Sárí (odev)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Žena v sárí

Sárí alebo sári (po hindsky साड़ी [saṛī], po anglicky sari alebo saree) je vrchný ženský odev, nosený na celom indickom subkontinente; skladá sa z pruhu látky, obtočeného okolo tela. V Indii sa nosí už od čias harappskej kultúry, hovoria o ňom Védy, eposy Rámájana i Mahábhárata alebo starotamilská poézia. V epose Mahábhárata sa rozpráva o tom, ako boh Kršna zázračne predĺžil sárí princeznej Draupadí na nekonečný pruh látky práve vtedy, keď chceli nepriatelia Kuruovci zhanobiť jej česť vyzlečením na verejnosti. Materiály – hodváb, bavlna, viskóza, polyester a rôzne zmesi. Samotné slovo pochádza zjavne zo sanskritského výrazu sati, čo v preklade znamená pruh látky.

Popis[upraviť | upraviť zdroj]

Sárí samo o sebe je pruh látky zvyčajne dlhý okolo 4 až 7 metrov a široký približne 100 až 130 cm [1]. Po celej dĺžke je po oboch stranách zdobený pruhom výraznejšieho tkania (často so zlatými vzormi, či zobrazeniami obľúbených pávov) – portou, lemom – a na jednom konci dĺžky je taktiež zdobený (často veľmi bohato) kus tohoto pruhu látky – pallu, vlečka – ten sa nosí vyvesený dopredu či dozadu cez rameno, alebo iným z mnohých spôsobov (podľa druhu uviazania sárí). Existuje veľké množstvo viazania sárí (uvádza sa až 200) závislých na oblasti pôvodu ženy, jej statuse v spoločnosti, príležitosti, na ktorej sa oblieka, nálade, atď. Pod sárí sa zvyčajne nosí dlhá spodná sukňa na šnúrku, hore krátke tričko (čoli, po hindsky (चोली) [2]. Novodobé trendy menia čoli, takže má často aj dlhé rukávy nebo je naopak redukované na najmenšiu možnú plochu.

Regionálne zvyky[upraviť | upraviť zdroj]

Existuje viacero regionálnych zvykov, ako sa sárí nosí (obtáča okolo tela (oblieka)), okrem toho:

  • v štýle nivi, pôvodne z Ándhrapradéša, je jeden koniec zastrčený do spodnej sukne a raz obtočený okolo spodnej časti tela a zvlnený pod pásom
  • v Gudžaráte visí koniec sárí (prehodený cez zvyčajne pravé rameno) vpredu namiesto (zvyčajne) vzadu
  • štýl pôvodom z Maháraštra, kde stredná časť sárí je položená zvislo na chrbte, kým sa oba voľné konce neobtáčajú okolo tela
  • dravidský štýl so zvlnenou rozetou okolo pásu
  • v štýle gond zo strednej Indie, kedy je sárí najprv zriasené okolo ľavého ramena, a až potom sa aranžuje po tele
  • sárí z dvoch častí, nosené v Kerale

Existuje však veľa ďalších možností a typických zvykov, ako sárí nosiť, a taktiež veľa spôsobov dekorácie, okrem Indie je sárí obľúbené na Srí Lanke, v Bangladéši, v Nepáli či v Pakistane. Sárí sa najnovšie teší veľkej popularite nielen v Indii. Jeho nosenie popularizovali bollywoodske herečky, ktoré sa najčastejšie prezentujú v drahých sárí. Mnohé z nich vážia niekoľko kilogramov a sú vytvorené špeciálne pre danú scénu vo filme. K najznámejším herečkám patrí Aishwarya Rai Bachan, najmä vďaka spolupráci s hollywoodskými štúdiami.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]