Steve Shields

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Steve Shields

Shields v drese Chiago Wolves v roku 2005
Celé meno Steven Charles Shields
Štátna príslušnosť Kanada Kanada
Narodenie 19. júl 1972 (51 rokov),
Toronto, Ontário, Kanada
Pozícia brankár
Lapačka ľavá ruka
Bývalé tímy San Jose Sharks (NHL)

Buffalo Sabres (NHL)
Anaheim Ducks (NHL)
Boston Bruins (NHL)
Florida Panthers (NHL)
Atlanta Thrashers (NHL)
Rochester Americans (AHL)
Chicago Wolves (AHL)
Houston Aeros (AHL)
South Carolina Stingrays (ECHL)

NHL draft 5. kolo, 101. celkovo, Buffalo Sabres, 1991
Aktívna činnosť 1994 – 2007

Steve Shields (* 19. júl, 1972, Toronto, Ontário, Kanada) je bývalý kanadský hokejový brankár, ktorý sa preslávil najmä pôsobením v tíme San Jose Sharks v National Hockey League. Aktuálne pôsobí ako tréner hokejového tímu Univerzity v Michigane.

Medzi jeho najväčšie úspechy patrí zisk Calder Cupu v roku 1996 s tímom Rochester Americans v American Hockey League. V roku 1993 sa stal najlepším brankárom univerzitnej ligy NCAA, o rok neskôr bol súčasťou prvého All-Star Teamu ligy.

V NHL odchytal 246 zápasov, z ktorých 80 vyhral, 104 prehral a 40 remízoval. V priebehu kariéry si udržal priemer inkasovaného gólu na zápas 2,67 a % úspešnosť zákrokov 90,7. [1]

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Steve Shields štýlovo patril k brankárom 90-tych rokov. Bol veľmi ohybný, rýchly, chytal v stoji a nemal stabilnú výkonnosť. Odchovanec univerzitného hokeja bol draftovaný v roku 1991 Buffalom Sabres v 5. kole (celkovo 101.).

Jeho cesta do NHL viedla najskôr cez doštudovanie na univerzite, neskôr pôsobenie v AHL a ECHL, keď v roku 1996 získal Calder Cup ako víťaz AHL s tímom Rochester Americans.

Buffalo Shieldsa považovalo za potenciálneho brankára a sporadicky dostával šance v prvom tíme. Tie naplno využil v sezóne 96/97, kedy zaznamenal 91,4% úspešnosť zákrokov.V sezóne 97/98 sa stal stabilnou súčasťou tímu Sabres a osvedčil sa ako poctivá dvojka za Dominikom Haškom. V roku 1998 bol vymenený do San Jose Sharks, kde zažil najväčší vrchol svojej kariéry a v sezóne 99/00 sa stal prvým brankárom tímu. V tom istom ročníku Sharks priviedol do finále konferencie.

Avšak ruský brankár Jevgenij Nabokov prevzal úlohu hlavného brankára Sharks a Shields bol vymenený do Mighty Ducks of Anaheim spolu s Jeffor Fraiserom a 2. výberom v Drafte 2003 za Teemu Selänneho, ktorý tak na niekoľko sezón opustil Anaheim.

V Anaheime mal Shields zotrvať niekoľko sezón ako skúsený náhradník profilujúceho sa Jeana-Sebastiena Giguera. V skutočnosti bol však skôr poistkou, keby Giguerov vzostup bol narušený zranením alebo poklesom výkonnosti.

V sezóne 01/02, jeho jedinej v drese Anaheimu, si počínal solídne a v 33 zápasoch si pripísal 90,7% úspešnosť zákrokov. Giguere sa však osvedčil a organizácia Ducks si od neho sľubovala svetlú budúcnosť. Navyše medzi brankárskymi prospektami tímu sa už črtali Martin Gerber a Ilja Brygalov.

Steve Shields nemal pre Ducks využitie a bol vymenený do Bostonu Bruins za 3. výber v Drafte 03.

V NHL zotrval ešte tri sezóny (Boston, Atlanta, Florida) až kariéru zakončil v roku 2007 v drese tímu Houston Aeros v AHL.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Steve Shields at eliteprospects.com [online]. www.eliteprospects.com, [cit. 2022-07-20]. Dostupné online. (po anglicky)