St. John’s Wood (stanica metra)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
St. John's Wood
St. John's Wood
Umiestnenie
Miesto St John's Wood
Miestna autorita City of Westminster
Prevádzka
Prevádzkovateľ London Underground
Počet nástupíšť 2
Počet cestujúcich za rok 5,326 miliónov
Transport for London
Zóna 2
Dôležité dátumy Otvorenie 1939
Londýnska doprava
Zoznam londýnskych staníc: Underground | National Rail
Staničná budova

St. John's Wood je jednou zo staníc londýnskeho metra nachádzajúca sa v londýnskom mestskom obvode City of Westminster v štvrti St John's Wood. Obsluhuje ju Jubilee Line. Nachádza sa v tarifnej zóne 2.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Stanica bola otvorená 20. novembra 1939 na novej podzemnej trase medzi Baker Street a Finchley Road, keď bola jedna z vetiev Metropolitan Line preradená na Bakerloo Line. Neskôr, v roku 1979, bola stanica spolu s celou vetvou do Stanmore preradená na novootvorenú Jubilee Line.

S otvorením stanice St John's Wood, boli ďalšie dve neďaleké stanice na Metropolitan Line uzatvorené. Išlo o Lord's (pôvodne otvorenej v roku 1868 pod názvom „St John's Wood Road“) a Marlborough Road.

Stanica sa nachádza na rohu Acacia Road a Wellington Road a na mapách metra z rokov 1938 a 1939 bola ešte neotvorená stanica označovaná ako Acacia Road alebo Acacia.

Zaujímavosti[upraviť | upraviť zdroj]

  • V poslednej dobe sa stanica preslávila tým, že je jedinou stanicou londýnskeho metra, ktorá neobsahuje žiadne z písmen slova „mackerel“ (slov.: makrela). Tento fakt sa často objavuje v rôznych súťažiach a kvízoch. Napriek tomu, nejde o jediné slovo, ktoré nemá žiadne spoločné písmeno s názvom stanice. Tých sú stovky. Pre zaujímavosť, washingtonské metro má tiež jednu stanicu, ktorej názov neobsahuje ani jedno písmeno slova „mackerel“, a to Huntington.
  • Meno stanice však obsahuje jedno z najzriedkavejších písmen v sieti metra. A to písmeno J - iba tri stanice obsahujú toto písmeno St. John's Wood, St. James's Park a Willesden Junction. Najzriedkavejším písmenom je písmeno Z. To sa nachádza iba v názve stanice Belsize Park.

Linky[upraviť | upraviť zdroj]

Stanicu v súčasnosti obsluhuje jedna linka:

Miesta záujmu[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]