Somló halušky

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Somló halušky

Somló halušky [vyslov: šomló] alebo somlói halušky [vyslov: šomlój] (maď. somlói galuska) sú tradičný maďarský dezert. Ide o dvojitý biskvit s vanilkovým pudingom, rumovými hrozienkami a čokoládovou polevou.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Dezert dostal svoj názov podľa vyhasnutej sopky Somló v západomaďarskej župe Veszprém. Ide o 431 metrov vysokú horu nachádzajúcu sa 15 km západne od Ajky v krajinnej a prírodnej rezervácii Somló Tájvédelmi Körzet. Somló halušky údajne vytvoril v maďarskom hlavnom meste Budapešti v 50. rokoch 20. storočia Károly Gollerits v reštaurácii Gundels. V roku 1956 bol dezert ocenený v Bruseli.[1]

Príprava[upraviť | upraviť zdroj]

Na ich prípravu si treba pripraviť piškótové cesto. Potom ho rozdeliť a vmiešať do polovice kakaový prášok. Z týchto hmôt sa upečú tenké piškótové základy. Hrozienka namočíme buď do rumu, alebo do zmesi rumu, vody a cukru. Uvarí sa aj vanilkový puding a podľa potreby zmieša so šľahačkou. Pripravuje sa vrstvením vo forme. Základ tvorí svetlé piškótové cesto. Polovicu hrozienkovej zmesi a polovicu pudingu poukladáme na každý jej plát a rovnomerne rozotrieme, nasleduje tmavé piškótové cesto, zvyšné hrozienka a nakoniec puding. Nakoniec halušky necháme niekoľko hodín odležať v chladničke. Bežné sú rôzne varianty: niekedy sa používa len svetlé piškótové cesto, bežné je aj posypanie vrchnej vrstvy pudingu kakaovým práškom. Do vrstiev zapracujeme okrem hrozienok aj nasekané vlašské orechy a mandle. Pred podávaním sa halušky pôvodne vykrajovali z cesta a podávali sa s čokoládovou polevou, šľahačkou, ozdobené kakaovým práškom, vlašskými orechmi alebo mandľami.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. SUSANNA. Somlauer Nockerl (Somloer Nockerl) - original ungarisch [online]. 2017-08-09, [cit. 2022-03-20]. Dostupné online. Archivované 2022-05-09 z originálu. (po nemecky)

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Schomlauer Nockerl na nemeckej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).