The Wall Street Journal

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

The Wall Street Journal (WSJ) je medzinárodný denník, publikovaný spoločnosťou Dow Jones & Company v New Yorku (spolu s ázijskými a európskymi verziami), písaný je v angličtine.

Má denný náklad väčší než 2 milióny kusov, spolu s 931 000 odberateľmi platiacimi online. WSJ bol denník s najväčším nákladom v celých Spojených štátoch až do novembra 2003, keď ho prekonali noviny USA Today. Jeho hlavný rival (medzi finančnými denníkmi) je londýnsky Financial Times, ktorý tiež publikuje veľa medzinárodných verzií.

WSJ hlavne zahrnuje správy z oblasti amerického a medzinárodného podnikania a financií - názov novín pochádza z Wall Street, ulice z New York City, ktorá je srdcom finančnej štvrte. Je nepretržite tlačený od 8. júla 1889, keď bol založený Charlesom Doweom, Edwardom Jonesom a Charlesom Bergstresserom. Denník vyhral 33 Pulitzerových cien.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Začiatky[upraviť | upraviť zdroj]

Dow Jones & Company, nakladateľ Journalu, bol založený v roku 1882 reportérmi Charlesom Doweom, Edwardom Jonesom a Charlesom Bergstresserom. Jones premenoval malý Customers' Afternoon Letter na The Wall Street Journal, po prvýkrát publikovaný v roku 1889, a začal ho dodávať cez telegraf.

Novinár Clarence Barron kúpil v roku 1902 kontrolu nad spoločnosťou za 130 000 amerických dolárov; náklad bol potom 7 000 kusov, a do konca dvadsiatych rokoch 20. storočia stúpol na 50 000 kusov. Barron zomrel v roku 1928, rok pred krachom na newyorskej burze, ktorý spustil Veľkú hospodársku krízu. Barronovi nasledovníci, rodina Bancroftovcov, ovládali spoločnosť až do roku 2007.

Journal získal svoju modernú podobu a dôležitosť v štyridsiatych rokoch 20. storočia, v čase priemyselného rozvoja Spojených štátov a finančných inštitúcií v New Yorku. V roku 1941 bol vymenovaný za vedúceho editora spravodajstva Bernard Kilgore a v roku 1945 spoločnosť CEO, ktorá nakoniec 25 rokov stála na čele Journalu. Kilgore bol tvorcom ikonového vzhľadu hlavnej strany plátku, ako aj stratégie národnej distribúcie, ktorá zvýšila náklad z 33 000 kusov v roku 1941 na 1,1 miliónov kusov v roku 1967, keď Kilgore zomrel.

Aj napriek povesti popredných národných finančných novín sa The Wall Street Journal z dôvodu klesajúcej reklamy a zvyšujúcej sa cene potlače zažil v deväťdesiatych rokoch minulého storočia neisté obdobie, keď sa začalo špekulovať, že by spravodajstvo mohlo byť drasticky zmenené alebo dokonca predané.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]