Retti

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Budova obchodu Retti vo Viedni (1965) je prvým viedenským dielom rakúskeho architekta Hansa Holleina po jeho návrate zo zahraničia. Týmto dielom sa dostal do medzinárodnej pozornosti a získal zaňho cenu Reynodls Memorial Award v roku 1966.

Toto architektonické dielo sa dá zaradiť medzi diela, o ktorých sa zmieňuje manifest G. Feuesteina „Architektúra: Provokácia“ a ktoré vystihujú tri postuláty nového hnutia okolo časopisu Bau: „architektúra ako magický priestor, ako symbol, ako provokácia“. Architektúru poníma ako výtvarné umenie, ktorého špecifikom a tiež cieľom je priestor. Takže pri rozbore takéhoto diela sa musíme sústrediť práve na priestor, jeho špecifickú artikuláciu a tiež vzájomné prepojenie či už jednotlivých priestorov tvoriacich celok, ale prepojenie priestoru urbanistického a vnútorného. Symbolika je prítomná vo všetkých ohľadoch a zložkách takéhoto diela – radenie priestorov, ich tvarovanie, napojenie a delenie priestorov, voľba materiálov a ich kombinácie, farebnosť, rozmiestnenie mobiliáru a doplnkov. Provokácia je chápaná ako porušovanie zaužívaných praktík a využívanie kontrastu. Takýmito znakmi je charakterizovaný aj obchod Retti.

Urbanistický priestor a vnútorné priestory obchodu sú prepojené nie, ako je aj v súčasnosti bežné, veľkým zaskleným výkladom, ale naopak, dômyselne volenou štrbinou, ktorá poskytuje len obmedzený pohľad do interiéru predajne. Týmto je zvýraznená rovnocennosť urbanistického priestoru a vnútorného priestoru, ktoré „spolupracujú“ pri vytváraní dojmu.

Všetky priestory obchodu sú napojené na chodbičku, ktorá tvorí jeho os. Smeruje od vstupu priamo cez všetky priestory. Tým vzniká priehľad ničím nerušený, opticky ukončený, ktorý je pozorovateľný len z niekoľkých pozícií na osi. Pritiahnutie pozornosti okoloidúceho a vyvolanie pocitu zvedavosti sa uskutočňuje v troch fázach. Prvú fázu tvorí kontrast medzi okolitými zasklenými obchodmi a portálom obchodu Retti, ktorý tvorí hladká, lesklá, nepriehľadná plocha. Taktiež žiaden vnútorný priestor obchodu nie je nadradený nad ostatné, takže ani z tvaru portálu sa nedá usúdiť, čo je za ním a zvedavosť sa prehlbuje. Vyššie spomínanú chodbičku vidieť z niekoľkých miest z ulice a tým sa vytvára optické prepojenie vonkajších a vnútorných priestorov. Súlad a prepojenie exteriéru s interiérom podčiarkuje aj materiál, ktorý je rovnaký na portáli aj vo vnútorných priestoroch. Prevládajúcim materiálom je lesklý eloxovaný hliníkový plech. ktorý tvorí na portáli nepriehľadnú plochu, ktorá má vzbudiť v návštevníkovi pocit zvedavosti. Na druhej strane môže niektorých návštevníkov odradiť svojím priam klaustrofobickým pôsobením stiesneného tmavého úzkeho priestoru. Reklamnú funkciu majú iba dve sviečky v dvoch malých vitrínach. Vo vstupnej časti obchodu absentujú veľké nápisy a reklamy. Názov obchodu Retti je len na vnútornej stene chodby. Všetky tieto prvky vytvárajú provokáciu (všetko je naopak, obchod neláka vystaveným tovarom ale svojou záhadnosťou).

Vnútorný priestor je veľmi malý (iba 21 m2, plocha podlahy je 14 m2). Napriek tomu pôsobí monumentálne až obradne. Hlavne vďaka lesklému odrazivému povrchu stien, osvetľovaciemu telesu a dvojici zrkadiel, ktoré vzájomným odrazom evokujú nekonečnosť, pôsobí priestor ako neurčite vymedzený a väčší ako v skutočnosti je. Tento dojem je podporený taktiež pôdorysným tvarom. Úzka chodba sa nečakane rozširuje do osemuholníkovej výstavnej miestnosti, ktorá tvorí akoby križovatku, miesto na pozastavenie a zorientovanie sa. Hĺbková os sa križuje s osou myslenou, imaginárnou. Práve toto miesto sa javí ako ohnisko celého priestoru. Ohnisko, v ktorého strede je umiestnené guľové osvetľovacie teleso. Chodba sa opäť zužuje a následne rozširuje do štvorcového priestoru predajne. Priestor pulzuje, je dynamický.

Celý objekt je plný kontrastov. Či už to je kontrast medzi organickými sviečkami a lesklým kovom, medzi rušnou ulicou (pohyb) a interiérom siahajúcim až do hĺbky domu (pokoj) alebo medzi mnohosťou ostatných obchodov rovnakého charakteru, veľkých výkladov a jedinečnosti tejto záhadne uzavretej predajne. Od ostatných obchodov sa odlišuje aj tým, že nemá pult a sklad (priestory vyhradené pre predajcu) ale predajca a zákazník sú si rovnocenní (používajú a sú im prístupné rovnaké priestory).

Použité zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • 100 Contemporary Architects, Drawing and Sketches; Bill Lacy; 1991; Harry N. Abrams; Incorporated; New York.
  • 20th Century Architecture, A visual history; Dennis Sharp; 1991; Lund Humphries Ltd.
  • Architektur der Gegenwart; Andreas Papadakis und James Steele; 1991; Academy Goup Ltd, London.
  • Contemporary European Architects Volume I; 1996; Benedikt Taschen VerlagGmbH.