Svaz českých fotografů

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Svaz českých fotografů (skratka SČF) je české občianske združenie. Jeho cieľom je združovať fotografov a priaznivcov fotografie, organizovať fotografické súťaže a výstavy, podporovať styky s fotografmi zo zahraničia, organizovať združovanie fotografov v tvorivých skupinách a fotokluboch, poskytovať informácie z odboru a spolupracovať s obdobnými občianskymi združeniami a inštitúciami pri rozvoji fotografie. Predsedníčkou zväzu je Věra Matějů.

Zväz je majiteľom Zbierky SČF, ktorá sústreďuje vyše 11 000 exponátov od viac ako 1000 autorov.

Najlepší autori sú oceňovaní titulom Majster Zväzu českých fotografov.[1]

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

SČF vznikol v roku 1990, pričom nadviazal na dlhoročnú tradíciu rovnomennej organizácie z obdobia pred rokom 1989. Medzi rokmi 2006-2011 prevádzkoval zväz Galériu SČF v pražskom Karlíne. Zväz spoluorganizuje Národnú súťaž a výstavu amatérskej fotografie v Svitavách alebo súťaž Praha fotografická.

Zbierka SČF[upraviť | upraviť zdroj]

Zbierka sústreďuje 11 115 čiernobielych a farebných snímkov viac než tisícky autorov. Zahŕňa diela všeobecne známych autorov aj amatérov. Od roku 2000 je zbierka deponovaná v Národnom archíve ČR v Prahe 4 -Vajnorská. Zbierkový fond slúži odbornej i laickej verejnosti k výstavným, reprodukčným, bádateľským a iným účelom.[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Mistr SČF
  2. Sbírka SČF

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]