Rytier Roland

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Rytier Roland (starofransky Hruodland, taliansky Orlando) je pololegendárna postava renesančnej literatúry, hlavný paladín Karla Veľkého.

Historická postava[upraviť | upraviť zdroj]

Má sa za to, že predobrazom legendy je skutočný rytier, azda synovec Karla Veľkého, ktorý padol v roku 778 boji proti kresťanským Baskom počas Bitky o Roncevauxský priesmyk v Pyrenejách. Existuje o tom historická zmienka v diele Vita Karoli Magni (Život Karola Veľkého) od jeho dvorana a životopisca Einharda. Spomína sa v nej „Roland, pán Bretónskej marky“ (lat. Hruodlandus Brittannici limitis praefectus), ktorý padol v súboji spolu s inými rytiermi.

Literárna postava[upraviť | upraviť zdroj]

Socha rytiera Rolanda v v Brémach (1404).

Pútnici do španielskeho Santiaga de Compostela potom šírili ústnu tradíciu o chrabrom rytierovi po celej Európe. Stovky rokov po svojej smrti sa rytier Roland stal hlavnou postavou Rolandovej piesne, balady z 12. storočia, ktorá opisuje jeho smrť v tejto bitke, na rozdiel od skutočnosti, ako v bitke proti moslimom.

Neskorší autori piesní žánru chanson de geste a renesančných epických balád ako Zaľúbený Roland (Orlando innamorato) alebo Zúrivý Roland (Orlando furioso) asi nemali snahu o historickú presnosť.

Od 15. storočia zdobí podobizeň rytiera Rolanda mnohé európske mestá, najstaršia socha z roku 1404 sa nachádza v Brémach.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]