Súmrak (Meyerová)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Súmrak (angl. Twilight) je prvý diel Twilight ságy (angl. The Twilight Saga). Bol publikovaný v roku 2005. Okrem svetovej popularity a uznania jej priniesol aj titul jedného z najsľubnejších nových autorov pre rok 2004. Po Súmraku nasledovali knihy Nov (angl. New Moon), Zatmenie (angl. Eclipse) a Úsvit (angl. Breaking Dawn).

Príbeh[upraviť | upraviť zdroj]

Sedemnásťročná Isabella „Bella“ Swanová sa sťahuje zo slnečného Phoenixu do mesta Forks za svojím otcom. Bella sa rozhodne zblížiť sa s otcom, po tom, ako sa jej matka znova vydala. Bellin otec Charlie Swan je policajný náčelník v meste Forks. Charlie je tichý, málovravný a nikdy nikoho nezahŕňa zbytočnými otázkami, aj preto Belle život s ním vyhovuje. Charlie na privítanie kúpi pre ňu auto od svojho kamaráta Billyho Blacka. Bellin príchod vyvolá vlnu zvedavosti aj v škole, kde si hneď nájde nových kamarátov, Mika, Jessicu, Angelu, Erica. Spoznáva však aj Cullenovcov, piatich súrodencov, ktorí si od ostatných držia zvláštny odstup. Najviac ju zaujme najmladší člen súrodeneckého klanu - Edward.

Cullenovci sú adoptívne deti doktora Cullena a jeho manželky Esme, Rosalie a Emmett, Alice a Jasper nie sú len nevlastní súrodenci, ale v skutočnosti spolu aj chodia. Edward sa stáva Belliným spolužiakom na biológii. Edward sa od Belly odťahuje a neprehovorí na ňu ani jedno slovo. Dokonca zájde až tak ďaleko, že sa pokúša vymeniť si hodinu, aby nemusel byť s ňou. Bella chce zistiť čo má za problém, ale Edward prestane chodiť do školy. Keď sa Edward po pár dňoch vráti do školy, Bellu prekvapí zmena jeho správania. Pracujú spolu na biológii a Edward sa od nej dozvedá, prečo prišla do Forksu. Na druhý deň dostane na parkovisku jej spolužiak Tyler Crowley šmyk a takmer Bellu zabije. Edward ju rýchlo odstrčí a vlastnými rukami zastaví auto. Bellu aj Tylera prevezú do nemocnice kde stretáva Edwardovho adoptívneho otca Carlisla. Bella je zvedavá, ako to Edward urobil, no ten sa jej opäť začne vyhýbať a povie jej, že bude lepšie, ak sa nebudú priateliť. Bella a jej spolužiaci si urobia výlet na pláž La Push, kde stretnú miestnych chalanov, medzi nimi je aj Jacob Black. Bella si od neho vypočuje legendy miestneho indiánskeho kmeňa, v ktorej jej Jacob naznačí, že Cullenovci sú upíri. Neskôr so svojimi priateľkami Jessicou a Angelou podnikne výlet do Port Angeles, kým dievčatá nakupujú šaty, ona sa rozhodne nájsť kníhkupectvo. Pri potulkách mestom sa však stratí a dostane sa do pochybnej uličky plnej skladov, kde stretáva neznámych mužov, ktorí ju začnú prenasledovať. Keď už sa zdá, že im neunikne, objaví sa Edward a zachráni ju. Pozve ju na večeru do talianskej reštaurácie, kde sa jej prizná, že ju sledoval a ona mu porozpráva o tom, čo sa dozvedela od Jacoba, aj to, že vie, že je upír. Edward ju znovu varuje, že je pre ňu nebezpečný. Rozhodne sa ju zobrať na svoje obľúbené miesto, kde Bella pochopí, prečo ako upír nemôže chodiť na slnko. Jeho pokožka sa ligoce, akoby bola posiata tisíckou diamantov. Edward sa jej prizná, že spočiatku bol k nej protivný pre to, lebo ho na nej priťahovala jej vôňa a to tak veľmi, až sa bál, že sa viac neovládne a poruší fakt, že pije len zvieraciu krv.

Cullenovci si Bellu obľúbia, všetci okrem Rosalie, ktorá Belle závidí, že je človekom a veľmi ťažko znáša to, čím teraz je. Keď hrajú Cullenovci počas búrky bejzbal, príde k nim nečakaná návšteva, ďalší traja upíri, ktorí sa však nedržia ich životného štýlu a lovia ľudí. Ich vodcom je Laurent a jeho spoločníci sú James a Victoria. Sú zaskočení tým, že Cullenovci majú vlastný domov. Keď zaveje vietor, James zachytí Bellin pach a myslí si, že si ju Cullenovi priviedli ako občerstvenie. S Victoriou a Laurentom sú zaskočení, keď sa Cullenovci postavia na jej obranu a hlavne tým, že Cullenovci nelovia ľudí. Cullenovci chcú po ich odchode odviesť Bellu preč, pretože James je stopár, ktorý sa nevzdá, kým Bellu nezabije. Bella to odmieta, ale chce ochrániť Charlieho tak sa rozhodne odísť. Pred otcom zahrá divadielko, o tom, ako neznáža Forks a chce z neho odísť.

Alice s Jasperom odchádzajú s Bellou do Phoenixu, Edward s Carlislom a Emmettom prenasledujú Jamesa, Rosalie s Esme chcú odlákať pozornosť Victorie, ktorá pomáha Jamesovi a tiež ochrániť Charlieho. Alice, Jasper a Bella sa ukrývajú v hoteli v Phoenixe, keď má Alice víziu o baletnom štúdiu, v ďalšej vízii zase vidí dom Bellinej matky. O niekoľko hodím James zavolá do hotela, a tvrdí, že zajal Bellinu matku a ak za ním Bella sama nepríde, tak jej matku zabije. Belle sa podarí ujsť z letiska Jasperovi a Alice. James ju najskôr pošle do domu jej matky, kde ju telefonicky ďalej pošle do baletného štúdia, kde kedysi chodila. V štúdiu zistí, že jej matka je v bezpečí a James ju tam pod zámienkou vylákal. Chce si nahrať jej smrť, aby ju Edward prišiel pomstiť. Bella sa pokúsi ujsť, no James ju surovo zastaví, Bella si udrie hlavu a stratí vedomie. Ucíti len, ako ju James uhryzie. No v tom už prichádza Edward s otcom, Alice a Jasperom a Emmettom. Jamesa zabijú a spália. Jamesov jed sa šíri v Belliných žilách, jedinou nádejou je Edward, ktorý vysaje jed z jej tela. Bella opäť stratí vedomie a preberie sa až v nemocnici. Má zlomenú nohu, štyri rebrá, pár prasklín na hlave a modriny. Jej matka ju presviedča aby sa presťahovala naspäť k nej, do Jacksonvillu, kde Phil získal novú prácu. Bella sa však rozhodne zostať vo Forkse. Billy Black, ktorý vie, čo sú Cullenovi zač, ju varuje a chce, aby sa s Edwardom rozišla. Ona to však odmieta a naopak, chce byť upírkou, aby mohla byť s Edwardom naveky. Ten to zatiaľ odmieta, no Bella sa nevzdáva a vie, že ho raz presvedčí, pretože to Alice videla v jej budúcnosti.