Redaktor:Zdeněk Vlha/pieskovisko

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Šablóna:Infobox - osoba

Petronela Vlhová (* 20. srpna 1980 Púchov) je profesionálna sklárska výtvarníčka a maliarka.

Život a kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Od roku 1995 sa začína venovať spracovaniu skla v jeho úžitkovej a umeleckej podobe. Po vyštudovaní Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave už naplno rozbieha svoju profesionálnu kariéru.

V roku 2008 sa zúčastnila prestížnej súťažnej výstavy Perla Dell Adriatico Grotammare v Taliansku, kde získala medzinárodnú cenu umenia Perla Adrie - 1. miesto za maľbu ex aequo, Grottammare.

V roku 2010 absolvovala medzinárodnú výstavu skla GLASTEC v Dusseldorfe v Nemecku. V roku 2011 vystavovala v Galérii WARNAR v Holandsku. Rok 2013 bol pre Petronela Vlhová významný tým, že ako ocenenie jej talentu a umeleckých kvalít, bola zapísaná v životopisnej encyklopédii WHO IS WHO významných žien a mužov Slovenska, ktoré významne ovplyvnili slovenskú spoločnosť a tiež na základe jej vynikajúcich výsledkov je od roku 2015 členkou prestížnej Oxfordskej encyklopédie osobností Českej a slovenskej republiky.

Uznaním bol výber z diel, ktoré štátnici slovenskej republiky venovali ako štátne dary najvyšším predstaviteľom niekoľkých krajín v čase ich návštevy na SR a rovnako v rámci summitu Bush - Putin v Bratislave.

Tvorba[upraviť | upraviť zdroj]

Je plná svetla a farieb. Farba hrá dôležitú úlohu v jej tvorbe. Obsahom sklenených i maliarskych príbehov sú princípy svetla a tmy, dňa a noci, hybných síl večného kolobehu prírody. Dlhodobo od začiatku tvorby zostáva pre ňu určujúcou témou neustále napätie dvoch protikladov jin-jang, ktoré pohybujú ľudstvo vpred a sú zdrojom energie. S duchovným podtextom hľadá vzájomné väzby, symboly a súvislosti, konfrontácii jednoduchosti a zložitosti, vedomia a podvedomia. Láska, ktorej dáva prednosť na všetkých úrovniach svojho bytia, je základom a zároveň odrazom v jej tvorbe.

Jej obrazy prinášajú nový mladistvý tvorivý vietor modernej doby. Navyše v spojení so sklom prinášajú aj odkaz dávnych sklárskych majstrov. Jedinečná kombinácia klasickej maľby, skla a fosforovej farby povyšuje maľbu a dáva jej inovatívny rozmer. Autorka sa domnieva, že umenie ako také, má byť krásne, čisté a prinášajúce do sveta hmoty niečo oživujúce, nesmrteľné a večné. Nechce maľovať to, čo tu už bolo a tak si nachádza nové cesty pre svoje vlastné jedinečné umelecké sebavyjadrenie.

Originalitou invenčného prejavu sa radí k pozoruhodným autorom sklárskeho a maliarskeho umenia na Slovensku.

Jej výtvarné diela sú jedinečné okrem iného aj tým, že v noci svietia a otvárajú tak milovníkom hodnotného maliarskeho umenia ďalší rozmer. Každý jeden detail jej obrazov je prepojený do súvislej vrstvy nekonečných duchovných dimenzií a ľudských skúseností.

Jej obrazy predstavujú nový pohľad na výtvarné umenie, kedy dochádza k posunu od klasických majstrov starých malieb, vychádzajú z nich a nastoľujú nové tvorivé rozhľady modernej doby na techniky a prieniky, ktoré presahujú hranice reálneho sveta a skúmajú svety za touto nám známou hranicou. Dôležité je neustrnúť na tom, čo už bolo, ale prinášať nové tvorivé rozmery a tak posúvať vývoj ľudských bytostí na nový stupeň vedomia. A o tom by malo byť umenie súčasnosti.

Pôsobnosť jej obrazov, zdá sa byť, široko-spektrálny, kedy harmonizujú priestory a svojou liečivou energiou obnovujú životnú silu človeka.

Významné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Sklenený obraz NANO PARTS

Projekt NANO PARTS - je jedinečný obraz vytvorený umeleckú sklárkou Petronelou Vlhovou. Pozostáva zo 121 ks sklenených dielikov (tzv. NANO PARTS), ktoré sú určené na vyjadrenie hlbokého poďakovania. Hlavnou myšlienkou tohto veľkolepého diela je teda obdarovanie človeka, ktorého si vážite. Ak máte to šťastie, že sa Vám jeden zo 121 kusov sklenených dielkou dostane až k vám, dostávate možnosť stať sa súčasťou tohto úžasného projektu. Svoje sklíčko, ktoré je len časťou veľkého obrazu dáte človeku, ktorého si hlboko vážite. A tento človek si ale sklíčko nenecháva pre seba, ale ho ďalej daruje osobe, ktorú si on sám váži a chce jej vyjadriť hlbokú úctu a poďakovanie. A tak jednotlivé sklíčka putujú po celom svete - a nikdy sa nezastavia.

Druhou myšlienkou je vyjadrenie sveta ako mozaikového obrazu v jeho najhlbšom poňatí. Tak rôznorodého a predsa spájajúceho ľudstvo na ceste k jeho predurčeniu. Pozeráme sa na svet cez jednotlivé sklíčka a nevidíme to, čím skutočne je a čo predstavuje v kontexte k nekonečnému a večnému bytiu. Otázky, ktoré si od narodenia kladieme. Kto sme, prečo sme tu a kam smerujeme. Otázky hlboké ako sám Vesmír, ktorý nás obklopuje. Keď stojíme v bezprostrednej blízkosti obrazu, vidíme len jednotlivé fragmenty skutočnosti. Samy o sebe nám dokážu sprostredkovať len svoju malú časť skutočnosti. Ale až keď človek poodstúpi do patričnej vzdialenosti, až vtedy je schopný obsiahnuť celé posolstvo obrazu.

Mikrokozmos sa zrazu stáva makrokozmom a človek vo svojom vedomí spoznáva, akým maličkým bol v tom svojom sebeckom prežívaní. A o tom je tiež tento projekt - Vyjadriť úctu a vďaku inému dobrému človeku. Malá sklíčka (ľudia) sami o sebe neznamenajú nič, ale až vo vzájomnej harmónii, láske, úcte a pochopeniu jeden k druhému vytvárajú to, čo nazývame civilizáciou. Ako vyspelá bude naša civilizácia záleží už len na nás - ľuďoch. A ak človek nepokorí svoje ego, potom zostane vždy iba jednou časťou mozaikového obrazu stvorenia. Až vo chvíli, keď sa otvorí Láske, potom obsiahne celý obraz a pochopí, čo vyjadruje. Aj to je myšlienkou tohto projektu - spájanie ľudí s dobrým srdcom.

Obraz je jeden z troch obrazov, ktoré kedy boli namaľované a JEDINÝ obraz, ktorý existuje v zloženom stave! Dva kusy obrazu sa nachádzajú vo svete, ale iba v rozloženom stave, ako putujúce sklíčka a nikdy sa nezídu. Obraz zachytáva niektoré významné pamiatky z celého sveta. Napríklad Tádž Mahal v Indii, Socha slobody v Amerike, Eiffelova veža v Paríži, pyramídy v Gíze, šikmá veža v Pise a ďalšie významné svetové pamiatky. Je maľovaný 12% zlatom, platinou a drahými kovmi.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Výstavy[upraviť | upraviť zdroj]

Rok Název výstavy Místo, jiné poznámky
1999 Výstava absolventských prác absolventov skla ŠUV v Lednických Rovniach Trenčiansky hrad – Delová Bašta
2003 Autorská výstava: Sklo Petra Župný dom, Púchov
2003 III. Medzinárodná výstava UPV SR Dom kultury, Banská Bystrica
2004 Výstava absolventov odboru maliarstva sklárskej školy SUV v Lednických Rovniach Župný dom, Púchov
2005 Autorská výstava: Sólo pre dušu v Galerii užitkového umenia K.Gallery Bratislava
2007 Kolektívna výstava študentov a absolventov k 40. výročiu založeniu sklárskeho ateliéru VŠVU v Bratislave Kysucká Galerie, Čadca
2007 Maliarske sympozium Hotel Tartuf, Beladice
2007 6. Mezinárodná výstava výtvarného umenia ART Incheba Bratislava
2007 Horizonty súčasnosti III. - Výstava umelcov Trenčianského kraja Galerie M. A. Bazovského, Trenčín
2008 Medzinárodná cena umenia: Perla Adrie – 1. miesto za maľbu EX AEQUO, Grottammare Itálie
2008 Prestížna medzinárodná súťažná výstava “Perla Dell Adriatico” Grotammare Itálie
2008 Výstava talentov 04-08 Klub GX, Bratislava
2008 Sympozium A. Dubčeka - Výstava v Národnej rade SR Bratislava
2008 Výstava: Drevo, Sklo, Kov Múzeum Sv. Anton
2008 Cyklus výstav: Následujte kroky E. Suchoně SVU - Bratislava, Dom umenia Piešťany, Pezinok, Slovenské národné divadlo, Bratislava
2008 Autorská výstava: Mandorla K.gallery, Bratislava
2008 7. Mezinárodná výstava výtvarného umenia ART Incheba Bratislava
2008 Výstava autorov z okolia Púchova Kavárna "Z", Púchov
2009 Elpida - Výstava autorov v obchodnej komore rakúského veľvyslanectva na Slovensku Bratislava
2009 Studentská a učitelská výstava Sus Trenčín Prievidza
2009 Cena Stanislava Libenského Palác brúseného skla v Praze
2009 Výstava v obchodnej komore rakúského veľvyslanectva na Slovensku Bratislava
2010 Výstava autorov Kysucká galerie, Oščadnica
2010 Autorská výstava - Sklo - Posolstvo svetla Galerie M.A. Bazovského - Trenčín
2010 Mezinárodná výstava skla GLASTEC Dusseldorf, Německo
2011 Galerie WARNAR Holandsko
2011 Autorská výstava: Sklo - Maľba Galerie P. Matejka, Ústí nad Labem, ČR
2011 Autorská výstava: Sklo Župný dom, Púchov
2013 Autorská výstava: Zrozenie Svetla Art Minion, Hotel Majovey, Žilina
2013 Who is who - Encyklopedie význam. SR žien a mužov Zápis do knihy
2014 Kolektivna výstava Horizonty súčasnosti IV. GMAB – Trenčín
2015 Oxford encyklopédia osobností ČR a SR zemí Zápis do knihy
2018 Kolektivna výstava Župný dom, Púchov
2018 Kolektivna výstava - Artfes Veltržní palác - Praha Holešovice, ČR
2018 Kolektivna výstava skupiny Cont - Art Rosenfeldov palác – Žilina
2019 Kolektivna výstava výtvarníkov Trenčianského kraja Galerie M.A.Bazovského, Trenčín
2019 Kolektivna výstava: Púchovské Artformácie 2019 Župný dom, Púchov
2019 Autorská výstava v súkromnej galerii Peglass Višňové pri Žiline
2019 Autorská výstava "13 dimenze" Petronely Vlhovej Divadlo Púchov
2019 Autorská výstava v Galerii Kyslík Strečno
2019 Autorská výstava Tajemné sklo Petronely Vlhovej Považská Bystrica
2020 Kolektivna výstava: Výlet do sveta fantázie Kino Mier - Považská Bystrica