Snežný pluh

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Snežný pluh šípového tvaru na vozidle Tatra 815
Kĺbový pluhový systém v štáte Missouri v USA
Snežný pluh odhŕňa snehové záveje v Saltfjell v Nórsku
Železničný pluh spoločnosti Österreichische Bundesbahnen na trati Arlbergbahn v stanici Schnann

Snežný pluh je zariadenie určené na montáž na vozidlo, ktoré slúži na odhŕňanie snehu z vonkajších povrchov, predovšetkým z povrchu chodníkov, vozoviek či koľají. Termínom sú označované aj vozidlá zimnej údržby, obzvlášť v oblastiach, kde je pravidelne veľké množstvo snehu. Snežnými pluhmi môžu byť vybavené aj koľajové vozidlá pre údržbu železničných tratí. Tvar a náklon snežného pluhu je prispôsobený tak, aby sneh odhŕňal na príslušnú časť vozovky.

Novšie technológie dovoľujú použitie kĺbových pluhových systémov, ktoré dokážu odhrnúť viac pruhov rýchlostnej komunikácie zároveň; medzi jurisdikcie, ktoré prijali túto technológiu patria Ontário v Kanade spolu s Minnesotou a Missouri v USA.[1]

História[upraviť | upraviť zdroj]

Prvé snežné pluhy boli konštruované z dreva a boli ťahané koňmi. S príchodom automobilov za začala mechanizácia snežných pluhov.

V roku 1911 vytvoril prvý moderný snežný pluh David I. Munson, skonštruovaním montážneho mechanizmu na vozidlo. V roku 1923 skonštruovali nórski bratia Hans a Even Øveraasen pluh za automobil a ich vynález je dodnes považovaný za počiatok presadzovania snežných pluhov v zimnej údržbe.[2][3] V USA založil v meste Clayton v roku 1920 Carl Frink spoločnosť na výrobu snežných pluhov Frink Snowplows, dnes Frink-America, ktorá bola prvou spoločnosťou vyrábajúcou snežné pluhy na svete.[4]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Fewer Fatalities, TowPLow Invention Recognized [online]. MoDOT, 23. október 2007, [cit. 2012-01-19]. Dostupné online.
  2. Canadian Railway Hall of Fame - [online]. Rotary snow plow (2002), [cit. 2008-10-03]. Dostupné online. Archivované 2012-12-06 z originálu. (Anglicky)
  3. Dysgraphyk, Aitken scot-rail.co.uk » Snow ploughs [online]. 1. február 2008, [cit. 2008-10-03]. Dostupné online. (Anglicky)
  4. After 80 Years, Clayton Plow Plant Shuts Down. CNY Business Journal, 2000. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]