Systém na čipe

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z SoC)
AMD Geode je x86 kompatibilný systém na čipe

Systém na čipe (SoC alebo SOC) je integrovaný obvod, ktorý integruje všetky komponenty počítača alebo iného elektronického systému do jediného čipu. Môže obsahovať digitálne, analógové, zmiešané a často rádiofrekvenčné funkcie na jednom substráte čipu. Systémy na čipe sú veľmi bežné v oblasti mobilnej elektroniky kvôli svojej nízkej spotrebe. Typické použitie je v oblasti vstavaných systémov.

Na rozdiel od mikrokontrolérov, ktoré často majú menej ako 100 kB RAM (často iba niekoľko kilobajtov) a často sú to systémy na jednom čipe, systémy na čipe používajú silnejšie procesory, schopné behu softvéru ako sú desktopové verzie systémov Windows a Linux, ktoré potrebujú externé pamäťové čipy (flash, RAM), a ktoré sa používajú s rôznymi externými perifériami. V skratke, pre väčšie systémy je termín systém na čipe iba hyperbola, odkazujúca skôr na technické riešenie ako na realitu, teda vysoký stupeň integrácie čipu, vedúci k zníženým výrobným nákladom a produkcia menších systémov. Veľa systémov je príliš zložitých na to, aby ich bolo možné integrovať na jeden čip s procesorom optimalizovaným na jeden účel.

Ak nie je uskutočniteľné vytvoriť systém na čipe pre danú aplikáciu, alternatívou je systém v balíku (SiP) zahŕňajúci množstvo čipov v jednom balíčku. Vo veľkom objeme sa predpokladá, že systém na čipe je viac cenovo efektívny ako systém v balíku, pretože zvyšuje výnosy z výroby a jeho skladanie je jednoduchšie.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku System on a chip na anglickej Wikipédii.