Takbír

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Takbir)
Moslim zdvíha svoje ruky aby recitoval takbír počas modlitby

Takbír (arab. تَكْبِير‎) znamená po arabsky glorifikácia (Alaha) , najčastejšie vo význame „vyslovenie (frázy) Alláhu akbar“ (arab. ﷲ أكبر). Alláhu akbar znamená „Boh je najväčší“ (často nepresne „Boh je veľký“). Fráza sa používa ako neformálne vyjadrenie viery, ale aj ako formálna súčasť azánu alebo modlitby.

Definícia a gramatika[upraviť | upraviť zdroj]

Samotný termín takbír je slovesné podstatné meno vytvorené z trojpísmenového koreňa slova k-b-r (veľký), presnejšie zo slovesa II. kmeňa kabbara. Alláhu je nominatív mena Alláh a slovo akbar (najväčší) je elatív (3. stupeň) prídavného mena kabír (veľký).

Použitie[upraviť | upraviť zdroj]

Túto frázu moslimovia recitujú v rôznych situáciach - napríklad keď sú šťastní, alebo keď chcú vyjadriť súhlas, keď chcú velebiť kazateľa, počas boja, ale aj v okamihoch extrémneho stresu alebo eufórie.

Fráza sa prednáša buď v každej fáze povinných modlitieb, ktoré sa vykonávajú päťkrát denne ako aj v osobných modlitbách, vykonávaných z vlastnej vôle . Rovnako moslimské zvolávanie k modlitbe a začiatok modlitby obsahujú túto frázu, ktorú možno počuť v mestách po celom moslimskom svete.

V islamskom svete často namiesto potlesku niekto zvolá „takbír“ a dav odpovie zborovo „Alláhu akbar“.

Motto[upraviť | upraviť zdroj]

Takbír sa často používa ako motto na vlajkách v islamskom svete.