Squeak

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Squeak 3.9

Programovací jazyk Squeak je implementácia Smalltalk-u, odvodená priamo od Smalltalk-80 autormi Smalltalk-u. Takže je objektovo orientovaná a reflexívna. Je možné ju stiahnuť spolu so zdrojovým kódom zadarmo, ale debatuje sa o tom, či sa dá jej licencia kvalifikovať ako slobodný softvér alebo nie. Implementácia je k dispozícií pre veľa platforiem a programy vytvorené na jednej platforme fungujú na všetkých ostatných platformách bez akýchkoľvek zmien. Systém Squeak obsahuje kód pre generovanie novej verzie virtuálneho stroja (angl. virtual machine - VM), na ktorom beží. Taktiež obsahuje simulátor VM napísaný v jazyku Squeak. Z tohto dôvodu je ľahko prenositeľný.

Squeak obsahuje štyri používateľské rozhrania:

  • Implementácia systému Morphic, Self-ový grafický rámcový systém, ktorý podporuje priamu manipuláciu s objektmi. Toto je hlavné rozhranie systému Squeak.
  • Model-View-Controller (MVC), tradičné rozhranie niektorých jazykov ako napríklad Smalltalk-80, Java a pre ktoré je Morphic alternatívou. Toto je pre programátorov, ktorí chcú používať tento starší typ rozhrania

Squeak obsahuje veľa prvkov navrhnutých Alan Kayom v Dynabook koncepte, ktorý formuloval v 60. rokoch. Kay je dôležitým prispievateľom do projektu Squeak. Kay a veľa ostatných Squeak prispievateľov taktiež spolupracuje na voľne šíriteľnom projekte Croquet, ktorý je založený na Squeak-u a poskytuje v reálnom čase pracujúce sieťové kolaboratívne pracovné prostredie s 2D a 3D schopnosťami.

Squeak bol viacero rokov súčasťou študijného plánu v odbore informatika na Georgia Institute of Technology a členovia fakulty sa aktívne podieľajú na raste a vývoji tohto jazyka. Používa sa obvykle pri vyučovaní objektovo orientovaného vývoja kvôli svojej dostupnosti a možnostiam.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]