Roboking

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Model VR5902LVM

Roboking je robotický vysávač spoločnosti LG.

Inteligentné roboty patria dnes k prioritám Južnej Kórey, a preto sa veľa domácich firiem snaží uviesť na trh svoju verziu domáceho robotického vysávača.

Roboking je výrobok spoločnosti LG. Tá predstavila robotický vysávač už v roku 1992, no až od roku 2000 sa vývojom začala zaoberať intenzívne. Do výskumu v tejto oblasti vložila už 5 mil. USD. Na jeho vývoji sa podieľalo 30 výskumníkov a bolo podaných 65 patentov. Ďalších 35 patentov bude prihlásených a to zaokrúhli ich počet na rovných 100. Robot možno riadiť aj pomocou diaľkového ovládača. Dá sa nastaviť tichý chod, keď sa snaží čo najmenej vyrušovať ľudí svojou činnosťou. Na zisťovanie prekážok je robot vybavený 14 ultrazvukovými senzormi. Ďalšie infračervené senzory sú určené na obchádzanie prekážok. Cena robota je stanovená zhruba na 70 000 Sk.

LG sa chystá na serióznejší nástup tohto robota v roku 2005. V príprave je aj Roboking, ktorý bude mať zlepšené funkcie, ako je napríklad mapovanie miestnosti s tým, že si bude zaznamenávať všetky zmeny, ktoré nastali v rozložení nábytku a ďalších predmetov. Bude mať takisto nové bezpečnostné a sieťové funkcie.