Preskočiť na obsah

Redaktorka:Lianka~skwiki/pieskovisko

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Trstená kostol sv. Martina. Zvonicu veže tvoria štyri zvony, ktoré boli liate pri Brne v roku 1947. Najväčší zvon váži 1,6 tony a je zasvätený sv. Martinovi. Menšie od neho sú zvony Ave Maria a Božské srdce. Najmenší zvon, tzv. „Umieráčik“, je zasvätený sv. Jozefovi a váži len 190 kg. Súčasťou veže sú dve výstavné podlažia.   Slnečné hodiny. Hrubý text Slnečné hodiny v areáli Farského kostola sv. Martina v Trstenej �Zvislé slnečné hodiny v Trstenej sú na budove s bránou do areálu Farského kostola sv. Martina. Číselník má tvar štvorca, po obvode má rímske číslice. Hodiny majú šikmý ukazovateľ, ktorý je v jednej časti podopretý. Dobrá viditeľnosť na hodiny je od námestia. Hodiny sú z roka 1637.

       História 

Samotná veža bola ku kostolu pristavaná v 17. storočí a nemala vždy takú podobu aká je v súčasnosti. Počas 2. sv. vojny však bola zostrelená jej drevená nadstavba aj s vnútrajškom a pri jej obnove pribudli k hlavnej veži aj štyri malé vežičky. Novú vežu navrhol a dal zhotoviť stavebný inžinier Ormay, rodák z Trstenej. Jednotlivé diely veže a vežičiek priviezol a po osadení ich obložili kameninou. Celková výška veže je 49 m, výška úrovne balkóna je 26,5 m. Vo vnútri veže sa nachádza pôvodný mechanizmus hodín pochádzajúci z roku 1949.


Súčasnosť V kostole sa nachádza niekoľko významných historických pamiatok. Medzi najvýznamnejšie patria: barokový parlamentár (polovica 18. storočia), patronátne lavice (polovica 18. storočia), voľné plastiky (18. storočie), polo rustikálna socha Panny Márie (polovica 18. storočia), ľudový betlehem s veľkými figúrkami (začiatok 19. storočia ). Kostol je trojloďová stavba s rovným zakončením presbytéria a predstavanou vežou. Pôvodný gotický kostol bol zasvätený Panne Márii, ale v roku 1560 sa názov kostola zmenil na kostol Sv. Ducha. Patrón chrámu sv. Martin sa spomína zo začiatku 18. storočia.