Spínač

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Značka spínača

Spínač alebo vypínač je mechanická, mechanicko-elektrická, alebo elektronická súčiastka, slúžiaca na spojenie a rozpojenie (prepnutie) okruhu. Princíp je rovnaký - úlohou spínača (prepínača) je zopnúť (prepnúť, prerušiť) tok média vstupnej vetvy do výstupnej vetvy (vetiev). Najobvyklejšou aplikáciou je spínanie a rozpínanie elektrického okruhu, existujú aj spínače hydraulické, tlakovzdušné a pod.


V elektronike sa na spínanie používa mechanické relé, v polovodičovej elektronike sa na spínanie používa polovodičový prvok napr. tyristor, resp. tranzistor. Existujú aj netradičné konštrukcie spínačov napr. ortuťové (kontakty spína guľôčka ortute), spínače spínané magnetickým poľom (jazýčkové relé) a pod.

Špeciálnymi druhmi spínača sú prepínače a tlačidlá. Tlačidlo je spínač ovládaný tlakom prsta, obvykle nearetovaný, čiže zopnutie kontaktov skončí uvoľnením tlaku prsta.

Prepínač[upraviť | upraviť zdroj]

Značka prepínača

Špeciálnym druhom vypínača je prepínač. Prepínač je kombinácia viacerých spínačov, pričom (podľa konštrukcie) mechanická poloha prepínača spína a rozpína viacero vypínačov a ich kombinácií. Prepínače môžu byť viacstupňové (spínajú viacero nezávislých okruhov naraz) a viacpolohové (každá poloha znamená inú kombináciu zopnutých kontaktov). Spínaných kontaktov môže byť až niekoľko desiatok.

Prepínače sa používajú napr. na ovládanie osvetlenia schodísk, kde je jeden obvod ovládaný dvoma prepínačmi z dvoch rôznych miest.

Príklad zapojenia prepínačov
A,B = nezávislé dvojcestné prepínače
1,2 = prívod elektrickej energie, červená farba reprezentuje aktívny vodič (pod prúdom)
Žiarovku je možné zapnúť a vypnúť nezávisle z dvoch rôznych miest (A a B).

Vypnuté Zapnuté prvým
Vypnuté druhým Zapnuté prvým

Krížový prepínač[upraviť | upraviť zdroj]

Značka krížového prepínača

Špeciálnym druhom prepínača je krížový prepínač. Používa sa striedavé prepínanie dvoch vstupov na dva výstupy. V praxi ho môžeme použiť na ovládanie osvetlenia schodísk s najmenej troma ovládacími miestami.

Príklad zapojenia prepínačov
A,C = nezávislé dvojcestné prepínače
B = nezávislý dvojcestný krížový prepínač
1,2 = prívod elektrickej energie, červená farba reprezentuje aktívny vodič (pod prúdom)
Žiarovku je možné zapnúť a vypnúť nezávisle z troch rôznych miest (A,B a C).

Vypnuté Zapnuté tretím
Vypnuté druhým Zapnuté tretím
Vypnuté prvým Zapnuté tretím
Vypnuté druhým Zapnuté tretím

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Spínač