Roman Jurievič Ľašenko

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Roman Jurievič Ľašenko

Štátna príslušnosť Rusko Rusko
Narodenie 2. máj 1979,
Murmansk, Sovietsky zväz
Úmrtie 6. júl 2003 (24 rokov),
Antalya, Turecko
Pozícia center
Streľba pravou rukou
Výška a váha 184 cm, 81 kg
Hral za Torpedo Jaroslavľ
Michigan K-Wings
Dallas Stars
Utah Grizzlies
New York Rangers
Hartford Wolf Pack
NHL draft 2. kolo, 57. miesto v roku 1997
Dallas Stars
Aktívna činnosť 1995 – 2003

Roman Jurievič Ľašenko (rus. Рома́н Ю́рьевич Ляше́нко; 2. máj 1979, Murmansk, Sovietsky zväz - † 6. júl 2003, Antalya, Turecko) bol ruský hokejový útočník. V NHL hrával za tímy Dallas Stars a New York Rangers. Zomrel v roku 2003, keď počas dovolenky v Turecku spáchal samovraždu obesením.[1][2]

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Seniorskú kariéru započal v drese rezervného tímu Torpedo Jaroslavľ v druhej ruskej lige v roku 1995. Od sezóny 1996/1997 už hrával pravidelne v najvyššej ruskej súťaži v hlavnom mužstve celku z Jaroslavli. Na prelome rokov 1996 a 1997 prvýkrát reprezentoval Rusko na majstrovstvách sveta hráčov do 20 rokov. Ľašenko patril na turnaji medzi najmladších hráčov a svojej reprezentácií pomohol k zisku bronzových medailí.[3] Na šampionáte juniorov sa predstavil ešte aj v dvoch nasledujúcich sezónach a podarilo sa mu skompletizovať medailovú zbierku. V roku 1998 bral striebro a o rok neskôr ako kapitán doviedol „Zbornú“ k prvému titulu majstrov sveta v tejto vekovej kategórii.[1]

V roku 1997 ho v druhom kole draftoval Dallas Stars a o dva roky neskôr podpísal nováčikovský kontrakt s týmto tímom. Jednalo sa o jeho prvý zahraničný angažmán, dovtedy Ľašenk pôsobil výlučne v rodnom Rusku. V NHL debutoval v drese Dallasu Stars v sezóne 1999/2000 a v premiérovom ročníku v zámorí nastúpil k 58 zápasom v najlepšej hokejovej lige sveta, v ktorých nasúkal šesť gólov a pridal rovnaký počet asistencií. Deväťkrát sa predstavil aj v nižšej lige IHL vo farbách farmárskeho celku Michigan K-Wings, ale pred play-off sa vrátil na súpisku Stars.

V play-off sa zaradil medzi rozdielových hráčov mužstva, tréner Ken Hitchcock ho postavil do druhej formácie. Hneď v prvom zápase prvej série proti Edmontonu Oilers strelil víťazný gól stretnutia, ale najväčšiu slávu počas svojej krátkej kariéry zožal v konferenčnom finále proti Coloradu Avalanche. Séria sa predĺžila až do posledného siedmeho zápasu, v ktorom Ľašenko vsietil tretí gól svojho tímu pri konečnej výhre 3:2. Ľašenkovov presný zásah poslal Dallas Stars do finálových bojov, v ktorom „Hviezdy“ vyzvali o Stanley Cup mužstvo New Jersey Devils. Roman Ľašenko napokon pohár nad hlavu nezdvihol, Dallas Stars prehral 2:4 na zápasy.

V sezóne 2000/2001 odohral v NHL 60 duelov, v ktorých zaknihoval deväť bodov, ale vo vyraďovacej časti už tak prominentnú úlohu ako pred rokom nezastával, v play-off ho tréneri nasadili iba do jediného stretnutia. Napriek tomu patril v kabíne medzi najobľúbenejších hráčov a podaktorí jeho spoluhráči dokonca zašli za trénermi s prosbou, aby Ljašenka posielali na ľad častejšie.[2]

Ročník 2001/2002 bol z jeho pohľadu veľmi turbulentný: vystriedal až štyri kluby. Za Dallas Stars nastúpil k štyrom stretnutiam v NHL, ku ktorým pridal 58 zápasov v AHL v tíme Utah Grizzlies, než bol v marci 2002 spoločne s Martinom Ručínským vymenený do New Yorku Rangers za Mannyho Malhotru a Barretta Heisteina. V drese Rangers pridal ďalších 15 stretnutí v NHL a pred štartom play-off sa presunul naspäť do AHL, aby vypomohol rezervnému tímu Hartford Wolf Pack.

Keďže Hartford vypadol už v prvom kole play-off, pripojil sa Ľašenko k ruskému národnému tímu na majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji vo Švédsku. Pre Ljašenka bol šampionát premiérou a zároveň derniérou v seniorskej reprezentácii. Odohral deväť zápasov, v ktorých získal dva body, ale Rusko vo finále podľahlo Slovensku, a tak si Ľašenko domov odvážal iba striebornú medailu.

V sezóne 2002/2003 Ľašenko odohral v NHL iba dva zápasy za New York Rangers, zvyšok ročníka strávil v AHL v drese Hartfordu. Hoc si Ľašenko pevné miesto na súpiske Rangers nevybojoval, jeho agent Todd Diamond tvrdil, že o Rusa prejavilo záujem niekoľko konkurenčných klubov z NHL, ale aj z rodného Ruska.

Smrť[upraviť | upraviť zdroj]

V lete 2003 zamieril do Turecka, kde sa chystal stráviť dovolenku so svojou mamou a sestrou. Jeho mŕtve telo bolo nájdené v hotelovej izbe 6. júla 2003. Ľašenko sa najprv pokúsil podrezať si žily, ale napokon sa rozhodol pre samovraždu obesením. Zanechal po sebe aj list na rozlúčku, v ktorom sa ospravedlňoval pracovníkom hotela za neporiadok, ktorý svojím skonom spôsobil. Roman Jurievič Ľašenko zomrel vo veku nedožitých 24 rokov.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Ljašenko zomrel počas dovolenky v Turecku [online]. sportnet.sme.sk, [cit. 2021-12-15]. Dostupné online.
  2. a b DIAMOS, Jason. HOCKEY; Rangers' Lyashenko Found Dead In Turkey. The New York Times, 2003-07-08. Dostupné online [cit. 2021-12-15]. ISSN 0362-4331. (po anglicky)
  3. Roman Lyashenko at eliteprospects.com [online]. www.eliteprospects.com, [cit. 2021-12-15]. Dostupné online. (po anglicky)