Tavi Gevinsonová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Tavi Gevinson)
Tavi Gevinsonová
v roku 2013
Celé menoTavi Gevinson
Narodenie 21. apríl 1996 (28 rokov)
Chicago, Illinois, USA
Povolanieherečka, spisovateľka a redaktorka časopisu
Roky pôsobenia2008 - súčasnosť

Tavi Gevinsonová (* 21. apríl 1996, Chicago, Illinois, USA) je americká herečka, spisovateľka a redaktorka časopisu. Do povedomia verejnosti sa dostala ako dvanásťročná, vďaka svojmu módnemu blogu Style Rookie. Vo veku 15 rokov presunula svoje zameranie na popkultúru a feministickú diskusiu. Herecké úlohy začala pravidelne brať od roku 2013 a od roku 2021 do 2022 hrala v televíznom seriály Gossip Girl. Gevinsonová bola zakladateľkou a šéfredaktorkou internetového magazínu Rookie, zameraného predovšetkým na dospievajúce dievčatá.

Detstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Gevinsonová sa narodila v Chicagu v štáte Illinois a vyrastala v predmestskom meste Oak Park v rovnakom štáte. Jej otec je učiteľ angličtiny na strednej škole a matka je tkáčkou a inštruktorkou hebrejčiny na čiastočný úväzok. Gevinsonová a jej dve staršie sestry, Rivkah a Miriam, boli vychované v židovskej viere; mala obrad Bat micva. Gevinsonová študovala na Oak Park a River Forest High School.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Gevinsonová si v roku 2008 založila módny blog Style Rookie. Blog na ktorom sú fotografie 11-ročnej slečny vo výrazných outfitoch a jej komentáre k najnovším módnym trendom začal každý deň priťahovať takmer 30 000 čitateľov.

Kvôli úspechu blogu bola Gevinsonová pozvaná na týždeň módy v New Yorku a na týždni módy v Paríži. Urobila zahraničné cesty súvisiace s módou do Tokia a Antverp, ktoré financoval časopis Pop a bola poverená písaním článkov pre Harper's Bazaar a Barneys.com. Navrhla fotenie pre časopis BlackBook, pôsobila ako múza a modelka pre odevný rad Rodarte v obchodoch Target a spolupracovala s Borders&Frontiers pri návrhu a predaji vlastného trička. V roku 2010 vystúpila na marketingovej konferencii v New Yorku a v Idea City, kanadskej verzii konferencie TED.

Začiatkom roku 2011 sa Gevinsonová rozhodla prestať písať primárne o móde. Na jeseň, toho istého roku, založila časopis Rookie. V roku 2012 vystúpila na TEDxTeen. Je tiež redaktorkou časopisu Garage. V novembri 2018 oznámila, že ukončuje činnosť Rookie, pretože už nie je finančne udržateľná.

Gevinsonová sa príležitostne venuje herectvu. Objavila sa napríklad v televíznych seriáloch Gossip Girl či Scream Queen.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Tavi Gevinson na anglickej Wikipédii.