Spoločnosť Hudsonovho zálivu

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Historická vlajka Spoločnosti Hudsonovho zálivu (1682)

Spoločnosť Hudsonovho zálivu (angl. Hudson's Bay Company, HBC) je najstaršia finančná korporácia v Severnej Amerike a jedna z najstarších na svete. Keďže je na tento fakt veľmi hrdá a dosť z odkazov na svoje bohaté tradície ťaží, je jej skratka HBC často žartovne interpretovaná ako Here Before Christ (slov. Bola tu už pred Kristom).

Spoločnosť Hudsonovho zálivu a jej sieť obchodných staníc zohrala nezastupiteľnú úlohu pri osídľovaní Kanady a mala tak značný vplyv na beh kanadských dejín. Pôvodne bolo hlavnou náplňou jej činnosti zásobovanie kanadských lovcov kožušín (najmä bobrích), výkup týchto kožušín a obchodovanie s nimi. V súčasnosti prevádzkuje najrozsiahlejšiu sieť obchodných domov v Kanade.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Zem princa Ruprechta

Spoločnosť Hudsonovho zálivu bola založená 2. mája 1670. Najvýznamnejšou osobou medzi zakladateľmi spoločnosti bol princ Ruprecht Falcký, v Prahe narodený mladší syn českého „zimného“ kráľa Fridricha Falckého a teda blízky príbuzný anglického kráľa Karola II., ktorý na Ruprechtovu žiadosť spoločnosti udelil monopol na obchod s kožušinami v oblasti povodia všetkých riek vlievajúcich sa do Hudsonovho zálivu (asi 1/3 Kanady). Táto oblasť bola spoločnosťou na počesť Ruprechta Falckého nazvaná Zemou princa Ruprechta.

Na počiatku 19. storočia viedla Spoločnosť Hudsonovho zálivu tvrdú vojnu s konkurenčnou Severozápadnou spoločnosťou, ktorá nakoniec po prestrelke pri siedmich duboch vyústila vo vládou vynútené zlúčenie obidvoch spoločností. V roku 1870 spoločnosť prijala sumu 300 000 libier, za ktoré sa vzdala svojho obchodného monopolu a podstúpila správu Zeme princa Ruprechta Kanade.

Súčasné vedenie[upraviť | upraviť zdroj]

Budova Spoločnosti Hudsonovho zálivu v Montreali

Súčasní členovia správnej rady Spoločnosti Hudsonovho zálivu sú:

Guvernéri spoločnosti[upraviť | upraviť zdroj]