Sollal

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Sollal (kór. 설날 – sollal) je kórejský lunárny Nový rok. Spolu so sviatkom Čchusok je to najvýznamnejší (tradičný) sviatok v Kórei. Oslavuje sa v prvom dni prvého mesiaca nového roka podľa lunárneho kalendára, ktorý v roku 2024 pripadne na 10. február.

Hoci v Kórei už od začiatku 20. storočia platí solárny kalendár, niektoré tradičné sviatky sa oslavujú podľa tradičného lunárneho kalendára používaného prakticky až do 20. storočia v celej východnej Ázii. Kórejčania doteraz okrem Nového roku (1. januára podľa solárneho kalendára) slávia aj Sollal, ktorý je dokonca štátnym sviatkom. V Južnej Kórei je voľno od 30 dňa 12 mesiaca až do 2 dňa 1 mesiaca lunárneho kalendára (v ktorom majú mesiace 29 alebo 30 dní), tj. v roku 2008 od 6. do 8. februára.

Kórejčania sa tradične vracajú na sviatky Sollal do svojho rodného mestečka (dediny). Oblečú si tradičný odev „hanbok“ a idú sa pokloniť najstarším predstaviteľom svojej rodiny. Tento novoročný úklon sa v kórejčina nazýva „sebä“. Za prejavenie úcty im starí rodičia symbolicky dajú peniaze, nazývané „sebätton“. Tradičným pokrmom počas sviatku sollal je tzv. „ttokkuk“, polievka s knedlíkmi z ryžovej múky. Hovorí sa, že jedenie ttokkuk na Nový rok znamená byť o rok starší (Kórejčania sa tradične stávajú o rok starší práve na Sollal a nie na narodeniny). Sviatok trávia spoločne v rodinnom prostredí kde hrajú tradičné hry, napr. hru „jut“.

Zaujímavosťou je, že na sviatky Čchusok a Sollal sa veľká časť kórejského národa hlavne zo Soulu a okolia (kde žije až ½ juhokórejskej populácie) presúva lietadlom, loďou, vlakom, autobusom či autom. Preto si túto cestu musia už rok dopredu rezervovať, ináč sa nikam nedostanú. Hlavné mesto Soul je v tomto čase takmer „ľudoprázdne“.

Keďže na sviatky Čchusok a Sollal sa stretáva celá rodina a Kórejčania ich tradične slávia už veľa storočí, zohrávajú podobnú funkciu ako u nás Vianoce.