznikla v roku 1992. SKZL je mimovládna samosprávna nepolitická stavovská a profesijná organizácia pôsobiaca na území Slovenskej republiky zriadená zákonom č. 13/1992 Z. z. V súčasnosti sú právomoci stavovských organizácií upravené zákonom č. 578/2004 Z. z. o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Sekretariát komory sídli v Bratislave na Fibichovej ulici č. 14.

Poslanie komory
Komora združuje zubných lekárov v Slovenskej republike, podporuje ich záujmy a ochraňuje ich stavovskú česť, podieľa sa na utváraní podmienok a zvyšovaní odbornej úrovne poskytovanej stomatologickej starostlivosti.
Komora spoluvytvára podmienky na zlepšenie orálneho zdravia obyvateľstva Slovenskej republiky. Chráni a rozvíja slobodný výkon povolania zubného lekára, ktorý má zásadný spoločenský význam a je v záujme samotného pacienta.

Registrácia zubných lekárov
Každý zubný lekár, ktorý pracuje na území SR je povinný sa zaregistrovať v Slovenskej komore zubných lekárov (http://www.skzl.sk/zubni-lekari/registracia-v-skzl). SKZL vedie register zubných lekárov (ďalej len „register“) v súlade s § 62 až 64 zákona č. 578/2004 Z.z.

Licencie
Slovenská komora zubných lekárov vydáva licencie na výkon: a) odborného zástupcu zdravotníckym pracovníkom v povolaní zubný lekár (licencia slúži ako jedna z podmienok na vydanie povolenia od VÚC), b) zdravotníckeho povolania zdravotníckym pracovníkom v povolaní zubný lekár, c) samostatnej zdravotníckej praxe zdravotníckym pracovníkom v povolaní zubný lekár. Licencie vydáva Slovenská komora zubných lekárov v súlade súlade s § 68 až § 71 zákonom č. 578/2004 Z. z. a smernicou na vydávanie licencií (http://www.skzl.sk/o-komore/predpisy-komory/file/1531-6-smernica-skzl-na-vydavanie-licencii).

Členstvo v komore

Členstvo v komore je dobrovoľné a plynú z neho viaceré výhody (http://www.skzl.sk/zubni-lekari/clenstvo-v-skzl). Členom Slovenskej komory zubných lekárov sa môže stať fyzická osoba, ktorá je odborne spôsobilá a na výkon povolania zubného lekára a je bezúhonná, ak požiada o zápis do zoznamu členov.

Štruktúra komory
Sídlom komory je Bratislava, ale SKZL vykonáva svoju pôsobnosť na území Slovenskej republiky. Komora zriaďuje organizačné zložky na úrovni regiónov – regionálne komory a organizačné zložky na úrovni oblastí – oblastné komory zubných lekárov. Regionálne komory sú zriadené v sídlach samosprávnych krajov, RKZL je teda osem.
Regionálne komory - RKZL
RKZL Banská Bystrica so sídlom v Banskej Bystrici s územnou pôsobnosťou s územnou pôsobnosťou Banskobystrického samosprávneho kraja.
RKZL Bratislava so sídlom v Bratislave s územnou pôsobnosťou zhodnou s územnou pôsobnosťou Bratislavského samosprávneho kraja.
RKZL Košice so sídlom v Košiciach s územnou pôsobnosťou zhodnou s územnou pôsobnosťou Košického samosprávneho kraja.
RKZL Nitra so sídlom v Nitre s územnou pôsobnosťou zhodnou s územnou pôsobnosťou Nitrianskeho samosprávneho kraja.
RKZL Prešov so sídlom v Prešove s územnou pôsobnosťou zhodnou s územnou pôsobnosťou Prešovského samosprávneho kraja.
RKZL Trenčín so sídlom v Trenčíne s územnou pôsobnosťou zhodnou s územnou pôsobnosťou Trenčianskeho samosprávneho kraja.
RKZL Trnava so sídlom v Trnave s územnou pôsobnosťou zhodnou s územnou pôsobnosťou Trnavského samosprávneho kraja.
RKZL Žilina so sídlom v Žiline s územnou pôsobnosťou zhodnou s územnou pôsobnosťou Žilinského samosprávneho kraja.