Semtex

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
O nápoji pozri Semtex (nápoj).
Semtex

Semtex 1A a Semtex Hplastické trhaviny, ktoré sa využívajú na špeciálne trhacie práce, deštrukčné práce, ako počinové nálože a na vojenské účely.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Semtex bol v 70. a 80. rokoch 20. storočia obľúbená trhavina medzinárodných teroristických skupín, pretože sa dal relatívne ľahko získať a je vysoko účinný. Veľké dodávky priemyslových trhavín v tomto období smerovali do Líbye, Vietnamu, ale vyvážali sa i do Írskej republiky a Spojeného kráľovstva a mnohých ďalších krajín. Osobitou vlastnosťou plastických trhavín Semtex bolo, že nemali žiadny pach, takže sa nedali vystopovať stopovacími psami (v 70. rokoch to ale bolo takmer neznáme odvetvie kynológie), ani zistiť detektormi výbušnín na princípe analýzy plynov a pár (v 70. rokoch zaberal taký detektor väčšiu dodávku). Je to vedľajší dôsledok použitia kvalitných surovín. Ďalšou podobnou vlastnosťou Semtexu bolo, že po ňom nezostávali žiadne stopy, žiadne zvyšky nezdetonovanej trhaviny v mikrotrhlinách, ktoré by umožnili identifikovať druh trhaviny - na použitie semtexu sa usudzovalo práve len z nedostatku stôp umožňujúcich identifikovať trhavinu, priamy dôkaz použitia neexistuje. Priemyselné plastické trhaviny Semtex sú preto od začiatku 90. rokov 20 storočia značkované pachovými (nitroestery a aromatické nitrolátky) a špeciálnymi anorganickými prísadami, aby sa dali identifikovať podľa pachu a stôp na mieste výbuchu.

Semtex pripravili koncom 50. rokov 20. storočia na vývojovom pracovisku VCHZ Syntézia Pardubice. Niekedy sa ako vynálezca uvádza Stanislav Brebera, chemik firmy VCHZ Syntézia, v roku 1966. Prvýkrát ho vyrobila česká firma VCHZ Syntezia Semtín (dnes Explozia). Výbušnina je pomenovaná podľa Semtína - predmestia Pardubíc v Čechách - SEMTín EXplosia. Trhavina pozostáva z veľkej časti z pentritu a hexogénu, zvyšok je butadiénstyrénový kaučuk, plastifikovaný minerálnym olejom (Semtex 1A a 1H) alebo nitrilový kaučuk, plastifikovaný polárnejším amidovým rozpúšťadlom (PlNp 10, Semtex 10).

Pôvodný výrobok bol označovaný Semtex B1 a bol určený pre armádu ako náplň odmínovacích zariadení (výbušných šnúrových odmínovačov), neskôr bola plastická trhavina pod označením Semtex 1A uvoľnená na civilné použitie v Československu. Semtex H bol určený predovšetkým na export.

Semtex H[1] Semtex 1A[1]
Pentrit 50 % 83 %
Hexogén 35 % 0 %
farbivo Sudan I (červeno-oranžový) Sudan IV
zmäkčovadlo minerálny olej detto.
pojivo butadiénstyrénový kaučuk detto.[2]

Pod značkou "Semtex" sa nevyrába len "Semtex A" a "Semtex H", ale celá pestrá skupina priemyslových trhavín určená na trhacie práce, tvarovanie výbuchom a špeciálne činnosti. Existujú trhaviny tuhé, dodávané vo forme plochých dosiek, listových náloží a tehličiek, trhaviny plastické i trhaviny práškové. Dnes sa z celej tejto skupiny priemyslových trhavín vyrába okrem plastických trhavín Semtex 1A, Semtex 1H, Semtex 10, Semtex C4, Semtex PW4 a Semtex 90 aj elastický Semtex 10-SE vo forme listových náloží, práškový Semtex S 30 určený na tvarovanie výbuchom a špeciálne trhacie práce. Na vojenské použitie firma vyrába plastické trhaviny Pl Np 10, Pl Hx 30 ako aj elastickú Pl SE M vo forme listových náloží.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b explosia.cz: Trhaviny pro zvláštní použití Bezpečnostné listy plastických trhavín Semtex 1A a Semtex 1H (česky)
  2. Elbeih, A., et al.: Effect of Different Polymeric Matrices on Some Properties of Plastic Bonded Explosives. Propellants, Explosives, Pyrotechnics. 37, 6; 676-684. Wiley-VCH, 2012. DOI: 10.1002/prep.201200018 (prístup 04. marca 2017)

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Semtex

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]