Samantha Reed Smithová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Samantha Smithová
americká školáčka a mierová aktivistka
americká školáčka a mierová aktivistka
Narodenie29. jún 1972
Houlton, Maine, USA
Úmrtie25. august 1985 (13 rokov)
Auburn, Maine, USA
PodpisSamantha Reed Smithová, podpis (z wikidata)
Odkazy
Webstránkasamanthasmith.info
CommonsSpolupracuj na Commons Samantha Reed Smithová

Samantha Reed Smithová (* 29. jún 1972, Houlton, Maine, USA – † 25. august 1985, Auburn, Maine) bola americká školáčka a mierová aktivistka, ktorá napísala list generálnemu tajomníkovi Komunistickej strany Sovietskeho zväzu Jurijovi Andropovovi a potom navštívila ZSSR. Napísala aj knihu a hrala v televíznom seriáli.

Z mierových aktivít Samanthy Smithovej[upraviť | upraviť zdroj]

List Jurijovi Andropovovi a návšteva ZSSR[upraviť | upraviť zdroj]

Americká školáčka z Manchestru v štáte Maine, ktorá sa preslávila v USA aj v bývalom Sovietskom zväze počas studenej vojny napísala v roku 1982 novozvolenému generálnemu tajomníkovi Komunistickej strany Sovietskeho zväzu Jurijovi Andropovovi list, na ktorý dostala odpoveď, obsahujúcu osobné pozvanie k návšteve Sovietskeho zväzu. Toto pozvanie Samantha Smithová prijala. Navštívila Moskvu, Leningrad a známy pioniersky tábor Artek na Kryme. S ťažko chorým Andropovom sa osobne nestretla, počas pobytu v Sovietskom zväze sa s ním porozprávala aspoň po telefóne.

Návšteva Japonska[upraviť | upraviť zdroj]

Samantha Smithová vzbudila široký záujem médií v oboch krajinách ako "vyslankyňa dobrej vôle" a "najmladší americký veľvyslanec". Ako mierová aktivistka navštívila so svojou matkou aj Japonsko, kde sa stretla s premiérom Yasuhirom Nakasonem a navštívila Medzinárodné sympózium mládeže v Kobe, kde predniesla prejav, v ktorom navrhla, aby si sovietski a americkí predstavitelia dvakrát ročne vymenili svoje vnučky, pretože by to podľa jej slov pomohlo k odvráteniu bombardovania a vojny. "Prezident by neprikázal bombardovať krajinu, v ktorej sa nachádza jeho vnučka" - zdôraznila mladučká Samantha Smithová vo svojom prejave.

Tragická smrť v detskom veku[upraviť | upraviť zdroj]

V auguste 1985 vo veku trinástich rokov tragicky zahynula pri leteckom nešťastí v americkom štáte Maine spolu so svojim otcom, keď sa vracali z návštevy Anglicka. Posádka malého dvojmotorového lietadla spoločnosti Bar Harbor Airlines (let číslo 1808) pri slabej viditeľnosti nezvládla pristátie a nikto z ôsmich ľudí nachádzajúcich sa v lietadle tragédiu neprežil.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov Samantha Reed Smith na poľskej Wikipédii, Samantha Smith na španielskej Wikipédii a Смит, Саманта na ruskej Wikipédii.