Innovacionnyj Technopark Ideja

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Technopark Idea)

Innovacionnyj Technopark Ideja (po rusky Инновационный Tехнопарк «Идея»} je inovačno-technologický vedecký park, ktorý bol zriadený na podporu investičnej klímy, zvýšenie podnikateľskej činnosti a vývozných príležitostí Tatárskej republiky.

Technopark poskytuje zúčastneným spoločnostiam potrebnú podporu vo všetkých fázach inovačného cyklu projektu, pri návrhu, experimentálnych konštrukciách a pri výskumných činnostiach. Zodpovedá za interakcie medzi vývojármi, priemyselným sektorom a investormi.

Poloha[upraviť | upraviť zdroj]

Technopark sa nachádza blízko centra hlavného mesta Tatárskej republiky Kazaň. Mesto Kazaň je veľký železničný, automobilový a letecký uzol a najväčší riečny prístav na rieke Volga. Je to jedno z najväčších priemyselných centier v regióne a veľké hospodárske centrum Tatárskej republiky, v ktorom je sústredených viac ako 40 % priemyslu. Tieto fakty majú pre technologický park pozitívny vplyv. Svojou rozlohou okolo 30 000 m² patrí k jedným z najväčších technologickým parkom v Európe.

Vznik a súčasnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Rozhodnutie o zriadení teechnoparku bolo prijaté 12. novembra 2002 kabinetom ministrov Tatárskej republiky. Technopark začal svoju činnosť 5. februára 2004 otvorením podnikateľského inkubátora IDEA. Nasledoval vznik Inovačného technologického centra a časti Business park. Technopark je národné centrum pre komerčné využitie high-tech vývoja a kľúčovou štruktúrou zodpovednou za realizáciu Programu inovačného rozvoja republiky Tatársko. Preto, aby práce prebiehajúce na regionálnej úrovni inovačnej infraštruktúry dosiahli úspech, boli založené dcérske spoločnosti: Kamskyj Industriaľnyj Park Master a technopark Innovacionno-proizvodstvennyj Technopark IDEJA - JUGO-VOSTOK.

V súčasnosti technopark eviduje v databáze viac ako 1000 žiadostí z rôznych priemyselných odvetví. Tvorí tím vysokokvalifikovaných manažérov. Zaviedol systém denného monitorovania projektov. Spolupracuje s bankami a inými úverovými inštitúciami pri financovaní projektov. Založil vedecké spoločenstvo pre mladých, talentovaných ľudí vo forme súťaží inovačných projektov.

K základným aktivitám technoparku patrí podpora projektov (denné sledovanie projektov, práca s projektmi v začiatočnej fáze vývoja, organizácia účasti projektu na výstavách, veľtrhoch, konferenciách, prezentácia projektov pre potenciálnych investorov, propagácia samotného výrobku na trhu); poradenské služby (technická a obchodná expertíza projektu, finančné a právne poradenstvo, patentová služba, posúdenie podnikov, nehnuteľností, vybavenia, marketingový výskum, navrhovanie a posudzovanie podnikateľských plánov a investičných projektov); zabezpečenie infraštruktúry (poskytovanie kancelárskych, priemyselných priestorov, konferenčných miestností, vybavenie kancelársky priestorov nábytkom, technické vybavenie kancelárií); informačné služby (využívanie internetu, intranetu, prístup k vedeckým a technickým informáciám, poskytnutie potrebnej literatúry, poskytnutie špecializovaných softvérových nástrojov).

Infraštruktúra[upraviť | upraviť zdroj]

Technopark sa skladá z troch hlavných častí[chýba zdroj]:

  • Innovacionnyj Technopark Ideja:
    • Inovačný podnikateľský inkubátor s rozlohou 2500 m². Jeho úloha spočíva v poskytnutí vybavenia pre vývojárov. Podpora ich práce, implementácia výskumu a vytváranie prototypov, právna ochrana vývoja. Projekty, nachádzajúce sa v podnikateľskom inkubátore, sú v ňom zaradené na základe odporúčania Odbornej rady. Maximálne zotrvanie projektu v inkubátore je jeden rok. Projektant projektu musí za obdobie jedného roka vyvinúť prototyp, alebo službu schopnú na komerčný predaj.
    • Inovačno-technologické centrum s rozlohou 14 200m². Sú to kancelárske priestory pre začínajúce firmy. Doba prenájmu je 3 roky a jeho výhodou je znížená výška nájomného a kompletné zariadenie kancelárskych priestorov nábytkom a technickým vybavením.
    • Business park s rozlohou 10 300 m². Komplex kancelárskych priestorov, obchodov a skladových priestorov pre spoločnosti vo fáze expanzie.
  • Kamskyj Industriaľnyj Park Master[1] - strojársky priemyselný park.
  • Innovacionno-proizvodstvennyj Technopark IDEJA - JUGO-VOSTOK - cieľové priemyselné odvetvia: poľnohospodárstvo, výroba polymérov, výroba stavebných hmôt.

Partneri[upraviť | upraviť zdroj]

Spolupracujúce univerzity:

  • RANCHiGS[2]
  • Kazanskyj nacionaľnyj issledovateľskyj technologičeskyj universitet[3]
  • Akademija nauk Respubliky Tatarstan[4]

Spolupracujúce technoparky:

  • Technopolis Chimgrad[5] (Rusko)
  • Technopark Lahti Science and Business Park Ltd (Fínsko)
  • Kamskyj Industriaľnyj Park Master[1] (Rusko)

Spolupracujúce spoločnosti a organizácie:

ICL-KPO VS[6]; OAO Tatneftechiminvest Cholding[7]; Rossijskaja associacija venčurnogo investirovanija[8]; Fond sodejstvija rozvitiju malych form predprijatij v naučno-techničeskoj sfere[9]; Agentstvo investicionnogo razvitija Respubliky Tatarstan[10]; Nacionaľnoje sodružestvo biznes-angelov[11] Investicionno-venčurnyj fond Respubliky Tatarstan[12]; European Business & Innovation Centre Network[13]; Giľdija upravľajuščych i developerov[14]; Rossijskij Sojuz Chimikov[15]; Sojuz innovacionno-technologičeskych centrov Rossii[16]; Torgovo-promyšlennaja palata Respubliky Tatarstan[17]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Kama Industrial Park Archivované 2014-02-23 na Wayback Machine, prístup 21. február 2014
  2. Russian Presidential Academy of National Economy and Public Administration Archivované 2013-06-02 na Wayback Machine, prístup 21. február 2014
  3. Kazan National Research Technological University, prístup 21. február 2014
  4. Tatarstan Academy of Sciences, prístup 21. február 2014
  5. Technopolis "Himgrad", prístup 21. február 2014
  6. Oficiálna stránka spoločnosti ICL-KPO VS, prístup 21. február 2014
  7. OAO Tatneftechiminvest Cholding, prístup 21. február 2014
  8. Rossijskaja associacija venčurnogo investirovanija, prístup 21. február 2014
  9. Fond sodejstvija razvitiju malych form predprijatij v naučno-techničeskoj sfere, prístup 21. február 2014
  10. Agentstvo investicionnogo razvitija Respubliky Tatarstan[nefunkčný odkaz], prístup 21. február 2014
  11. The National Union of Business Angels, prístup 21. február 2014
  12. Investicionno-venčurnyj fond Respubliky Tatarstan Archivované 2010-12-11 na Wayback Machine, prístup 21. február 2014
  13. European Business & Innovation Centre Network, prístup 21. február 2014
  14. Giľdija upravľajuščych i developerov Archivované 2011-04-26 na Wayback Machine, prístup 21. február 2014
  15. Rossijskij Sojuz Chimikov, prístup 21. február 2014
  16. Sojuz innovacionno-technologičeskych centrov Rossii, prístup 21. február 2014
  17. Torgovo-promyšlennaja palata Respubliky Tatarstan Archivované 2010-11-04 na Wayback Machine, prístup 21. február 2014

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]