St John's Wood

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Nahrávacie štúdiá Abbey Road Studios
Lord's Cricket Ground
Stanica metra St. John's Wood

St John's Wood je jednou z londýnskych štvrtí obvodu City of Westminster, nachádzajúca sa neďaleko Regent’s Parku. St John's Wood je vzdialený približne dva a pol míle na severozápad od Trafalgarského námestia.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Kedysi bol St John's Wood súčasťou Great Middlesex Forest, neskôr sa stal majetkom Rádu rytierov Svätého Jána z Jeruzalema (angl.: Knights of St John of Jerusalem).

Rozvoj oblasti začal až na začiatku 19. storočia. St John's Wood bol jedným z predmestí Londýna, kde sa výnimočne uprednostnila výstavba s nižšou hustotou obyvateľstva. V tom čase sa totiž v Londýne preferovala výstavba terasových domov s vyššou hustotou obyvateľstva. Napriek tomu, že časom bola časť víl zbúraná a prestavaná na obytné domy, St John's Wood patrí stále medzi žiadané obytné štvrte.

Medzi známych obyvateľov St John's Wood okrem iného patrí britská supermodelka Kate Moss.

Miesta záujmu[upraviť | upraviť zdroj]

St John's Wood sa nachádza kriketové ihrisko Lord's, sídlo Marylebone Cricket Club a neoficiálna mekka britského kriketu. Okrem iného sa tu nachádza aj Abbey Road známa najmä vďaka najmä nahrávacím štúdiám, v ktorých nahrala skupina The Beatles všetky svoje albumy vrátane albumu Abbey Road. Jeho obal zachytáva skupinu na prechode prechodcov, ktorý sa nachádza priamo pred štúdiom.

Dopravné spojenie[upraviť | upraviť zdroj]

Najbližšie stanice londýnskeho metra:

Najbližšie železničné stanice:

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]