Ryža (rod)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Ryža (lat. Oryza) je rod rastlín zo skupinky Orizinae, skupiny Oryzeae, podčeľade Ehrhartoideae (=Oryzaceae), čeľade lipnicovité. Oryza je aj názov sekcie tohto rodu - pozri nižšie.

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Patrí sem zhruba 15-26 druhov pôvodom z tropickej a subtropickej Ázie a Afriky. Sú 1-2 m vysoké. Rod zahŕňa jednoročné aj viacročné druhy. Všetky druhu sú divé rastliny, iba dva druhy - ryža siata (Oryza sativa) a ryža africká (Oryza glaberrima) - sú pestované rastliny; v potravinárstve sa názov ryža používa špeciálne na označenie plodov týchto dvoch pestovaných druhov (pozri ryža (potravina)). Ryža siata má značný význam pre výživu ľudstva.

Systematika[upraviť | upraviť zdroj]

rod ryža (Oryza):

V nedávnej minulosti sa do tohto rodu (presnejšie niekde do blízkosti Oryza brachyantha) zaraďovali aj druhy Oryza tisseranti, Oryza perrieri a Oryza angustifolia, ktoré sa dnes zaraďujú do rodu tajnička (Leersia). V dávnejšej minulosti sa do rodu Oryza zaraďoval aj ďalšie druhy z dnešného rodu Leersia (konkrétne: Oryza oryzoides, Oryza clandestina, Oryza monandra, Oryza hexandra, Oryza mexicana) a okrem toho časť dnešného rodu ježatka (Echinochloa; konkrétne druh Oryza rubra), časť dnešného rodu Maltebrunia (konkrétne druh Oryza leersioides), dnešný rod Rhynchoryza (t. j. druh Oryza subulata), dnešný rod Potamophila (t.j. druh Oryza parviflora) a dnešný rod Prosphytochloa (t.j. druh Oryza prehensilis).

Zdroje kapitoly Systematika: [1][2][3][4][5][6][7]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  1. World Rice Taxonomy (IRRI) [online]. knowledgebank.irri.org, [cit. 2019-07-25]. Dostupné online.
  2. N.M. Nayar. Origins and Phylogeny of Rices. [s.l.] : Elsevier, 2014. 324 s. ISBN 978-0-12-417189-3. S. 46-91.
  3. SHARMA, S. D. Ecogenetic differentiation in oryza sativa L. Utkal University, 1994, S. 10-26 [1]
  4. Oryza Taxonomy [online]. archive.gramene.org, [cit. 2019-07-25]. Dostupné online.
  5. GrassBase - The Online World Grass Flora [online]. kew.org, [cit. 2019-07-25]. Dostupné online.
  6. World Checklist of Selected Plant Families (WCSP) [online]. wcsp.science.kew.org, [cit. 2019-07-25]. Dostupné online.
  7. Sadia Nadir, Sehroon Khan, Qian Zhu, Doku Henry, Li Wei, Dong Sun Lee, LiJuan Chen, An overview on reproductive isolation in Oryza sativa complex, AoB PLANTS, Volume 10, Issue 6, December 2018, ply060, https://doi.org/10.1093/aobpla/ply060

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Ryža (rod)
  • Spolupracuj na Wikidruhoch Wikidruhy ponúkajú informácie na tému Ryža (rod)