Rímskokatolícke pastoračné centrum Kráľovnej rodiny

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Rímskokatolícke pastoračné centrum Kráľovnej rodiny
Zadný trakt budovy

Rímskokatolícke pastoračné centrum Kráľovnej rodiny je sakrálna budova na ulici Teplická 2, v Novom Meste v Bratislave. Autormi stavby boli Ľubo Závodný, Matej Siebert a Georg Bliznakov. Projekt bol vytvorený v roku 1997 a realizácia stavby prebiehala v rokoch 1997 až 1999.

Architektonické riešenie stavby[upraviť | upraviť zdroj]

Budova pastoračného centra je pomerne rozsiahlym komplexom priestorovo zoradených do kompaktnej štruktúry, s akceptom na samotnú hmotu kostola. V rámci okolitého rozvoľneného sídliska chce vytvoriť pokojné a jasne definované prostredie. Učebne, fara a administratívne priestory sú zoskupené na pravouhlom pôdoryse tvaru L a tvoria tak vonkajšiu uličnú časť kompozície. V nádvorí je umiestnený oválny chrámový priestor, ktorý je akoby vykrojený zo základnej hmoty celého komplexu a jeho tvar kopíruje zakrivenie vonkajšieho domu. Hmota chrámu je obložená vertikálnymi drevenými lamelami, ktoré umocňujú jeho výnimočné postavenie v rámci celého komplexu. Celok dopĺňa štíhla veža, ktorá znakovo symbolizuje a nadväzuje na vnútornú líniu adoračnej kaplnky a umiestnenie tabernákula.

Dispozičné riešenie stavby[upraviť | upraviť zdroj]

Z architektonického hľadiska budovy centra je zrejmý jasný zámer dispozičných väzieb, samotné riešenie vyplýva z liturgického konceptu. Hmota kostola je dispozične prepojená dvoma spojovacími prvkami s objektom dvojpodlažnej fary, s jednopodlažnou spoločenskou časťou a meditačnou záhradou. Vďaka spojovaciemu objektu spoločenskej sály je možné zväčšiť kapacitu kostola pri zachovaní potrebných zvukových a optických požiadaviek. Tento priestor je opticky prepojený s kostolom a slúži ako miestnosť pre matky s deťmi. V časti farského objektu je umiestnená vstupná časť s hygienickými priestormi pre návštevníkov kostola, izby pre hosťov, kuchyňa, spoločná jedáleň, spoločenská viacúčelová sála, hospodárske priestory. V spojovacom krčku fary je umiestnená sakristia s priamou väzbou na kostol.

Liturgický koncept[upraviť | upraviť zdroj]

Liturgický koncept rímskokatolíckeho centra Kráľovnej rodiny vychádza zo snahy vytvoriť ucelený komplex. Spojovacím bodom všetkých priestorov je meditačná záhrada. Sedenie pre 125 veriacich v kostole je dostredivo usporiadané okolo obetného stola, ktorý spolu s kňazom tvoria ťažisko oválnej hmoty kostola. Osvetlený je hlavne výrazným zhora spusteným svetlíkom. Tento svetlík predstavuje zjednocujúci bod výrazne členeného a zošikmeného stropu priznanými vysokými železobetónovými trámami. Poloha svätostánku je citovaná na fasáde kostola v osovom prepojení s vežou. Na deliacej stene kostola a adoračnej kaplnky je umiestnená krížová cesta, v mieste delenia je umiestený aj tabernákulum. Krstiteľnica sa nachádza vo väzbe na spoločenskú časť. V zadnej vstupnej časti kostola je zádverie opticky a tvarovo previazané šatňou. V tejto časti je i spovedná miestnosť. Gradácia vnútorného priestoru je jednoznačne orientovaná k presbytériu.

Cena ARCH[upraviť | upraviť zdroj]

Projekt Rímskokatolíckeho pastoračného centra Kráľovnej rodiny získalo v roku 2000 Cenu časopisu ARCH o architektúre a inej kultúre. Ocenenie bolo udelené najmä vďaka jeho elegancii a výborne zvládnutej miery stavby.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • www.archiweb.cz
  • www.zavodny.sk
  • In: ARCH o architektúre a inej kultúre, číslo 3/ 2000, Meritum, s.r.o., Bratislava, vyd. skupina Bertelsmann
  • In: ARCH o architektúre a inej kultúre, číslo 10/ 2000, Meritum, s.r.o., Bratislava, vyd. skupina Bertelsmann

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Súradnice: 48°10′27″S 17°07′35″V / 48,174038°S 17,126398°V / 48.174038; 17.126398