Jaggi Vasudev

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Sadhguru)
Sadhguru
indický jogín a autor
Jaggi Vasudev
Rod. menoJaggi Vasudev
Narodenie3. september 1957 (66 rokov)
Maisúr, India
ManželkaVijaya Kumari ​(1984 – 1997)
Deti1
Odkazy
Webstránkasadhguru.org
CommonsSpolupracuj na Commons Jaggi Vasudev

Jaggi Vasudev (* 3. september 1957, Maisúr, India), verejne známy ako Sadhguru, je indický jogín a autor.

Bakalársky titul získal v anglickom jazyku na univerzite v Maisúre a vyučoval jogu v južnej Indii od roku 1982. V roku 1992 založil neďaleko Coimbatore nadáciu Isha Foundation, ktorá prevádzkuje ášram, je centrom jogy a venuje sa rozsiahlemu rozvoju v oblasti duchovného a vedeckého vzdelávania a rozvoja životného prostredia.

Vasudev je autorom niekoľkých kníh, napríklad Inner Engineering: A Yogi's Guide to Joy (2016). Ako verejný rečník prednášal na Svetovom mierovom summite Organizácie Spojených národov, v Snemovni Britského parlamentu, na Massachusettskom technologickom inštitúte a mnoho ďalších. Vystúpil tiež na výročnom Svetovom ekonomickom fóre v rokoch 2007, 2017 a 2020.

V roku 2017 mu bolo indickou vládou udelené Padma Vibhushan, čo je druhé najvyššie civilné ocenenie v Indii za jeho služby v sociálnej sfére a rozvoji.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Počiatočný život a vzdelávanie[upraviť | upraviť zdroj]

Jaggi Vasudev sa narodil 3. septembra 1957 v Maisúre v Karnataka v Indii v telugskej rodine. Bol najmladším zo štyroch detí - dvoch chlapcov a dvoch dievčat. Jeho matka bola žena v domácnosti a jeho otec oftalmológ u indických železníc. Kvôli povahe zamestnania jeho otca sa rodina často sťahovala.

Po ukončení štúdia na Demonstration School, Maisúr a Mahajana Pre-University College absolvoval Vasudev na univerzite v Maisúre bakalársky titul v angličtine. Navzdory želaniam svojich rodičov odmietol pokračovať v postgraduálnom štúdiu a namiesto toho sa dal na podnikanie.

Duchovné vzdelávanie / Spirituality[upraviť | upraviť zdroj]

Vo veku trinástich rokov absolvoval Vasudev lekcie jogy od Malladihalli Raghavendra a počas svojej mladosti neustále cvičil ásany a pránájámu, aj keď bez duchovných túžob. Ako 25-ročný 23. septembra 1982 vystúpil na vrch Chamundi a posadil sa na skalu, kde zažil „duchovný zážitok“. Šesť týždňov potom prenechal svoje podnikanie svojmu priateľovi a začal cestovať, aby získal náhľad do svojich mystických skúseností. Asi po roku meditácie a cestovania sa rozhodol učiť jogu, aby sa podelil o svoje vnútorné skúsenosti.

V roku 1983 učil svoju prvú hodinu jogy so siedmimi účastníkmi v Maisúre. Postupom času začal organizovať hodiny jogy v Karnatake a Hyderabade, živil sa zo spravovania jeho hydinovej farmy a zo zbierok, ktoré dostal od svojich študentov. Tieto zbierky venoval miestnej charite v posledný deň výuky.

Rodina[upraviť | upraviť zdroj]

Jaggi Vasudev sa vydal za Vijaya Kumari, známu pod prezývkou Vijji. Pre Kumari to bolo druhé manželstvo. Predtým, ako sa vydala za Vasudeva, pracovala v banke, ktorú si udržala až do začiatku roku 1996. Pár mal dcéru menom Radhe. Kumari zomrela 23. decembra 1997. V tom čase jej otec tvrdil, že ju Vasudev zavraždil; Vasudev tvrdil, že dosiahla mahasamadhi, a tvrdila, že mu to povedala deväť mesiacov pred svojou smrťou. Policajné vyšetrovanie u neho nezistilo žiadnu chybu.

Vasudevova dcéra Radhe Jaggi, narodená v roku 1990, je vycvičená tanečnica bharatanatyam. V roku 2014 sa vydala za klasického speváka Sandyepa Narayana z Chennai.

Knihy a verejná angažovanosť[upraviť | upraviť zdroj]

Jaggi Vasudev je autor niekoľkých kníh. Jeho kniha Inner Engineering: A Yogi's Guide to Joy urobila zoznam The New York Times Best Seller v niekoľkých kategóriách. Vasudev je tiež autorom Mystic's Musings a Death: An Inside Story.

Vasudev je častým rečníkom na verejnosti, ktorý bol pozvaný na mnohé prestížne fóra a konferencie po celom svete, ako napríklad na Svetový mierový summit Organizácie Spojených národov, Britská snemovňa, Massachusettský technologický inštitút a Medzinárodný inštitút pre rozvoj riadenia. Vystúpil tiež na výročnom Svetovom ekonomickom fóre v rokoch 2007, 2017 a 2020.

Vyznamenania[upraviť | upraviť zdroj]

Vasudev dostal Padma Vibhushan, druhé najvyššie civilné vyznamenanie od indickej vlády v roku 2017 ako uznanie za jeho prínos v oblasti duchovna. V roku 2012 bol na 92. mieste v zozname 100 najsilnejších Indov skupiny Indian Express a v roku 2019 na 40. mieste v zozname 50 najmocnejších Indov v Indii.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Jaggi Vasudev na anglickej Wikipédii.