Risograf

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Risograf (Risograph) je digitálny vysokorýchlostný tlačiarenský systém vyrobený spoločnosťou Riso Kagaku Corporation. Pôvodné určenie zamerané predovšetkým na objemné kopírovanie je časom čoraz viac nahrádzané orientáciou na objemné tlačenie či už z lokálneho počítača, alebo v sieťovom prostredí. Medzi základné výhody Risographov patrí ich vysoká rýchlosť a spoľahlivosť v kombinácii s dlhou životnosťou a nízkymi prevádzkovými nákladmi. Zmienené nižšie náklady oproti tlači na bežnej kopírke alebo laserovej či atramentovej tlačiarni dosahuje Risograph pri tlači cca 30 a viac rovnakých výtlačkov.

Princíp fungovania[upraviť | upraviť zdroj]

Základ technológie je veľmi podobný tzv. mimeographu. Zahŕňa v sebe viacero procesov, ktoré boli predtým vykonávané manuálne, napr. používanie Riso Print Gocco system alebo Gestetner system.

Na základe naskenovaného originálu sa vytvorí master (matrica), do ktorého sa pomocou termohlavy vypália dierky, ktoré zodpovedajú žiadanému obrazu. Tento master sa potom navinie na valec, z ktorého je cez už vypálené dierky na mastri vytláčaná farba. Rotačným pohybom valca v kontakte s prechádzajúcim papierom sa na papieri vytvára požadovaný obraz.

Jednoduchá technológia je zároveň v porovnaní so štandardnou kopírkou resp. tlačiarňou vysoko spoľahlivá a zároveň dosahuje vysoké rýchlosti (aktuálne max. 180 strán formátu A3 za minútu[1]) pri nízkych prevádzkových nákladoch. Počas svojej životnosti môže obvyklé RISO vytvoriť cca 100 000 mastrov a zhruba 8 000 000 výtlačkov.

Spôsob vytvárania mastrov je vyvinutý spoločnosťou Toshiba. Zariadenia pracujúce na podobnom princípe ako Risograph vyrábajú taktiež spoločnosti Duplo a Ricoh s obchodnými značkami Gestetner, Rex Rotary, Nashuatec.

Keďže v procese tlače je, tak ako v offsetovom tlačiarenskom zariadení, použitá farba, pre dosiahnutie požadovaného výsledku nie je potrebné tepelné fixovanie farby na papier na rozdiel od laserových tlačiarní – výtlačok z Risographu môže byť ďalej spracovaný akoukoľvek inou tlačovou metódou. V praxi to znamená, že napr. výstup z Risographu môže byť pokojne následne potlačený laserovou tlačiarňou a naopak.

Pre školy, kluby, firmy, organizácie, na politické kampane, obežníky, tlačivá, skriptá, manuály a iné jednorazové tlačové úlohy, Risograph prekonáva priepasť medzi štandardnými stolovými tlačiarňami a veľkokapacitnými offsetovými tlačiarenskými zariadeniami.

Risography majú obvykle vymeniteľné tlačové valce, ktoré umožňujú použitie viacerých základných farieb v rámci jednej tlače. Modely série MZ majú v štandardnej výbave dva atramentové valce, ktoré umožňujú vytlačiť priamo dvojfarebný dokument počas jedného prechodu papiera strojom.

Novšie modely série HC využívajú odlišnú technológiu tlače príbuznú klasickým atramentovým tlačiarniam s cieľom dosiahnúť plnofarebnú tlač (CMYK) pri extrémne vysokých rýchlostiach tlače – až 120 strán (CMYK) za minútu.

Modely série HC využívajú digitálnu piezoelektrickú ink-jetovú technológiu tlače ForceJet, vyvinutú spoločnosťou Olympus. Ide o takzvanú Line Ink-Jet Unit, čo sú v podstate štyri vysokorýchlostné tlačové hlavy v podobe tyčovitých segmentov (pre každú tlačovú farbu jedna) pevne umiestnených nad dráhou potláčaného média. Šírka týchto segmentov zodpovedá šírke maximálnej tlačovej plochy. Tieto hlavy sa nepohybujú, ale robia postupný nástrek atramentu na potláčané médium v jeho plnej šírke, čo umožňuje extrémne vysokú produkčnú rýchlosť tlače. Tlač prebieha špeciálnym atramentom RISO HC Ink s podielom sójových olejov. Ich zásobníky majú objem 1 liter a sú umiestnené v najvyššom mieste tlačového stroja, takže do tlačových hláv atrament steká samospádom a nie je preto nutné používať žiadne pumpy.[2]

Priamymi nástupcami série HC sú najnovšie modely série CC (ComColor) – modely 3050/3010, 7050/7010, ako aj vlajková loď celej série – model ComColor 9050.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. ROMANO, Frank J.. Digital printing: Mastering on-demand and variable data printing for profit [online]. 2000, [cit. 2009-09-01]. Dostupné online. (po anglicky)
  2. Produktová stránka [online]. [Cit. 2010-09-09]. Dostupné online.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Risograph na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).